İskenderun’dan notlar..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TOSYÖV, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB işbirliğinde , İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ev sahipliğinde 21 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilen ‘KOBİlere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları’ konulu panelin moderatörlüğünü yapmak üzere İskenderun’a gitmiştim.

İskenderun sahip olduğu körfezi, doğal yapısı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin cennet köşelerinden biri.

İskenderun tarihi “MÖ. 333'de Asya seferine çıkan Büyük İskender tarafından kurulan ,Romalılar, İranlılar, Abbasiler, Bizans, Selçuklu, Eyyubiler, Memlükler, Dulkadirliler ve Osmanlı'ya yurt olan İskenderun, 12 Kasım 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilmiş, o dönemde “İskenderun sancağı” adıyla anılan bölge 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Hatay adı verilen bölgenin Anavatan’a ilhakı planına göre Türk askeri birliklerinin şehre giriş tarihi olan 5 Temmuz 1938 İskenderun'un kurtuluş günü olarak kabul edilmiştir.

Atatürk tarafından Hatay’ın Anavatan’a ilhak planı , Türkiye’nin diplomasi tarihi açısından üstün bir başarı ve örnek bir olay teşkil etmektedir.” Sözleriyle özetleniyor.

Toplantı öncesi sohbet etme olanağını bulduğum Nisan 2018 yılında 2. kez Oda başkanlığına seçilen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO ) başkanı Levent Hakkı Yılmaz , profesyonel futbolcu olarak geldiği İskenderunspor’un efsane kaptanlarından .

1990 yılında Özel İkem Koleji’nin kurucu ortağı ve genel müdürlüğü ile iş yaşamına başlamış.
Oda başkanlığında, İş yaşamında ve sosyal alandaki ilişkilerine , çalışmalarına sevgiyle karşılık bulduğuna tanık olanlardanım.

Yoğun ilgi gösterilen panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Levent Hakkı Yılmaz; “İskenderun günümüzde ağır sanayi olarak ifade edilen demir,çeliğin üretim üssü olarak nitelendirilecek , limancılık , Lojistik ve filtre sektörlerinde Türkiye çapında adından başarıyla söz ettiren ilçemiz..
Odamızın ticari faaliyetini devam ettiren yaklaşık 6 bin civarında üyesi bulunmaktadır.

İskenderun’da üretilen demir ve çelik ürünleri; çelik boru, kütük demir, kangal demir, inşaat demiri, yassı ürün, rulo sac, profil ve sandviç paneller Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa’da bulunan birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Bölgemizdeki önemli sektörlerden biri de filtrecilik sektörüdür.

Ülkemizde imal edilen hava filtresi, yağ filtresi, su filtresi, yakıt filtresi ve kabin filtrelerin yaklaşık % 60’ı İskenderunlu firmalarımızca üretilerek iç ve dış piyasaya satılmaktadır.

KOBİ’lerin yaşadıkları en önemli sorunların başında finansal problemler gelmektedir.

Özellikle öz kaynak yetersizliği ve kredi temininde yaşanan zorluklar KOBİ’lerin ticari hayatını olumsuz etkilemektedir.

Bu noktada, kısa vadeli çözümler içerek destek ve teşvik sistemleri oluşturmak yerine, KOBİ’lerimizin rekabette öne çıkaracak finansmana erişimlerini kolaylaştıracak inovasyon kapasitelerini geliştirecek politikaların tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi için, kaliteli eğitim, nitelikli iş gücü ve dijitalleşme alanlarında KOBİ’lerimizin gelişimine katkıda bulunulması gerektiğini düşünüyoruz.

Yapay zekanın hayatımızın bir çok alanına dahil olduğu günümüzde, ülke ekonomimizin, endüstri 4.0 çağının gerektirdiği standartlara ayak uydurabilen, ileri teknoloji seviyesine ulaşmış ve modernize edilmiş üretim yapısına ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum”sözleriyle bölgenin ekonomisine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Açılın diğer konuşmacısı TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende’nin , bölgenin mülteci sorunlarına dikkat çeken , KOBİlerin sorunlarını ve çözüm beklentilerini ve önerilerini dile getiren konuşması beğeniyle karşılandı.

DenizBank KOBİ Bankacılığı Grup Müdürü Tayfun Geler’in konuşmasının ardından söz alan
TOSYÖV’ün başarılı başkanlarından Nezih Kuleyin ise, kendine özgü üslubu ile Vakfın kuruluşundan bugüne değin yapılanları , önümüzdeki süreçte yapılacak projeleri , özellikle İş yaşamında etik ve iş ahlakıyla ilişkin çalışmaları bir bütünsellik için de ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını, Nisan 2109 da yapmayı planladıkları KOBİ Zirvesinde” Ulusal ve uluslar arası rekabet temelli yerli üretim”i odak alacaklarını dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

Moderatörlüğünü yaptığım panelde, Logo yazılım Satış Direktörü Altuğ Özmen, KGF A.Ş. Adana müdürü Celal Altuntaş, KOSGEB KOBİ Geliştirme Dairesi Başkanı Erdal Çınar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı/Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel müdürlüğü Uzmanı Salih Ünver ve TEYDEB USETEG (Ulaştırma Savunma Enerji ve Tekstil Teknolojileri Grubu) Bilimsel Prog. uzman yard. Yılmaz Burak Kaya alanları ile ilgili detaylı bilgiler verdiler.

Ekonominin daralma sürecinin yaşandığı bir dönemde KOBİlerin yoğunlukla konuşlandığı il ve ilçelerimizde bu tür bilgilendirme toplantılarının yoğun ilgiyle karşılandığına , katılımcıların bu hizmeti çok yararlı buldukları söylemlerine tanık olan bir kişi olarak TOSYÖV başkanı değerli arkadaşım Nezih Kuleyin ve çalışma arkadaşlarını , bu toplantılara destek veren katkı sunan kuruluşları bu yararlı hizmetleri nedeniyle kutluyorum..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar