‘İhracatın Yıldızları’ ödüllerini aldı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2001 yılında kriz döneminde ilki gerçekleştirilen İhracatın Yıldızları- Türkiye’nin Gizli Şampiyonları yarışmasını 17’nci kez düzenledik. Bu yarışma 2001 yılından günümüze ihracatımızdaki gelişme trendini de ortaya koyan bir özellik taşıyor.

Gazetemiz DÜNYA’nın 2001 yılında tam da ekonomik kriz döneminde, ihracat gelirinin 31 milyar dolar olduğu günlerde başlattığı İhracatın Yıldızları Ödülleri’nin 17’ncisini gerçekleştirdik. 11 kategoride 22 firma ödüllerini aldılar. 2017 verilerine göre gerçekleştirilen yarışmada 17 yılda ihracatımızın 31 milyar dolardan, 157 milyar 84 milyon dolara kadar arttığını görüyoruz.

Başlangıcından bu yana seçiciler kuruluda görev aldığım İhracatın Yıldızları ödül çalışmasında her yıl daha çok sayıda ve artan kategoride ihracatçı firma yarışıyor. Yazıişleri müdürümüz Handan Sema Ceylan, titiz ve geniş bir tarama ile yıl içerisinde izleyerek adayları saptıyor. Bazı firmalar doğrudan kendileri başvuruyorlar. Bu yıl ilk aşamada 373 ihracatçı firma tespit edildi. Bunların 278’i değerlendirmeye alındı. 107 firma finale kaldı ve seçiciler kurulu 11 kategoride 22 firmayı ödüle layık gördü.

Yarışmayı DÜNYA gazetesi ve DHL düzenliyor. Akbank’ın ana, Turkcell’in iletişim sponsoru olduğu yarışmanın jürisinin moderatörlüğünü Hakan Güldağ yaparken, Seçiciler Kurulunda Eximbank’tan Ali Orhan Yalçınkaya, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Argun Karacabey, Akbank’tan Hülya Ekici, DHL’den Seren Ulualp Özüt, Turkcell’den Rabia Tuğçe Özdemir ile benimle birlikte Osman Ata Ataç ve Şefik Ergönül yer alıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ödül alan ilginç firmalar oldu. Doğu Anadolu’da ilk Ar-Ge merkezini kurup Munzur dağında 400 yıllık elma türlerini Ar-Ge ile katmadeğerli bir şekilde meyve suyuna çevirip ihraç eden Tunay Gıda firması, Ar-Ge Merkezi İnovasyon Şampiyonu ödülünü aldı.

Kuveyt’te çöl ortasında balık çiftliği kuran firmaya ve Sivas’ta kilden diş macunu üreten firmaya özel ödül verilirken, küvet üreticisi Fatinoğlu sınır tanımayan ihracatçı ödülünü aldı. Diğer kategorilerde de ödüller sahiplerini bulurken Milli Gemi Projesi, kısa adıyla MİLGEM büyük ödülün sahibi oldu.

2001’den bu yana ilginç özellikleri olan birçok firmanın ödül aldığı İhracatın Yıldızları yarışmasında bu yıl da fark yaratan firmalar ödül kazandılar.

İhracatın Yıldızları yarışmasına her yıl katılan firma sayısı artıyor. Firmaların ihracat büyüklükleri de artış gösterirken, e –ihracat gibi yeni kategoriler de ekleniyor. Ben sürekli içerisinde yer aldığım İhracatın Yıldızları yarışmasının 2001 yılından buyana ihracatımızın gelişme trendini açıklıkla gündeme getirdiğine inanıyorum. Yarışmaya katılan bütün ihracatçıları tebrik eder, ödül alanları kutlar, başarılarının devamını dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar