“İSO 500”de plastik sektörünün sevindirici performansı..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yarım asrı deviren ve sanayi sektörünün en değerli verilerini oluşturan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırması 30 Mayıs’ta İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından açıklandı.

Araştırmaya göre 2017 yılının zirvesinde 51.1 milyar TL’lik üretimden satışları ile yine TÜPRAŞ yer aldı. Ford Otomotiv 22.7 milyar TL’lik üretimden satışlarıyla ikinciliği korurken, üçüncü ise 2016 yılına göre üç basamak yükselen 17.8 milyar TL üretimden satışlarıyla Toyota Otomotiv oldu.

İSO 500’ün üretimden satışları son 13 yılın en yüksek büyümesi oldu ve yüzde 33.2 artışla 653 milyar TL’ye çıktı. İSO 500’ün ihracatı da ülkenin toplam ihracat artışını geçerek yüzde 17 büyüme ile 64.5 milyar dolara yükseldi. Sanayici esas faaliyet kârının yarısını finansman gideri olarak ödemeye devam etti. Borçlanmada öz kaynakların payı gerilerken, kısa vadeli borçların payı ise arttı. Listeye giren plastik işletmelerinin satış büyümesinin diğer sektörler ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor. Bu kısa bilgiden sonra İSO 500’de ki plastik ve kauçuk sektöründeki işletmelere ilişkin bir değerlendirmeyi sizlere sunmak istiyorum.

İSO 500’de plastik sektörünün performansı her sene olduğu gibi Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) raporunda değerlendirilmekte .

Bu raporu Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün ile salı günü değerlendirme fırsatı bulduk.

Gülsün’e göre, 2017 yılı ondan önceki iki yıla göre sektörün daha fazla nefes aldığı bir yıl oldu.

"Ancak 2018’de yeni şartların masada yer aldığını da görüyoruz” diyen Başkan Gülsün raporda dikkat çekici noktaları şu şekilde sıralıyor:

- İSO 500’de ilk 500'e giren plastik ve kauçuk işletme sayısı 20’den 22’ye çıktı.

- İSO 500'de İlk 500’e giren plastik işletmeleri tüm göstergelerde pozitif performans gösterdi.

- Plastik işletmelerinin üretimden satışları %43.8, net satış hasılatları %38, brüt katma değerleri %17.7,

- Öz sermayeleri %24.6, net aktifleri %18.5, ihracatları %9.7 ve çalışan sayıları %33.2 artış gösterdi.

- Plastik işletmelerinin üretimden satışlarının imalat sanayinin ilk 500’ü içindeki payı arttı

- Vergi öncesi kâr ve çalışan sayısı açısından da plastik işletmelerinin imalat sanayinin ilk 500’ü içindeki payı arttı

Pozitif göstergelerin arka planını sorduğumda Başkan Gülsün, “bildiğiniz üzere 2015 ve 2016’da sektör yurtiçi satış büyümesi ile yola devam edilmişti, 2017’nin farkı dünya pazarlarındaki toparlanma oldu” diyor. Bu yaklaşımdan ihracat pazarlarımıza daha fazla önem vermemiz gerektiği ve ticari partnerimiz olan ülkelerle ilişkilerimizin güçlü seyretmesinin ne kadar kritik olduğu çıkarımında bulunmak da mümkün. Sevindirici bir diğer gelişmenin istihdam tarafında meydana geldiğini belirten PAGDER Başkanı, plastik işletmelerinin ilk 500 içinde istihdam büyüklüğünden aldığı payın 0.8’den 1.1’e çıktığını söylüyor.

Plastik sanayicisinin katkısı nitelikli

Plastik sektörünün orta-yüksek teknoloji açısından stratejik önemini gösterdiğini dile getiren Gülsün: “otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, inovatif ambalaj gibi birçok sektörün girdi tedarikçisi olan plastik sektörünün imalat sanayinin orta-yüksek teknolojiye evrilmesinde kritik bir rol üstlenmeye devam edeceği görüyoruz” diyor.

Gerçekten süper teşvik olarak da adlandırılan proje bazlı teşviklerde petrokimya yatırımları ve plastik hammadde üretiminin yer buluyor olması sektörün kamu tarafında da stratejik önemini teyit ediyor. Bununla birlikte, Selçuk başkana sektörün karşı karşıya olduğu aktüel riskleri de soruyorum.

Başkan Gülsün; “Döviz kuru dalgalanmalarının ve faizdeki hareketlerin girdi maliyetleri kadar finansman giderlerine yapacağı etkiyi sınırlamalıyız” diyor ve “yalnız plastik işletmelerinin değil imalat sanayinin genelinin borçlarının özkaynaklarına oranı noktasında iyileşmeye ihtiyacı olduğunu ifade ediyor.

Bu meydan okumaları nasıl aşacağız diye sorduğumda ise Başkan Gülsün, "yapısal çözümlerle yaklaşmalıyız. Her işletmenin yeni şartlara adaptasyonu açısından bir oyun planına ihtiyacı var. Kırılganlıkları aşabilmek için gerekirse üretim deseninde değişlik ve çeşitlendirmeler ile yeni pazar açılımları gibi yapısal önlemlerle hareket etmekte fayda görülüyor” şeklinde açıklama getiriyor.

Listede 12 dernek üyemiz var

Listede yer alan Adopen, Borsan Kablo, Ege Profil, Elif Plastik, Georg Fischer, Korozo, Köksan, Naksan, Prometeon (Türk Pirelli), Ravago, Sarten Ambalaj ve Vatan Plastik’in üyeleri olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Selçuk Gülsün’ü ve Türkiye sanayine üretimleri ve istihdamları ile değer katan başarılı sanayicilerimizi ben de yürekten kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar