Gözler Bangladeş'e çevrilmeli

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Bangladeş, adını Bengal körfezinden alan, nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en yoğun ülkelerinden biri. Yüzölçümünün yaklaşık 144 bin kilometrekare olduğu, bu kardeş ülkede tam tamına 162 milyon insan yaşıyor. Nüfusun neredeyse tamamının Müslüman olduğu Bangladeş'te az sayıda Hindu, Hristiyan ve Budist bulunuyor.

Bir zamanlar fakirlik ve yoklukla anılan Bangladeş, son yıllarda kesintisiz yaptığı ataklarla ciddi bir kalkınma gerçekleştirerek, gelişme yolunda önemli adımlar atmış bulunuyor.
Kendisiyle uzun bir sohbet olanağı bulduğum Bangladeş’in Türkiye Büyükelçisi M.Allama Siddiki, artık ülkesinin ekonomik anlamda büyük atılımlar yaptığını, yaklaşık 25 milyon oldukça varlıklı bir kesimin oluştuğunu, bu kesimin Batılı standartlarda yaşadıklarını söyledi. Söz konusu kesim çocuklarını Avrupa veya Amerika gibi ülkelerde okutuyor, yurt dışı geziler yapabiliyor ve istedikleri tip otomobilleri satın alabiliyorlar. Ülkede çalışabilir nüfus ise 100 milyon.

Büyükelçi Allamo Siddiki, Bangladeş'in atılımlarının sadece ekonomi ile sınırlı kalmadığını, eğitim ve sağlık alanlarında da ciddi reformların hayata geçirildiğine dikkat çekti.

Türkiye'ye yılda ortalama 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren kardeş ülke Bangladeş, Türkiye’den de yaklaşık 250 milyon dolarlık alım yapıyor. Büyükelçi, bu rakamların her iki taraf için de yetersiz olduğunu vurgulayarak, bunun çok daha üstüne çıkmanın mümkün olduğunu söyledi. Bangladeş'te kurulan 100 özel yatırım bölgesinde Türkiye'nin zaman yitirmeden yer almasını beklediklerini söyleyen büyükelçi, halen bu bölgeler için, Japon, Çin ve Hindistan'ın gerekli girişimleri yaptığına dikkat çekti. D-8 grubunun, başta 550 milyar dolarlık bir ticareti hedeflediğini, bugün ise 250 milyar dolara ulaştığını söyleyen M. Allamo Siddiki, belirlenen hedefe ulaşabilme konusunda umutlu olduğunu vurguladı.

Neredeyse haftanın her günü THY ile Bangladeş'e ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyen büyükelçi, bir nehirler ülkesi olan Bangladeş'in, yemek çeşitleri açısından Türk konuklarını çok memnun edeceğini, ülkede 100 den fazla çeşit tatlı, kebaplar ile yöresel lezzetlerin Türk turistleri beklediğini vurguladı.

Bangladeş halkının misafirperverliğini, hele hele turistin kendisinin Türk olduğunu söylemesiyle daha da güzelleştiğini sözlerle anlatamayacağını belirten büyükelçi, bunun ancak yaşanarak görülebileceğini ve hissedilebileceğini söyledi.

Bangladeş Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu, Dr. Muhammed Moniral İslam, ise İstanbul’da kendilerinin, Türk yatırımcılara, ihracatçı ve ithalatçılarına, bunun yanında da turistlere her türkü yardıma hazır olduklarını belirterek, 'Bizler, iki kardeş ülke arasında var olan ilişkileri zirveye taşımak için yola çıktık. Ülkelerimiz arasında, bunu sağlayacak potansiyel var. Bizlere düşen sadece bunu harekete geçirmek' dedi.

Dr.İslam, bozulmamış sahilleri, gizemli meyveleri ve olağanüstü misafirperverliği ile uygun fiyatları ile Bangladeş'in Türklere kucak açtığını sözlerine ekledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar