Güçlü istihdam, zayıf altın

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta genelde 1295-1305 dolar/ons bandında gezindi durdu. Ancak haftanın sonun gününde açıklanan istihdam verisi son 18 yılın en iyi performası göstermesince altın satış baskısına maruz kalarak hareket kazandı. 1289,45 dolar/onsa kadar gerileyen sarı maden haftanın en düşük seviyesini kaydederken, seans sonunda 1293.40 dolar/onstan dengelendi ve haftayı yüzde 0.6 kayıpla kapattı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 0.6, platin yüzde 0.2 kayıpla altınla ayı kaderi paylaşıp haftayı kayıpla kapatırken, haftanın tek kazananı yüzde 2’yle paladyum oldu.

Geçtiğimiz haftaya 1301,60 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, haftanın ilk gününde ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olması nedeniyle hareketsiz bir günü geride bıraktı. Önceki hafta iptal edilen ABD-Kuzey Kore görüşmesinde, pazartesi kritik bir gelişme yaşandı. İki ülke arasında diyalog yolunun açılması için ABD’li bir heyet Kuzey Kore’li yetkililerle bir araya geldi. Bu haber akışı piyasalardaki küresel risk algısını kısmen de olsa azaltmış olsa da piyasalardaki tepki kısıtlı kaldı. Diğer taraftan tüm hafta boyunca İtalya’da hükümet kurma çabaları sürerken, İtalyan varlıklarının değer kaybını izledik. Bu durumdan etkilenen euro, dolar karşısında son 10 ayın düşük seviyesini kaydederken, güçlenen dolar, altın fiyatlarının üzerinden negatif etki yarattı. Geçtiğimiz haftanın önemli verilerinden olan ABD’nin büyüme verisi hafta ortasında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi ilk çeyrekte yüzde 2.3 artış beklentisine karşın yüzde 2.2 olarak açıklanmasıyla beklentilerin altında kalırken, büyüme beklentisi aşağı yönlü revize edilmesi altını pozitif fiyatladı. Perşembe günü ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, çelik ve alüminyumun ithalatına gümrük vergisinin fiili olarak uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Donald Trump’ı tüm ikna çabalarına rağmen kararından geri adım atamaması, azalan ticaret savaşları kaygısını yeniden alevlendirmiş oldu. Bu gelişmeyle 1306,65 dolar/onsa kadar uzanan sarı maden haftanın en yüksek seviyesini de kaydetmiş oldu. Haftanın son gününde açıklanan istihdam verisi tahminlerin üzerinde yüzde 3.8 gerilediği açıklanmasıyla, işsizlik oranı son 18 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. ABD mayıs ayında tarım dışı istihdam verisi 190 bin artış beklentisine karşılık, 223 bin artarak FED toplantısı öncesi olumlu sinyaller vermiş oldu. Güçlü gelen veriler karşısında dolar yukarı yönlü seyir izlerken altın üzerinde sarış baskısı oluştururken 1289,45 dolar/onsa kadar gerileyerek haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonunda 1293,40 dolar/onstan dengelenen sarı maden haftalık kayıptan kaçamadı.

Altın geçtiğimiz hafta 1300 dolar/onsun üzerinde işlem görse de bu seviyede tutunmakta zorlandı ve kalıcılık sağlayamadı. Sarı madenin tekrardan 1300 dolar psikolojik sınırın üzerinde tutunması altının yukarı yönlü seyrine geri dönmesi anlamına geliyor. Bunu başarmakta zorlandığını görüyoruz. Ancak İtalya’da yaşanan politik belirsizlik, İran’la ABD arasındaki yaptırım krizi ve ticaret şavaşlarına dair gelişmeler küresel risk algısını artırıyor, küresel riskleri olduğu bu ortamda altının tekrardan 1300 dolar/onsu aşması gerçekçi bir beklenti olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar