“İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu”nda yer alan bir firmanın sırrı

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçen haftaki yazımda İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2017 yılı listesinde yer alan plastik sanayicilerine ilişkin bir değerlendirmeyi sizlerle paylaşmıştım.

Bugün ise ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alan Eurotec firmasının gösterdiği bu başarının sırrını firmanın ortağı, ticaretten sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Reha Gür’den anlatmasını rica ettim.

Reha bey, İTÜ Maden Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’ mezunu.

Dünya ve Türkiye plastik ve kauçuk sektörünü yakından izleyen, alanında başarıyı yakalayan yetkin kişilerden, bu bağlamda da değerlendirmeleri önemli..

Başarımızın sırrını içimden geldiği biçimiyle anlatmak istiyorum diye söze başlayan Reha bey; “Biz 2004 yılında kurulmuş ve 10. faaliyet yılında ISO İkinci 500 listesine girecek büyüklüğe ulaşmış bir firmayız. Sanayi girdisi olarak başta otomotiv, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, elektrik&elektronik, mobilya, savunma sanayileri olmak üzere birçok sektöre yönelik olarak mühendislik plastikleri genel adıyla bilinen özellikleri geliştirilmiş plastik hammaddeler üretiyoruz. Bizim dışımızda aynı meslek kolundan meslektaşlarımız listede yok. Bizim bu listenin müdavimi olabilmemizde şüphesiz ki, en kıymetli kaynağımız olan genç ve dinamik Eurotec ekibinin çok önemli payı var.

Ancak, onlarla birlikte ve en az onlar kadar önemli olan pay da bizim hem tedarikçilerimiz hem de müşterilerimiz olan iş ortaklarımıza, paydaşlarımıza ait. Hepsine bize duydukları güven ve verdikleri destek için müteşekkiriz. İhracat odaklı olarak doğmuştuk, ihracat odaklı olarak da büyümeye devam ediyoruz. Sadece iç pazara çalışan bir firma olsaydık, bu listelere girebiliyor olamazdık. Eskiden otuzun üzerinde ülkeye ihracat yaparken sağlıklı büyümenin ve o seviyelerde stabil olabilmenin yolunun daha çok ihracattan geçtiğine inandığımızdan, ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını elli ülkeye yaklaştırdık.

Bizim yüksek teknolojinin olduğu ülkelere yönelik sınai hammadde girdisi ürettiğimizi gözönüne aldığınızda ihracattaki yaygınlığımızın anlamını daha derinden hissetmeniz de mümkün hale gelir. Neredeyse, tüm gelişmiş ülkelere aktif bir şekilde girmiş durumdayız. Bu da, doğal olarak orijinal ekipman üreticisi (OEM) olarak adlandırılan gerek otomotiv gerek elektrikli ev aletleri ve gerek de elektrik&elektronik sektörlerindeki dünyanın bildiği markaların Eurotec’i biliyor ve güveniyor olmasından kaynaklanıyor. Aslında, bu konuda zor dönemler Eurotec’in kuruluş dönemleriydi.

Zira, yeni bir onay alabilmek, yeni bir projede o tür firmalara partner olabilmek için yeterli geçmiş yeterli başarı hikayeniz yokken,bir Dünya devini ikna edebilmek ve kapıdan girebilmek gerçekten zordu. Bugün çok şükür geldiğimiz noktada bir çok önemli projede iş ortağımız durumunda olan sektörlerinin devi durumunda olan firmalar Eurotec’in en doğru partnerleri olduğunu bilerek bizlere yeni projeleri yönlendiriyorlar ve iş de doğal akışı içinde gelişebiliyor.

Listeye baktığınızda Eurotec özelinde 2016 yılına göre 2017 yılında yaklaşık %35'lik bir ciro artışını görmektesiniz. Artışın bu denli yüksek olmasının temel nedeni ihracat odaklı yapımız olsa da Türkiye’de 2015'den itibaren özellikle son üç yılda elde ettiğimiz istikrarlı büyümenin de çok önemli payı var. Bu büyümenin ardında ise, Ar-Ge’nin kurulduğumuz andan itibaren gerçek anlamda hayat felsefemiz haline gelmiş olması yatıyor. Ar-Ge firmamızın büyümesinde ve tüm dünyada kabul görmesinde en önemli gücümüz. Rekabetin temeli de Ar-Ge sayesinde geliştirilen fark yaratan yenilikçi ürünlerde yatıyor. Bu nedenle çok önemsediğimiz Ar-Ge faaliyetlerimizi Sanayi Bakanlığı tarafından tescilli Ar-Ge Merkezi olarak devam ettirmekteyiz.

Biz 2006-2007 yıllarında Intelligent Solutions yani ‘Akıllı Çözümler’ sloganıyla iş ortaklarımızın plastik hammaddesine yönelik ihtiyaçlarını giderip sorunlarını çözüyorduk. 2010'dan itibaren ise “Demand the Impossible” diyerek bizden “İmkansızı İste”melerini bekliyoruz. Zira, plastik için temel özellikler olan yalıtkanlık, alev aldığında yanma gibi özellikleri tersine çevirip, elektrik ileten, ısı ileten ve alev almayan plastikler üreterek metalin yerine geçebilen çözümler sunuyoruz. Doğal olarak, farklı bakış açısıyla hizmet eden dinamik bir ekiple çalışma ayrıcalığını yakalayan iş ortaklarımız işbirlikteliklerimizi geliştirerek bizlere olan güvenlerini gösteriyorlar.

Bu da bizim listede yukarılara çıkmamıza olanak sağlıyor. Ancak, bizim firmamızın büyüklüğüne, sağlıklı yapısına bakış açımız ciro değil. Öncelikle firmanın yarattığı katma değerin ciro ile sağlıklı bir oranda olması ve firmanın faaliyetlerine devam edebilecek nakit akışını sağlayabilecek şekilde nakit yaratabiliyor olması en önemlisidir. Biz firmamızın operasyonunu değerlendirirken cirodan çok yarattığı katma değer ve nakde odaklanırız. Firmamızın da büyüklüğünden çok saygınlığı bizim için önemlidir. Eurotec’in kuruluş felsefesi mühendislik plastikleri sektörünün güven veren fark yaratan saygın tedarikçisi olmaktır.

Hiçbir zaman en büyük olacağız diye hedefler koymadık. Ancak, en güvenilir en saygın olmak ve iş ortaklarımıza fark yaratan değer katan ürünleri yüksek servis kalitesiyle sunmayı hedefledik. Bu sayede de büyüme doğal olarak geldi” anlatımıyla başarının sırları bunlardı..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar