KARDEMİR 12 milyon ton kapasiteli liman yapmaya hazır

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

 

Batı Karadeniz gibi Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından beri sanayileşmeye çalışan, sanayi kültürünün yaşandığı bölgelerin önündeki sanayi ve ticaret engellerinin kaldırılması gerekiyor. Ana ulaşım ve ticaret güzergahı açısından avantajlı olan Düzce, Bartın, Zonguldak, Karabük, Bolu ve Kastamonu gibi kentlerin lojistik imkanlar açısından geliştirilmeye ihtiyacı var. Bu anlamda  Batı Karadeniz Bölgesi'nin organize sanayi bölgeleri ve yatırımcısı olacaksa  Filyos Liman Projesi'nin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü Filyos Liman Projesi hammaddeye erişim, yükleme ve taşıma  maliyetlerini azaltılması, ithalat ve ihracatın canlandırılması konusunda sanayici için büyük umut vadediyor. Bartın, Karabük, Zonguldak, Bolu, Düzce  Turizm potansiyeli ile de gündeme gelmeyi hak eden iller. Ne yazık ki, çalışan çabalayan oda başkanları birtürlü  Filyos Limanı'nı ,Filyos Projesi'ni gerçekleştiremiyor. Devleten bu konuda  yardım bekliyorlar.

Geçenlerde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Karadeniz Ereğli Şubesi yönetim kurulu başkanı Faruk Yazıcı, Karadenizt Ereğli'ye yatırım yapsınlar diye 200'ün üzerinde işadamını getirdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) gibi önemli sanayi kuruluşları bu bölgede faaliyet gösteriyor.

Demir ve çelik sektörü ağırlıklı bir bölge olmamız nedeniyle limansız yapamayız. KARDEMİR, hizmet için devletten izin bekliyor. KARDEMİR, 12 milyon ton kapasiteli Filyos Liman Projesi'ni 'biz yapalım bize görev versin devlet' diyor.  Eğer ki Filyos Limanı yapılırsa  Karabük Akdeniz Bölgesi'nin ürünlerini Rusya'ya yollayacak. Lojistik olanakların geliştirilmesi sayesinde uluslararası ticaret ivme kazanacak.

KARDEMİR'e  liman yapması için izin verilirse Batı Karadeniz'de bulunan kentler de bu olanaktan
faydalanacak. İthalat ve ihracat artacak.

Yatırımcı gelsin diye günlerce toplantılar yapıyor oda başkanları. Yatırımcılar ise liman istiyor. Haklılar da. Batı Karadeniz'in kaderinin çılgın proje Filyos'a bağlı olduğu unutulmamalı. Filyos  projesi gerçekleşirse Batı Karadeniz bölgesi fabrikalarla dolacak, binlerce insana istihdam saglanacak. Böyge halkı hep bu umutla yaşıyor. Bu konuda devletten müjde bekliyorlar.
Öte yandan Batı Karadeniz'in sahip olduğu turizm değerleri de göz ardı edilmemeli. Var olan potansiyelin değerlendirilmesi, turizm merkezlerinin oluşturulması, bölgenin kıyı turizmine alternatif arayanlar tarafından tercih edilir hale getirilmesi gerekiyor. Yatak kapasitesinin ve işletme belgeli tesis sayısının artırılması gibi ortak hedeflerde birleşmek zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar