Ham petroldeki ciddi düşüş, altını da sarstı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr


Geçen hafta; ham petrol fiyatları, %5'in üstünde gerilerken, çarşamba gününden itibaren yönünü aşağıya çeviren kıymetli maden ve temel metal fiyatlarının tamamı, değer kaybetti. Özellikle; haftanın son günü beklentilerin çok gerisinde kalan ve hayal kırıklığı yaratan ABD'nin tarım dışı istihdam verisi ile toparlanmaya çalışan altın ve gümüş, yatırımcısını zarardan kurtaramadı. Altın; haftalık bazda, %1.19 değer kaybederken dolar, euro karşısında %1.21 oranında değer kazandı. Haftanın en gözde yatırım aracı, dolar ve 10 yıl vadeli hazine bonoları oldu.
Haftaya, 1.662 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın ilk gün, ABD piyasalarının açılışına kadar yatay, sonrasında dalgalı bir seyir izledi. Wall Street'te gerçekleşen 7500 kontratlık bir yanlış emir girişi, ons'da yaklaşık 20 dolarlık bir dalgalanmaya nenden oldu. Altın, salı günü yükselen parite ve ham petrol fiyatlarından gelen destekle son iki haftanın en yüksek seviyesini 1671.75 dolar/ons'la test etse de, İşçi Bayramı sebebiyle sığlaşan piyasada, tutunamayarak gevşedi. Çin ve ABD'nin imalat datasına odaklanan yatırımcılar, olumlu veriler karşısında hisse senedi piyasalarına yöneldi. Dow Jones'da, endüstriyel hisselerin ortalaması, 4 seneyi aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapanırken parite, 1.3200 seviyesine geriledi. Hafta ortasından itibaren düşüş trendine giren altın ve diğer emtialar, ABD'den açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan özel sektör istihdam rakamlarıyla beraber, yönünü netleştirdi. Özellikle yatırımcıların, dolar ve uzun vadeli hazine bonoların da alıma geçtiği gözlendi. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını %1'de bırakırken ABD'de, ISM Nisan ayı imalat dışı endekslerinin tamamı ekside kapattı. Diğer taraftan, emtialarda artan satışlarla birlikte fiyatlardaki gevşeme, daha da netleşirken parite seviyesini korudu. Haftanın son işlem günü altın, Londra piyasasının açılışına kadar gelen satışlarla, 5 iş gününün en düşük fiyatı olan 1626.92 dolar/ons'a kadar geriledi. ABD'nin tarım dışı istihdam verisine odaklanan piyasalarda Euro Bölgesi'nin gerileyen Nisan ayı PMI verileri, Euro üzerinde baskı yarattı. ABD piyasalarıyla birlikte açıklanan istihdam verisinde, Ekim 2011'den bu yana görülen en küçük artışın yaşanması yatırımcılarda, Fed'in büyüme için mali piyasaları rahatlatacağı beklentisini doğurması, dolar ve 10 yıllık hazine bonolarının yanı sıra, altın ve gümüşe de alım getirdi. Ancak; gelen alımlarla 1647.45 dolar/ons'a kadar yükselen ve hafta içinde yaklaşık 45 dolar/ons'luk bant içinde işlem gören altın, kapanışı 1643.20 dolar/ons' dan yaparak haftalık bazda %1.19 değer kaybetti. Kıymetli maden ve temel metal fiyatlarının tamamının düştüğü geçen hafta, Nymex türü ham petrol fiyatı %6.02 oranında geriledi. Dolar, 1.3080'e gerileyen parite ile euro karşısında %1.21'lik yükseliş yaşarken, 10 yıl vadeli hazine bono fiyatları gelen alımlarla yükselirken, ABD ve Avrupa borsaları kan kaybetti.
Geçen hafta, ham petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüş, altın'ın 1.650 dolar/ons'un üstünde kapanış yapmasını engellediğini söyleyebiliriz. Daralan bant içinde hareket eden altın bu hafta, 1.30 seviyelerine gerileyen pariteyi takip eden yatırımcılarla yön bulacaktır. Uzun vadeli düşünen yatırımcıların kararsızlığı sürerken, kısa vadeli ve kar amaçlı alımlar bandı 1625-1675.dolar/ons seviyelerinde  tutmaya devam edecektir. Ancak; altının yine de 1700 dolar/ons hedefinden çok uzaklaştığını söyleyemeyiz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar