Kadın dostu işletme...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Aile içi şiddet, kadın cinayetleri, töre cinayetleri, tacizlerin, tecavüzlerin bir dizi önlemler alınmasına rağmen maalesef devam ettiği günümüzde, kadınlarımıza istihdam yaratarak ekonomik bağımsızlığına aile bütçesine katkı sağlama olanağını yaratacak projeleri uygulayan kamu-özel, sivil toplum kuruluşlarına bu çabaları nedeniyle kucak dolusu teşekkürler..

Bu bağlamda paydaşlarca geliştirilerek uygulamaya konulan bir projeyi, bu projeyi işletmesinde uygulayan bir işletmeyi sizlere tanıtmak istiyorum.

Projenin temel amacı uygulama süreci;

“Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı çerçevesinde TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı'nın "Sözleşme Makamı" olarak yer aldığı, Hacettepe Üniversitesi ve Yenimahalle Belediyesi ortaklığınca Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) tarafından yürütülen “Şiddet Mağduru Kadınların Sosyo Ekonomik Destek Sistemlerinin Geliştirilmesi" isimli proje kapsamında; bir eğitici takım ile sanayi bölgelerindeki firma çalışanlarına kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konularında toplumsal duyarlılık kazandırılacak ve sorunun doğrudan sorumlularına yönelik çözüm geliştirilmesini sağlanması hedeflenmektedir.

İşletmelerde verilecek eğitimler sonucu toplumsal farkındalığın gelişmesi için kadın dostu işletme sertifikaları düzenlenecektir. Bu sertifikaların yerel hatta ulusal çapta diğer işletmelere örnek olması beklenmektedir.

Kadın dostu işletme, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) kayıtlarında resmi olarak yer alacaktır” denilerek belirlenmiş.. Bakanlığımıza ve projenin paydaşlarına teşekkürler..

"Kadın dostu işletme” sertifikası eğitiminin gerçekleştirileceği işletme: GÜNO

Bu proje kapsamında "Kadın dostu işletme” sertifikası eğitiminin gerçekleştirileceği GÜNO AŞ OSTİM'de konuşlanmış turizm sektörünün Otel buklet malzemelerinin imalat ve pazarlamasında ülkemizin önde gelen başarılı firmalarından.. Yönetim Kurulu Başkanı değerli dostum Mehmet Yalçındere şirketini şu sözleriyle anlattı;

"Fabrikamızda 55 kişi çalışmakta 32 erkek 23 kadın çalışmaktadır. Aile şirketimizde kuruluşumuzdan itibaren eşim S. Suna Yalçındere ile ortaklığımız kadar birlikte yönetimini yaklaşık 30 senedir sürdürüyoruz. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 3. sınıfında bırakmak zorunda kalmış iken aftan yararlanarak tekrar öğrenciliğe başlamıştır. Büyük kızımız Deniz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirip Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans öğretimini sürdürmektedir.

Yaklaşık 6 aydır şirketimizde insan kaynakları, muhasebe ve personel ilişkileri görevlerini yürütmektedir. Yine küçük kızımız Damla ise Ankara Üniversitesi Kimya Fakültesi'ni bitirerek şirketimizde üretim, satış ve dış ticaret görevleri ile çalışmasını sürdürmektedir."

Bu kez firmanın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Suna Yalçındere, şirketini ve projeyi şöyle anlatıyor: "Ürün gamımız otel buklet malzemeleri üretiminden, otelinizin konseptine uygun ürün yaratılmasına, kozmetik ürünlerin imalat ve şişelenmesine kadar uzanmaktadır."

Oda buklet ürünleri nelerdir soruma Suna hanım; Otel ve konaklamalı sosyal tesislerin odalarında misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılan ve bunu yaparken zorunluluğu zarafet ve estetikle birleştiren işlevsel nesneler olarak tabir edilen ; şampuan, sabun, vücut losyonu, makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler, kibrit, tarak, tırnak törpüsü, kese, duş bonesi gibi banyo ve kişisel bakım ürünleri; çeşitli kırtasiye malzemeleri, oda bilgi kartları ve kapı kolu talimatları ve konuğa sunulan diğer eşantiyon malzemelerine "Guest Amenities" kavramı olarak , otelcilik literatüründe buklet malzemeleri olarak isimlendirilir.

İstihdamda temel önceliğimiz

Suna Yalçındere; Şiddet mağduru kadınların istihdamını öngören projenin fabrikamızda da uygulanmasını çok önemsediğimizi özellikle söylemek isterim. İşyerimizin istihdam politikalarında önceliğimizi 'Kadın Dostu İşletme' olarak güncelleştireceğiz. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla oluşturulan eğitici takım firmamıza gelerek bilgilendirme semineri gerçekleştirdik. Seminerin sonunda eğitim alan çalışanlar olarak bizler sertifikalarımızı aldık. Başta eğitici takımımız olmak üzere projeye emeği geçenlere bir kadın olarak öncelikle teşekkür ederim. Çalışma arkadaşlarımızda duyarlılığın gelişmesi kadar bilgilendirme seminerinin bir başlangıç olduğunu biliyoruz" sözleriyle Suna hanım işletmesinin “Kadın dostu işletme” sertifikasını almanın mutluluğunu dile getiriyordu..

Sevdiklerinizle birlikte sağlık ve huzur dolu nice mutlu bayramlar dileğiyle bayramınız kutlu olsun..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar