İKMİB’in yeni başkanı, kimya sektörünü değerlendiriyor...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeni seçilen Adil Pelister, İTÜ Kimya Fakültesi mezunu 35 yıldır faaliyet gösteren Beta Kimya AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) genel kurulunda karşılaştığımız Adil Pelister'le kimya sektörünü değerlendirmesini ve yeni başkanı olduğu İKMİB’in yeni dönemde yapacakları çalışmaları anlatması konusunda mutabık kalmıştık.

Geçtiğimiz günlerde bu mutabakatımızı gerçekleştirme olanağını bulduk.

Adil bey önce kimya sektörüne ardından da İKMİB'le ilgili yapacakları çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. “Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak gerek üretim, gerekse dış ticarette ülke ekonomisine oldukça büyük fayda sağlıyor. Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan kimya sektörü, Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en fazla katkı yapacak sektörlerin başında geliyor.

Kimya sektörü için belirlenen 2023 yılı ihracat hedefi 50 milyar dolar. Türk kimya sektörünün yıllık cirosu yaklaşık 120 milyar TL civarında. Sektörümüzün 2017 yılı ihracatı bir önceki yıla göre miktarda yüzde 10,9 artış ile 18,3 milyon ton, değerde ise yüzde 15,2 artışla 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçmiş yıllarda küresel ekonomik krizlerin küresel dış ticaret üzerinde oluşturduğu olumsuz etki ve komşu ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik sorunların sektör ihracatımıza olumsuz yansıdığı görülse de, özelikle “İhracat Atılım Yılı” ilan edilen 2017 yılında ihracatımızda önemli artışlar yakaladık.

2018 yılı 5 aylık dönemde ise ihracatımız 7 milyar 8 milyon dolara ulaştı. Kimya sektöründe beş aylık dönemde en çok Almanya, İspanya, Irak, ABD, Mısır, İtalya, Hollanda ve İngiltere’ye ihracat yaptık. Kimya sektörü, küresel ticaret hacminden yüzde 25 pay alırken, Türkiye’nin ticaret hacminden yüzde 10’luk bir pay alıyor. Bu açıdan bakıldığında kimya sektörünün dünya ticaretinde oldukça önemli bir ağırlığa sahip olduğunu görüyoruz. En çok ihracat gerçekleştiren 3’üncü sektör konumunda bulunan sektörümüzün, küresel kimya ticaretindeki payını arttırması için önemli bir büyüme potansiyeli bulunuyor. Bunun için de yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ve bu nedenle üretimde teknolojik gelişmelere ve finansmana önem verilmesi gerekiyor" sözleriyle kimya sektörünü değerlendirirken, İKMİB’in yeni dönemde öngördükleri faaliyetleri ise şu sözleriyle anlatıyor; “Kurulduğumuz 1991 yılından beri, Türk kimya sanayisinde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarını artırmasına katkı sağlamak amacıyla birçok faaliyet düzenliyoruz. Üye firmalarımızın uluslararası arenada güçlü bağlantılar kurması, yeni pazarlara açılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması için çalışmalarda bulunuyoruz.

Yurtdışı fuar organizasyonları, sektörel uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri, ticaret ve alım heyetleri, seminerler, çalıştaylar, projeler, yarışmalar, eğitimler ve dünyada yaygınlaştırılan Türk Ticaret Merkezleri ile ihracatçılarımıza destek oluyoruz.

Ayrıca yurtdışındaki en önemli fuarlara milli katılım organizasyonları düzenliyoruz. Kimya sektörünün tüm alt sektörleri ile yakın ilişkiler içerisinde bulunarak sektördeki gelişmeleri, yenilikleri yakından takip ediyor ve yurt dışından yeni müşteriler kazanılması için dünya çapında organizasyonlara katılarak, bu organizasyonları Türkiye’de de devam ettiriyoruz.

Dünyanın hemen hemen her ülkesinde düzenlediğimiz organizasyonlar ve yaptığımız tanıtım çalışmaları ile Türkiye’ye ve Türk kimya sektörüne hizmet ediyoruz. Yeni yönetim olarak, ihracatçının sorunlarına kalıcı çözümler getirmek için sektörel danışma komitelerinin kurulması, yeşil pasaportta alt sınırın 100 bin dolara çekilmesi, ihracatçının finansmana kolay erişmesi gibi pek çok yenilikçi projeyi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. 2023 hedeflerine ulaşmak için belirlediğimiz yol haritasında, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye lehine güncellenmesi, hammadde tedarikinin yeni formüllerle garantiye alınması, spesifik özel kimyasallara yatırım, sektörel kümelenme ve Ar-Ge’de ölçek sinerjisinin yaratılması ele alacağımız konular arasındadır. Özellikle son yıllarda e-ticaret platformları üzerinden gerçekleştirilen dış ticarette önemli iş hacimleri oluştuğunu görüyoruz. E-ticaret, ihracatçılarımıza kolayca yeni pazarlara ulaşabilme ve bu sayede ihracatlarını artırabilme olanağı sunuyor. E-ticaretin daha kolay öğrenilebilmesi ve günümüzün değişen ticari koşullarına hızla adapte olabilmek için 'Dijital İhracat Platformu'nu kurmayı hedefliyoruz. Kimya sanayide öne çıkan alt sektörlerimiz arasında plastik mamuller, mineral yakıtlar, anorganik ve organik kimyasallar, kauçuk, eczacılık ürünleri, boyalar, kozmetikler, sabun ve temizlik mamulleri gibi ürün grupları bulunuyor. İKMİB olarak, tüm alt sektörlerimizde faaliyet gösteren firmalarımızın sorunlarını ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak, ihracat hedeflerini destekleyici eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştiriyor, yurtdışı milli katılım organizasyonları düzenleyerek tanıtımlarına katkıda bulunuyoruz. Özellikle global bakış açımız ve sürdürülebilir vizyonumuzla ülke ekonomimizin lokomotifi olan kimya sektörümüzü ihracatta önce ikinci sıraya, ardından uzun vadede liderliğe yükseltmeyi hedefliyoruz” sözleriyle yapacakları çalışmaları anlatıyordu.

Başkan Adil Pelister'e ve yönetim kurlu üyelerine başarılar diliyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar