Kayseri OSB’den örnek alınacak 40. yıl kitabı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kayseri OSB 632 sayfalık büyük boy bir 40. yıl kitabını iki yıllık bir süre içinde hazırlayarak diğer OSB'lere örnek olacak bir çalışma olarak yayınlamış. “40. Yılında Kayseri OSB –Ticaret Şehrinden Sanayi Şehrine Geçişin Hikayesi" başlıklı bu önemli çalışmayı inceler incelemez Kayseri OSB Başkanı dostum Tahir Nursaçan’ı arayıp kendisini tebrik ettim. Çalışmada yazar olarak imzası olan Muhsin İlyas Subaşı'ya ve katıkıda bulunanlara teşekkürlerimi iletmesini rica ettim. Bu çalışmanın diğer OSB’ler tarafından tarafından önek alınacağına ve onların da benzer çalışmalarıyla hem kentlerin hem sanayimizin hem de OSB’lerin tarihsel birikimlerinin çok yararlı bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkaracağına inanıyorum.

Kitap 13 bölümden oluşuyor. Kentin tarihi MÖ'den ilk ticaret merkezi Kültepe Kaniş-Karumu dönemi anlatılarak başlatılıyor. MS döneminde Kayseri’nin Hristiyan hacılar için Kudüs kadar önemli olduğu vurgulnıyor. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Kayserisi, fermanlar ve tarihi belgelerle anlatılırken, 1896’da kurulduğu bilinen Ticaret Sanayi Odası öncesi 1855 tarihinde saraydan gönderilen fermanla Kayseri Ticaret Meclisi'nin kurulduğu bilgisine yer veriliyor.

OSB öncesi Kayseri sanayisinden söz edilen bölümde et endüstrisinin demirbaşı olarak pastırma sucuk ele alınıyor. Kayseri Bez ve Teyyare fabrikasının kentte 1950’den sonra hızlanan sanayileşme faaliyetine öncülük ettiklerinin altı çiziliyor.1973’te kurulan Kayseri OSB’nin gelişimi anlatılıyor.

“Kayserili sanayisini önce kayseri dışında büyüttü” diğerek, 18 Kayserili aile şöyle sıralanıp, hikayeleri anlatılıyor: Has,Yazgan, Molu, Sabancı, Yücel, Baldöktü, Özilhan, Gazioğlu, Küçükçalık, Karamancı, Bayraktar, Kuşçulu, Narin, Kibar Öztaşkın, Eskiyapan, Hattat ve Sütçü.

Türk sanayisinin gelişmesi hakkında az çok bilgi sahibi olan herkes, Kayserili bu ailelerin sanayimize ve ekonomimize damga vurduğunu bilirler.

OSB’nin 40. yıl kitabı, kentin tarihi gelişimini ve ona dayalı birikimini sergilerken, hangi mirasa sahip çıkarak bugünün önemli sanayi şehri Kayseri'nin OSB’sinin hangi değerlere bağlı olduğu şöyle ortaya konuluyor: "Kayseri OSB, işin, liyakatin, üretimin, kardeşliğin ve güvenin merkezidir.”

Kitapta, “Organize Sanayi Bölgesi'nin 40 yıllık geçmişine bakarken, burasını var eden isimlerin ya da sonradan buraya gelip ilk harcı koyanlarla birlikte burasını güçlendiren isimlerin maceraları organizenin hangi niyet ve gayretlerle oluşturulduğunu göstermesi bakımından önemliydi” denilerek, OSB’ye katkısı bulunan 55 kişiyle yapılan sohbetlere de yer veriliyor. Kayseri OSB’nin 40 yılını, kentin tarihsel gelişimiyle aktaran bu titiz çalışmanın tebriğe ve övgüye layık olduğu kadar, diğer kentlerin OSB’lerini böyle bir çalışmaya özendireceğini düşünüyor, ayrıca bu yanıyla da önemsiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar