Kalkınmanın yolu yeniliklerden, Ar-Ge ve bilişimden geçer

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) 1976 yılından bu yana her yıl düzenlediği “Ulusal Bilişim Kurultayı”nın 34'üncüsü “BİLİŞİM 2017”, 20-21 Aralık 2017 günlerinde “Bilişimle-Gelişim: Türkiye’de Dijital Dönüşüm” ana temasıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev almaktan onur duyduğum TBD’nin Genel Başkanı değerli dostum Rahmi Aktepe ile bilişim kurultayını konuştuk.

Rahmi Aktepe, “Çalışmalarımızın her aşamasında bizlere desteklerini esirgemeyen Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Dr. Faruk Özlüye ve Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’a ve BTK Başkanımız Ömer Fatih Sayan’a şükranlarımı sunarak “ BİLİŞİM 2017”yi anlatmak itiyorum. Varlıklarıyla kurultayımızı onurlandıran, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, CHP Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ile 2 bin 500’ü aşkın katılımcımıza teşekkürlerimizi sunuyorum” sözleriyle başladığı anlatımını şöyle sürdürdü.

“Geçen yılki kurultayımızda Başbakanımızın 2017 yılını “Bilişimle Gelişim Yılı” olarak ilan etmesi bilişim sektörünü olumlu etkilemiş ve 2023 hedeflerine ulaşmada bilişimin kaldıraç etkisinden faydalanılması arzusu bizleri motive etmiştir. TBD olarak bundan görev çıkararak 2017 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda (etkinlik, proje ve çalıştaylarda) yoğun olarak dijital dönüşüm teması ele alınmıştır. 2017 yılına kadar en büyük hedefimiz ülke genelinde sayısal okur yazarlılık oranının arttırılması idi. Yıl başından itibaren ise TBD olarak en büyük amacımız ülkemizin dijital olgunluk seviyesinin arttırılması ve dijital ekonomisin büyütülmesi olmuştur. İki gün boyunca süren kurultayda 180’in üzerinde konuşmacı söz alırken, çalıştaylara 64’ün üzerinde uzman katkı verdi.

Kurultayda tartışılan konular da, “Türkiye’nin 5G Yol Haritası-yeni teknolojiler, girişimci kadın, şehit ve gazi çocuklarına kodlama eğitimi verilmesi, nitelikli insan kaynağı, gelişen finans sektörü ve güvenliği” gibi çok geniş bir alanda, herkesi yakından ilgilendiren başlıklar oldu. TBD olarak 2017 yılında bilişim sektöründe Ar-Ge ve innovasyon anlamında büyük atılımların gerçekleştirildiğine, ulusal bilişim kapasitesini yükseltildiğine ve bilişimin kaldıraç etkisinden faydalanarak diğer sektörlerde de önemli kazanımlar sağlandığına inanıyoruz.

Ancak ticarileşme anlamında yeterli gelişmeyi sağlayamadık.

2018 yılında mevcut kapasiteyi ekonomik değere dönüştürmeyi hedefleyerek ticarileştirme faaliyetlerine odaklanmamız gerekiyor. Özellikle de ihracata yönelik olarak. İhracatımızda katma değeri yüksek olan bilişim teknolojileri ürün, hizmet ve yazılımlarının artması cari açığın kapatılmasında ve tersine beyin göçünde önemli kazanımlar sağlayacaktır.

Bu amaçla Ar-Ge ve teşvik mekanizmaların yeniden düzenlenmesi ve yasal çerçevenin oluşturulması çok önemlidir.

Kalkınmanın yolunun yeniliklerden, Ar-Ge faaliyetlerinden ve bilişimden geçtiği açıktır. Üretim Reform Paketi ile bilişimciler SANAYİCİ olarak kabul edilmiş, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine verilen destekler yaygınlaştırılmıştır.

Başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız olmak üzere bakanlığın yönetici ve çalışanlarına teşekkürü borç biliriz.

Bugünlerde sayıları 900'ü bulan Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri'nin ülkemiz ekonomisine sağlamakta olduğu katma değer ile dışa bağımlılığımız azalmakta, teknoloji ithal eden ülke konumundan hızla teknoloji üreten ve ihraç eden ülke konumuna geçmekteyiz. Bu çalışmaların bundan böyle sektörle içice, uygun kararlar alabilmesi için en az genel müdürlük seviyesinde bir örgütlenmeyle yürütülmesinde yarar vardır. Bu anlamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sanayide ithalatı azaltıp yerli üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik olarak başlatılan “1000 ürün 1000 KOBİ” programını çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. 4'üncü sanayi devrimi diğer bir deyişle dijital (sayısal) dönüşümün ana dayanağı da hiç şüphesiz ki bilgidir.

Ancak kullanmadığınız veya kullanamadığınız bilginin size hiç bir faydası yoktur. Önemli olan bu bilgiyle ne yapabildiğiniz ve bu bilgiyi değere nasıl dönüştürdüğünüzdür. Dijital dönüşümün sadece bir veya birkaç teknolojiye indirgenmesinin mümkün olamayacağını değerlendiriyoruz. Dijital dönüşüm çoklu disiplin yapısında birçok teknolojinin entegrasyonudur.” Genel başkan Rahmi beyin Kurultaya ilişkin anlattıklarının bir bölümünü sizlere aktardım.

Rahmi Aktepe ve TBD yöneticilerini kurultayı başarıyla gerçekleştirmeleri nedeniyle kutlarken, özellikle Ar-Ge desteklerini olumlu bulmakla birlikte ürünün ticarileştirme süreçlerinin ve destek mekanizmalarının yetersiz olduğu bu bağlamda yeni desteklerin ve süreçlerin ivedilikle yeniden tanımlanması gerektiği inancındayım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar