İhracatımızda ilk sırada yer alan otomotiv sektöründe sektör temsilcilerinin beklentisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımız Esra Özarfat’ın yılın iki ayında yüzde 4 oranında azalan otomotiv ihracatıyla ilgili sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmelerden çıkan sonuç, bütün olumsuzluklara karşın 2019 yılı için 32 milyar dolarlık otomotiv sektör ihracatının gerçekleşeceğine inandıklarını gösteriyor.

2018 yılında yüzde 11 artışla 31.6 milyar dolarlık ihracatıyla ilk sırada yer alan otomotiv sektörü bu yılın ilk iki ayındaki üretim yüzde 14 gerilerken, 4 milyar 976 milyon dolarlık ihracatta da yüzde 4 oranında düşüş gerçekleşti. Bu sektörü yeni arayışlara yöneltiyor. Sektör temsilcileri yılın ilk yarısının böyle gelişeceğine inandıklarını belirterek, ikinci yarıda pariteden kaynaklanan ihracat kaybının dengeleneceğine inandıklarını söylüyorlar. Yıl sonu 32 milyar dolarlık ihracat beklentilerinde sapma olmadığını açıklıyorlar.

İlk iki aylık dönemde ihraç pazarlarından ilk onda yer alan ülkelerin üçünde düşüş gözlenirken, 7’sinde artış olmasına karşın, bu ülkelere ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 gerilemiş durumda. En büyük gerileme yüzde 23 ile İtalya’ya ihracatta olurken onu yüzde 8 ile Almanya ve yüzde 5 ile azalan Fransa’ya ihracat izlemiş. En büyük ihracat artışları ise yüzde 22 oranında Romanya ve Slovenya olmuş. Ama bu ülkelerin toplam otomotiv ihracatımız içindeki payları yüzde 4’ler seviyesinde. Buna karşın düşüş gösteren üç ülkenin payları Almanya yüzde 8, İtalya yüzde 8.5 ve Fransa yüzde 10.

Otomotiv Sanayicileri Dernek başkanı, Haydar Yenigün, 2018 yılında sektördeki durağanlaşmaya bağlı olarak ülkemiz üretimde yüzde 8.6 daralma olduğunu, pazarın ise yüzde 35 daraldığını açıklayarak, 2019 yılında da iç pazarda bir daralma beklediklerini, ihracatta kısmi yavaşlamaya karşın üretimin seyrinin korunacağı bir yıl olacağını söylüyor.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, olumsuzluklara kaürşın yıl sonunda 2018 ihracatını aşacaklarına inandığını belirtiyor. Olumsuzluklardan söz ederken AB’de büyümede yavaşlama, Brexit, İran’a yönelik ABD anbargolarının devreye girmesi konularına değiniyor.

Arkadaşımız Esra Özafrat’ın derlediği otomotiv sektörü haberinde TAYSAD başkanı Alper Kanca’nın küresel otomotiv üretiminde geçen yıl daralma olduğu açıklaması da yer alıyor. Kanca “Diğer sektörlerde olduğu gibi Çin’de yaşanan gelişme diğer ülkelere de yansıyor. Hele otomotiv sektörü küresel bir sektör” değerlendirmesini yapıyor. İtalya’daki ekonomik kriz, Brexit ve Fransa’da sarı yelekliler eylemlerinin de sektöre olumsuz yansıyan gelişmeler olduğunu belirtiyor.
Otomotiv sektör temsilcileri bütün bu olumsuzluklara karşın, yılın ikinci yarısından umutlu olduklarını belirtmekten geri durmuyorlar. Bu umudun AB ekonomisinde yıl içinde toparlanma yaşanacağına bağlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Otomotiv sektörümüzün en büyük ihraç pazarı yüzde 75’leri aşar şekilde AB pazarı…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar