Güvenli liman yatırımcısına kucak açtı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftaya sakin bir seyirde başladı ancak, ABD ve Kuzey Kore’den karşılıklı gelen savaş tehditleri sonrası güvenli limana yönelen yatırımcılar sayesinde hareketlendi. Bir de üstüne ABD’den gelen kötü enflasyon verileri eklenince, beklenen ivme kazanıldı ve altın 1289,19 dolar/ons ile haftayı kapatarak son 2 ayın zirvesine kadar yükselmiş oldu. Böylelikle kıymetli maden bir önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2,10’luk bir değer kazancı yazmış oldu. Diğer kıymetlilerde is haftanın en çok kazandıranı yüzde 5,23 ile gümüş olurken platin yüzde 2 ve paladyum yüzde 2,01 değer kazandı.

Altın haftaya 1258,91 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak ilk gün 5 dolarlık dar bir bantta sıkışıp kaldı. Salı günü ABD’de açıklanan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) raporunda yeni açılan istihdamların 5,702 milyondan 6,163’e yükseldiği görüldü. Bu olumlu istihdam verisinin ardından kıymetli maden dolar karşısında güç kaybederek hızlı bir satış baskısı altına girdi ve haftanın en düşük seviyesini 1251,60 dolar/ons ile test etti. Gün sonuna doğru Donald Trump, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmeyi sürdürmesi durumunda daha önce görülmemiş bir “gazap ve öfkeyle” karşı karşıya kalacağını ifade etmesinin ardından kıymetli maden hızla yükselişe geçti. Hafta ortasında Trump’ın tehditlerine karşın Kuzey Kore’den de rest geldi ve ABD’ye bağlı Guam açıklarına füze fırlatmayı hedefledikleri açıklandı. Kuzey Kore’nin elindeki kıtalararası füzelerinin menzilinin ABD’yi vurmaya yetecek kadar uzandığı ABD kaynaklarınca da teyit edilmişti ve bu sebeple içi boş bir tehdit olmadığı bir durumla karşı karşıya kalındı. Perşembe gününe gelindiğinde ise Kuzey Kore’nin Guam’ı vurma tehdidiyle birlikte, gerginliği tüm gün üzerinde hisseden piyasalar altının yükselişini desteklediler. Diğer taraftan ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) yüzde yüzde 0,1 oranında artış olacağı yönündeki beklentiye karşın geçtiğimiz ay yüzde 0,1 oranında gerileme olması neticesinde, kıymetli maden hız kesmeden yükselişini sürdürdü. Haftanın son gününde açıklanan Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi yüzde 0.2 artış beklentisine karşın yüzde 0.1 arttı ve yıllık çekirdek enflasyon da böylece yüzde 1.7 seviyesinde sabit kalmış oldu. Beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrası alımlarla desteklenen kıymetli maden 1291,88’a kadar uzanarak haftalık bazda en yüksek seviyesini görmüş oldu. Gün sonunda 1289,19 dolar/ons'ta dengelenen altın haftayı yüzde 2,10'luk değer kazancıyla kapatmış oldu.

ABD-Kuzey Kore arasındaki gerginlik piyasayı yönlendirmeye devam ederken, önümüzdeki günlerin de odağı olacağı kesin. Şimdilik sadece tehdit aşamasında kalan bu atışmalar bile altına yukarı yönlü hareketini sağlarken, olası bir eylemde altının yukarı yönlü rallisini çok daha net şekilde izleyebiliriz.

FED’in yüzde 2 enflasyon hedefini sabit tutma konusundaki ısrarı sürerken verilerdeki realite (1,7) ise çok farklı gelmeye devam ediyor. Bu aşamada FED’in önünde iki seçenek çıkıyor; enflasyon hedefini revize etmek ya da faiz artırımını geciktirmek. İki seçenek de piyasalara yeni bir yön verme konusunda belirleyici olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar