İstihdam verisi sonrası altın kayıp yaşadı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com


2018 yılının ilk FOMC toplantısının gerçekleştiği haftada altın 1349,62 dolar/ons seviyesinden seansa başladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada FED’in şahin tutum sergilediği göze çarparken altın bu süreçte satıcılı seyretti. Bu seviyeden tepki alımlarıyla kısa sürede desteklense de Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verisiyle birlikte tekrardan sert bir satış dalgasına maruz kaldı. Haftanın son 1331,93 dolar/onstan kapatırken, haftalık bazda yüzde 1,3 değer kaybetti. Diğer taraftan gümüş haftayı 16,49 dolar/onstan tamamlarken yüzde 5,2 değer kaybetti.

Altın seansa 1349,62 dolar/ons seviyesinden giriş yapmasının ardından alıcılı seyrederek haftanın en iyi işlem fiyatını 1352,45 dolara/onsla ilk günden kaydetmiş oldu. Aynı gün içerisinde ABD 10 yıllık hazine tahvil faizinin 2014 yılından beri en yüksek seviyesi olan 2,70’in üzerinde işlem görmesi nedeniyle altın tarafında negatif fiyatlanmalar yaşandı. Salı günü de satış yönünde seyrinde devam eden altın 1335 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Bu seviyeden alıcı bulan kıymetli maden FED toplantısı öncesi karışık seyretti. Hafta ortasında FOMC toplantısının tamamlanmasının ardından yapılan yazılı açıklamada enflasyon beklentilerinin 2018 yılı itibariyle yükseleceğini ve yüzde 2 hedefine ulaşılacağı ifade edilirken, istihdam piyasasındaki olumlu hava vurgulandı. Diğer taraftan FED beklentiler doğrultusunda fonlama faizini sabit tuttu ancak kullandığı dilin faiz artırımını destekler nitelikte olması nedeniyle bu tutum piyasalar açısından şahin olarak algılandı. Bu açıklamalar sonrası altın anlık sert bir hareketle satış baskısına maruz kaldı, ancak bu baskıdan kurtulan sarı metal Perşembe gününde alıcılı yönde seyir izledi. Haftanın en kritik verisi olan istihdam verileri Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre Tarım Dışı verisi Ocak ayında 180.000 beklentisini aşarak 200.000 artarken, İşsizlik oranı ise yüzde 4,1 seviyesinde kaldı. İşsizlik oranı 2000 yılından beri en düşük seviyede seyretmeye devam ediyor. Diğer yandan ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,3 yükselirken; enflasyonun yukarı yönlü gitmesi açısından olumlu sinyaller vermiş oldu. İstihdam tarafında yaşanan bu gelişmelerle birlikte kıymetli maden aşağı yönlü sert hareket ederek 1327,49 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Gün sonunda toparlanmaya çalışan sarı metal 1331,93 dolar/onstan dengelendi ve haftalık bazda yüzde 1,3 değer kaybetti.

Bir yandan ABD 10 yıllık Hazine Tahvilinde yaşanan yukarı yönlü hareket, diğer yandan FED’in son toplantısı sonrası şahin tutumu, altın fiyatlarını baskılamaya başlamış gibi görünüyor. Piyasalarda Mart ayı itibariyle FED’in faiz artıracağına artık kesin gözüyle bakılıyor. Aynı zamanda haftanın son gününde ABD tarafından gelen istihdam verileri altına aşağı doğru yön verirken, doların aşağı yönlü seyrini bir parça durdurmuş görünüyor. Doların yukarı yönde ivmesini artırması durumunda kıymetli maden tarafında negatif fiyatlamaları önümüzdeki hafta da görebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar