Hindistan’da Kerala eyaletinde kadınların oluşturduğu duvar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Hindistan’ın yüzde 3 nüfuslu eyaleti Kerala’da kadınların yasaklanan tapınağa girişlerine karşı 5 milyon kadının oluşturduğu 650 kilometrelik “protesto duvarı” ile elde ettikleri başarı nedeniyle, bu eyalete yakından bakma gereğini duydum.

Haberi ilk olarak BBC yayınladı. Hindistan’ın Kerala eyaletinde 5 milyon kadın 650 kilometrelik bir “Kadın duvarı” oluşturarak bir tapınak yasağını protesto ederek delip Sabarimala tapınağa girdiler.

15-50 yaş grubundaki kadınlar “kirli” oldukları gerekçesiyle Hhiruvanat’taki eyaletin en büyük tapınağına giremiyorlardı. Oysa geçen yıl 28 Eylül’de Hindistan Yüksek Mahkemesi 1’e karşı 4 oyla bu yasağı kaldırma kararını ”Din, onur ve kimlikle ilgilidir. Hem kadınların, hem de erkeklerin ibadet hakkı vardır” açıklamasıyla ortadan kaldırmıştı. Ama, “Kadınlara tapınak yasağı” sürüyordu.

Bunun üzerine yola düşen kadınlar, tarihteki en uzun protesto duvarını oluşturdular. Ve bu duvarı oluşturmalarının ikinci gününde tapınağa girme başarısını elde ettiler.

Olayın gerçekleştiği Kerala eyaleti 39 bin kilometre karelik alanda Hint Okyanusu'na bakan 31 milyon nüfusa sahip bir eyalet. Toplam ülke nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyorlar. Hindi dilinde değil Malayalamca konuşuyorlar. İngilizce de yeğlendiği için herkes ortalama İngilizce de konuşuyor.

Hinduzim en büyük inanç kümesi. Bunun yanı sıra Hıristiyanlık da yaygın. Ama oranları bilinmiyor. Adım başında ülkede karşımıza kilise, kilise okulu ya da hastanesi çıkıyor. Ülkenin ilk kilisesi M.S.52 yılında yapılan Palamur kilisesi. Kilisenin cemaat başkanı Bay Deepak Sabin, “Çok şükür ne ibadeti yaptıracak papaz, ne de ibadet edecek cemaat eksiğimiz var” diyor.

Hıristiyanlığın yanı sıra eyalette Müslümanlar da var. Arap tacirlerin gelişiyle 6 ve 7. Yüzyılda müslümanlık gündeme gelmiş. 529 yılında Chreman Mescidi kurulmuş. Yahudiler de milattan önce gelip bölgede ticaret yapmışlar. Şimdi 5 kişi kalmışlar. Ama 1568 yılında yapılmış bir sinagogları var. Bir de Türkiye ile bağları olan Süryaniler söz konusu. Patriklik Mardin’de iken 1934’te Hindistan’dan atanmış. Türkiye bu patriğe TC vatandaşı olmadığı için agreman vermeyince, dünyadaki 30 milyon Süryaninin patrikliği Şam’a taşınmış, halen de orada.

Kerala okur yazarlığın yüzde 100 olduğu bir eyalet. Çocuk ölümü çok düşük. Kadınların ekonomiye katılımı fazla. Turizmi gelişmiş, yılda 16-17 milyon yabancı turistin geldiği ülkede, turistler aile pansiyonlarında ağırlanıyor. Ülkede bir dönem Marksist Leninist Parti iktidar olmuş. Eğitim ve sağlığa önem vermenin yanında kooperatifçiliği de geliştirmiş. Halen o kooperatiflerden her türlü baharat temin edilebiliyor. Eyalette Cochin’de büyük bir gemi sanayii ve iyi işleyen bir teknopark da mevcut.

Kerala eyaletinde 5 milyon kadının tapınak yasağını yıkmak için oluşturdukları 650 kilometrelik duvarın ilgimi çekmesi üzerine, eyaletle ilgili araştırmada elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar