İş insanları 2019’da belirsizlikten kurtulmak için neleri bilmek istiyorlar?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Anadolu’daki iş insanlarıyla son dönemde yaptığım sohbetlerde 2019 yılı ile ilgili üzerinde durdukları konu, “belirsizlik” oldu. Onun üzerine “Neleri bilmek belirsizliği azaltır?” soruma verdikleri yanıtların kısa bir özetini sizinle paylaşmak istedim.

Yeni yıla girerken Anadolu’daki iş insanlarıyla yaptığım sohbetlerde en çok gündeme getirdikleri konu “belirsizlik”ti. 2019’un birçok konuda neler getireceğini bilmediklerini ifade ediyorlardı. ”Neleri bilmek istiyorsunuz?” soruma, siyaset ve ekonomi alanında kendilerini rahatlatacak konuların neler olacağını belirterek cevaplarını verdiler.

Belirsizliğin azalması için sıraladıkları konuları şöyle sıralayabilirim:

✔ Mart’taki yerel seçimlerin sonuçları ne olacak? Özellikle üç büyük kentte seçimi kimler kazanacak?

✔ Döviz kurunda oynaklık devam edecek mi?

✔ Petrol fiyatlarında indirim sürecek ve enerji maliyetlerimiz azalacak mı?

✔ Büyümede, yatırımlarda bir canlanma yaşanabilecek mi? Enflasyona ve işsizliğe fren gelecek mi?

✔ Geçen yıl sonunda yaşadığımız ihracatın, ithalattan daha hızlı artışı 2019’da da devam ederek, cari açığın azalması sürecek mi?

✔ ABD-Çin ticaret savaşının seyri, gevşemeden yana mı, şiddetlenme yönünde mi olacak? Bu bize ve gelişmekte olan ülkelere nasıl yansıyacak?

✔ İran’a Amerikan ambargosu başlangıçta olduğu gibi mi devam edecek, şiddetlenecek mi? Bize uygulanan muafiyet sonlanacak mı, sürecek mi?

✔ 2019 Suriye’de ve bölgede çatışmaların azaldığı, barışa dönük umutların arttığı, bizi savaştan uzaklaştıran, bölgede yatırım ve ticaretin arttığı/artacağı umudunu düşünebileceğimiz bir yıl olacak mı? 0-Ülkemizdeki mültecilerin geri dönüşleri hızlanabilecek mi?

Doğal olarak Anadolulu iş insanlarının “belirsizliği”ni azaltacak bu sorularının çoğuna bugün cevap vermek mümkün değil. Yaşayarak görüp öğreneceğiz…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar