Kalkınan Batı Karadeniz

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Bir bölgenin ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasının en önemli unsurlarından biri bilim insanı geliştirebilmesi. Batı Karadeniz Bölgesi de eğitim alanındaki ilerlemesini sağlayıcı bir dizi önlem almalı… Neden mi? 

Bölgemiz donanımlı, Batı Karadeniz’in problemlerine çözüm üretebilen, sorgulayan ve eleştirel düşünebilen sorumlu bireyleri yetiştirdiği ölçüde gelişecektir. Bölgede yetişen ya da yetişecek bilim insanları bölgenin kaynaklarının farkında olursa, bilimsel çalışmalar noktasında dünyada bölgesinin ismini duyuracaktır. 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile beraber Batı Karadeniz İş Birliği Platformu gönüllü bir oluşumun önderliğinde bölge, ihracata doğru emin adımlarla yürüyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nin sanayileşmede önemli kentlerinden Bartın’da 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faal durumdaki firma ve istihdam açısından en parlak dönemini yaşıyor. Bölgedeki OSB’ye yeni bir sanayi alanı kazandırılması planlanarak, sektörlerin ve çalışan sayısının artırılması hedefl endi. Bolu OSB ise Ankara- İstanbul Karayolu’nun güneyinde büyük ticaret merkezlerine yakınlığı ile cazip bir yatırım sahası. OSB’nin 74 hektarlık ilave kısmının işletmeye açılmasıyla birlikte bölgedeki istihdam sayısının 3’e katlanarak, Bolu’nun ekonomik kalkınmasında lokomotif görevi üstlenmesi hedefl eniyor. Gelelim Karabük OSB’ye… Burada da gıda, tekstil, plastik, çelik gibi farklı iş kolları birbirlerini baltalayarak değil, önemli bir harmoni içinde üretimlerini devam ettiriyorlar. 

Deprem sonrası ise bölgenin önemli bir sanayi merkezi de hiç şüphesiz ki Düzce. Düzce, OSB’lerine otoban bağlantısı istiyor. 

Zonguldak’ta ise farklı bir heyecan yaşanıyor. Ereğli OSB’nin ihracat atağının ardından 2’nci bir bölge kurulması için önemli çalışmalar yapılıyor. Batı Karadeniz’in sanayi üslerinde bu güzel gelişmeler yaşanırken, 35 yıldır beklenen Filyos Vadisi Projesi’nin içindeki 25 milyon ton kapasiteli liman, serbest bölge ve karma endüstri bölgesinin ihalesi gerçekleştirildi. Bu dev ölçekli proje, bölgenin kaderini de değiştirecek. Ulusal ve uluslararası düzeyde yatırımlar bölgemize gelecek. 2012 yılında Filyos Karma Endüstri Bölgesi Resmi Gazete’de ilan edilmişti. İsteriz ki Filyos Vadisi hususunda planlanan kamu yatırımları öngörülen tarihlerde tamamlanarak, tahsislere açılsın. Zonguldak’ı bir liman kenti haline getirecek proje için elbette ki en önemli konulardan biri yine insan kaynağı. 

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı temsilcileri ile bölgeye kurulacak bu denli büyük sanayi alanlarının kaderi de planlı bir şekilde çizilmeli ve gelecek yatırımcılar için çalışmalar yapılmalı. Bütün bunların yanında kentin turizmde marka olmak için 2023 hedefi belirlediği de unutulmamalı. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar