Kara Hafta başlıyor, bienal sona eriyor

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

İstanbul’un da bir polisiye festivali olduğunu biliyor musunuz? Kara Hafta İstanbul Festivali’nin üçüncüsü, 17–8 Kasım tarihlerinde Pera Palace Hotel Jumeirah’ta gerçekleştirilecek. İlki, Agatha Christie’nin doğumunun 125. yılı, ikincisi Georges Simenon için düzenlenen Kara Hafta İstanbul Festivali’nin bu yılki teması, yarattığı MI6 ajanı James Bond karakteriyle bütün dünyada tanınan Britanyalı yazar Ian Fleming.

Hazırlık komitesinde Doğan Hızlan, Ahmet Ümit, Adnan Özer, Metin Celal, Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ve DenizBank Kültür-Sanat Danışmanı Perihan Yücel’in bulunduğu 3. Kara Hafta Festivali kapsamında polisiye edebiyat üzerine “James Bond: Romandan Sinemaya”, “Polisiye ve Fantastik”, “Cinayetin Gizemi” gibi oturumlar gerçekleştirilecek. Festival süresince koleksiyoner Ömer Atakan’ın, Bond filmleri ve romanlarına ait özel parçaları da sergilenecek.

Festivalin anasponsoru olan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Kültür ve sanat çalışmalarını toplumun geniş kesimleriyle buluşturmak, sanatın halkımızın günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmesine katkı sunmak, kurulduğu günden bu yana bankamızın sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde öncelikleri arasında yer alıyor. Zira bir ülkenin ve o ülkenin insanının gelişmişlik seviyesinin, doğrudan kültür ve sanatın topluma ne kadar nüfuz ettiğiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple de opera, edebiyat, klasik müzik gibi farklı alanlarda sanata yaptığımız yatırımı, gelecek nesillere bırakacağımız bir miras olarak görüyoruz. Kara Hafta Festivali’nde, Türkiye’den ve dünyadan, polisiye gibi niş bir alana gönül vermiş onlarca ismin bankamız ev sahipliğinde bir araya gelmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin ve toplumumuzun gelişimi için ‘Sanata Evet’ demeyi sürdüreceğiz” dedi.

Pera Palace Hotel Jumeirah Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Erol ise “James Bond karakterini yaratan ve 1955’te otelimizde konaklayan Ian Fleming temalı bir festivali gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Anthony Horowitz, Charlie Higson, Arne Dahl, Tim Parks, Jo Nesbo gibi çok değerli yazarların yanı sıra, Türk polisiyesinin önemli isimlerinden Alper Canıgüz, Cenk Çalışır, Öznur Yıldırım bu yıl polisiye severlerle bir araya gelecek. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Erol Üyepazarcı ve Sevin Okyay’a verilen ‘Polisiye Edebiyatı’na Katkı Ödülü’ bu yıl Doğan Hızlan’a sunulacak. Kara Hafta Istanbul Festivali’nin uzun yıllar boyunca süreceğine ve önümüzdeki dönemde İstanbul’un en saygın uluslararası etkinliklerinden biri olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Festival Komite Başkanı yazar Ahmet Ümit, haftanın tanıtım açısından önemini de vurguladı ve “Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkinin suçtan yola çıkarak bir dışavurumu olan Kara Hafta, dünyanın değişik yerlerinde yaşayan yazarları buluşturarak şehirlerin tanıtımına katkı sağlıyor” dedi.

Bu satırların yazarının da 18 Kasım Cumartesi saat 16.15’te gerçekleştirilecek, Ayfer Kafkas, Rıza Kıraç, Yonca Eldener’in katılacağı “Yeni Polisiyeler” başlıklı oturuma moderatörlük yapacağı 3. Kara Hafta İstanbul Festivali’nde tüm etkinlikler, halka açık ve ücretsiz. Festival ile ilgili detaylara www.blackweekturkey.com web sitesinden ulaşmak mümkün.

Bu arada, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda “iyi bir komşu” başlığıyla gerçekleştirilen 15. İstanbul Bienali’ni gezmek için son günler… Sanatçı ikilisi Elmgreen ve Dragset’in küratörlüğünde düzenlenen bienal, son üç gününde, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Pera Müzesi, Ark Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı olmak üzere birbirine yürüme mesafesindeki altı komşu mekânda ziyaretçilerini bekliyor. Bu yıl 30. yaşını kutlayan etkinliğin son haftaya özel olarak 11 Kasım Cumartesi günü gece saat 00:00’a kadar açık kalacağını da lütfen not edin…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar