İş dünyası iftarda buluştu...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ramazan ayına özgü iftar yemeklerinin güzelliklerinden biri de, “Dostluklar kuruluyor, hasretlikler gideriliyor, güncel yaşanılanlar sohbete dönüşüyor” olması...

Geçtiğimiz hafta İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği iftar yemeğinin davetlileri arasındaydım.

Semazen gösterisi ve tasavvuf müziği eşliğindeki gecede, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Turagay, İstanbul Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İhracatçı Birlik ve STK başkanları, sanayici ve ihracatçı firmaların temsilcileri bir araya gelmişti.
İftar sonrası protokolde yer alanlar kısa konuşmalarla davetlileri selamladılar.

17 Nis 2018 tarihinde İKMİB Başkanlığı’na seçilen Adil Pelister iş yaşamında İTÜ Kimya mezunu Beta Kimya AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte. Başkan Adil Pelister konuşmasında, sektörün üretim ve ihracat performansını şu sözleriyle dile getirdi;
“Kimya ihracatımız artmaya devam ediyor ve bu yıl dört aydır ikinciliğimizi koruyoruz.
2019 yılı Nisan ayında bir önceki yılın nisan ayına göre %31 artışla 1 milyar 777 milyon dolar kimya ihracatı gerçekleştirdik. 2019 yılı 4 aylık dönemde ihracatımız %22 artışla 6 milyar 771 milyon dolara ulaştı. Kimya sektöründe bu ay en çok İspanya'ya ihracat gerçekleştirdik. İspanya ile birlikte ilk üçte yer alan diğer ülkeler ise ABD ve İtalya oldu. Sektör ihracatımızın artışında mineral yakıtlar ihracatının artması büyük etken oldu. Mineral yakıtlar ihracatının artışı hızlandı.
2019 hedefimize emin adımlarla koşuyoruz. Kimya sektörü 2019'un ikinci büyük ihracatçı sektörü konumundadır. Geçtiğimiz ay itibariyle toplam ülke ihracatımız içinde, kimya sektörü olarak yine ikinci olduk. Nisan 2018’den bu yana 1 yıllık süreçte toplamda 8 kez ikinciliği yakalamış durumdayız.

İnşallah sizlerin de desteğiyle kalıcı ikinciliğe yerleşiyoruz. Kimya sektörü olarak 2018 yılı itibariyle 17.4 milyar dolarlık ihracat ile üçüncü olmuştuk.

İnanıyorum ki, bu yıl yani 2019 da 20 milyar dolar hedefimizi, rekor kırarak aşacağız. Geçtiğimiz bir sene içinde hep birlikte birçok faaliyete ve başarıya imza attık. Yine, 2019 da Birlikte 7 farklı ülkede 18 yurt dışı Fuar organizasyonu yapacağız. Bu fuarlara 500 firmamızın katılımını öngörüyoruz.

Düzenleyeceğimiz çalıştaylarda sektör sorunlarımıza çözüm bulmaya odaklanacağız. Bildiğiniz gibi, kozmetik ve temizlik ürünleri, boya, kauçuk, ambalaj, ilaç ve medikal sektörlerimizdeki 7 Ur-Ge projemiz ile birçok eğitim programı organize ettik. İnovasyona ayrı önem veriyoruz.
Bu alanda Ar-Ge proje pazarı yarışmamızda, 5 kategoride toplam 600 bin liralık ödül ve destek sağlamanın gururunu yaşadık. Dünyadaki yeni ticari ve politik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Değişen ve gelişen yeni küresel eko-politik dengeler bizim de yönümüzü ve yolumuzu düzenlememizi gerektiriyor. Bu manada, yeni pazarlar yaratmada siz değerli ihracatçılarımıza olan desteğimiz artarak devam edecektir.

Ticaret Bakanlığımızın öncelikli pazar olarak ilan ettiği Rusya, Çin, Meksika, Hindistan gibi ülkelerde ihracatımızın artırılmasına yönelik olarak yeni birtakım organizasyonlar planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi 2019 yılı Kasım ayı içerisinde yapılacak olan Çin uluslararası ithalat fuarında ülkemiz adına Ticaret Bakanlığımızın direktifleriyle, Tim adına, milli katılım organizasyonunu İKMİB olarak biz üstlendik. Bu fuarda Yaklaşık 2000 metrekarelik bir alanda sizlerin katılımcı olmanızı isterken, yeni Pazarlarda da yer almanızı hedefliyoruz. Çin üzerinden, yeni pazarlara da ulaşmanızı sağlayacağına inandığımız bu fuara, özellikle çok önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Bildiğiniz gibi yönetime gelir gelmez ilk icraatlarımızdan biri, sektörel komiteler kurmak oldu. Komitelerimiz, kimya alt sektörlerimizi geliştirmek, sorunlarına çözüm üretmek üzere çalışıyor.

Komitelerimizde, siz değerli üyelerimizle birliğimizi kuvvetlendirmek, sektörlerimizi yukarılara taşımak için, desteğinizi rica ediyoruz. Özellikle ödül alan ve ilk 100'de yer alan firmalarımızın, aktif olarak komitelerimize katılmalarından, bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarından onur duyacağız.

Türk kimya sektörünü dünyada hak ettiği konuma hep birlikte taşıyacağız.
Yeter ki, konuşarak anlaşmaya devam edelim. Yeter ki, aramızdaki iletişimi kesmeyelim.
Yeter ki, dürüstçe çalışmaya devam etmekten ayrılmayalım.

Elde ettiğimiz başarılarda emeği geçen, en alt kademeden en üst kademeye kadar, başta İKMİB olmak üzere, bütün TİM çalışanlarımıza huzurlarınızda teşekkürlerimi bir borç biliyorum.
Mübarek Ramazan ayının ülkemiz ve dünyamız için huzur, barış ve esenlik getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum“ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Çok sayıda dosta merhaba, İKMİB’e Allah kabul etsin diyebildiğim iftar da başkan Adil Pelister’in verdiği bilgiler, konuşma içeriği, Semazen gösterisi ve tasavvuf müziği dinletisi mükemmeldi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar