Gümrük tax-free işlemlerinde yeni düzenleme yaptı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara tanınan KDV istisnasından faydalanabilmek için ilgili mevzuatta herhangi bir yaş sınırı olmamasına rağmen bazı gümrük müdürlüklerince 18 yaş altı yolcuların tax-free formlarının onaylanmadığı ifade edilmesi nedeniyle Gümrükler Genel Müdürlüğü yeni bir düzenleme yaptı.

Biliyorsunuz, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların KDV iadesi alması uygulaması devam ediyor. Bu uygulamadan Türkiye'de ikamet etmeyen ve satın aldığı malı yurtdışına götüren yabancı uyruklu veya yurtdışında ikamet eden ve buna dair o ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belgeye sahip olan Türk uyruklu alıcılar faydalanabiliyor.

İade alınabilmesi için alışların, vergi dairesinden "İzin Belgesi" almış, gerçek usulde KDV mükelleflerinden yapılması gerekiyor. İzin belgesi almak isteyen satıcılar vergi dairesine bir dilekçe ile başvurur. Vergi dairelerince yapılacak yoklama ve değerlendirme sonunda bu tür satışları yapabilecek organizasyona sahip olduğu anlaşılan mükelleflere izin belgesi verilir. İzin belgesi işletmede görünür bir yere asılır.

Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile satış yapmaya imkân sağlayan “İstisna İzin Belgesi” alan mükelleflerin bu kapsamda işlem yapabilmeleri için ayrıca “İzin Belgesi” almalarına gerek yoktur. Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 100 TL’nin üstünde olması halinde istisna uygulanabilir. Bu toplama, aynı faturada yer alan birden fazla mal çeşidi dâhildir.

Alıcının istisnadan faydalanabilmesi için satın aldığı malları fatura ve benzeri belge tarihinden itibaren üç ay içinde yurtdışına çıkarması gerekiyor. Çıkış sırasında mallar gümrük görevlisine gösteriliyor ve malların yurtdışına çıkarıldığına ilişkin fatura ve benzeri belge örneği onaylatılıyor. Alıcı onaylattığı üç belge örneğinden ikisini onayı yapan gümrük görevlisine bırakıyor.

İşte bu aşamada sorunlar ortaya çıkabiliyor. Nitekim, Gümrükler Genel Müdürlüğü yeni bir düzenleme yaparak, 18 yaş altı yolcuların tax-free formlarının da gümrük idarelerince onaylanması taşra teşkilatına duyurulmuş bulunuyor. 
İade işlemleri de çıkış kapısında bankalardan yapılabiliyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar