KDV iadelerine kısmi çözüm olumlu karşılandı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Resmi gazetede yayınlanan 2019 Ocak sonrası nakdi KDV alacakları konusundaki tebliğ ile ilgili görüş açıklayan oda başkanları bunun olumlu ve işletmelerin likidite sıkışıklığını önleyici bir sonuç vereceği için olumlu karşıladıklarını belirtiyorlar. Eski alacaklar konusundaki beklentilerini de dile getiriyorlar.

Resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile KDV iade sorununa kısmi çözüm getirildi. Hazine ve Maliye bakanlığı bu tebliğ ile KDV genel uygulama tebliğinde değişiklik yaparak ,2019 yılı Ocak ayı sonrası işlemlerden kaynaklanan, KDV nakdi iade taleplerinin yüzde 50’sinin 10 gün içerisinde ödenmesini hükme bağladı .Tebliğde bu ödemelerin ilgili şartları taşıyan, olumsuzluk taşımayan işlemler için olduğu belirtilirken, KDV iadesi Ön kontrol Raporun oluşturulması gerektiği bilgisine yer veriliyor. Ancak ön kontrol raporunun oluşturulması için süre tahdidi belirtilmemiş. Bunun açıklanması 2019 Ocak sonrası KDV iade taleplerinde ödemelerin zamanının daha netleşmesi sonucunu verecektir. Doğal olarak bir başka açıklanması gereken konu 2018 yılında birikmiş olan 150 milyar KDV alacaklarının ödeme tarihi olacaktır.

Tebliğe göre mükelleflerin iadeden yararlanabilmesi için, en az 24 ay KDV beyannamesi vermiş olması, daha önce en az üç vergilendirme döneminde iade taleplerinin sonuçlanmış olması gerekiyor.

Bu KDV iade tebliği konusunda açıklamalarda bulunanlar işletmelere finansal rahatlama sağlayacağı gibi olumlu görüş belirtirlerken, eksik gördükleri bazı konuların altını çiziyorlar Bunlar arasında, ön kontrol raporuyla ilgili incelemenin kaç günde hazırlanmasının netleşeceği, önemli yer tutuyor.

İTO başkanı Şekib Avdaviç, bu uygulamanın değerli bir adım olduğunu belirtirken, eski alacaklarında, özellikle ihracatçıların KDV alacaklarının ivedilikle ödenmesini önemle beklediklerini söyledi. ATO başkanı Gürsel Baran, uygulamanın toparlanma işareti veren piyasaları rahatlatacak ve işletmelerin yükünü kısmen hafifletecek bir sonuç getireceğine inandığını söyledi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, uygulamanın likidite sıkıntısına çare olacağını belirtirken, iş dünyasının uzun süredir isteklerinin bir kısmının gerçekleştiğinin altını çizdi ve imalatçıların sırtındaki KDV yükünün kısa zamanda kapsama alınmasını talep etti.
Resmi gazetede yayınlanan Ocak 2019 sonrası işlemlerden kaynaklanan KDV iadesi tebliği konusunda oda başkanlarının olumlu değerlendirmeleri ve bununla birlikte eski alacaklar gibi konulardaki önerileri bu şekilde ortaya konuluyor.

TÜSİAD’ta genç yönetim göreve geldi.

Dün yapılan 49.uncu TÜSİAD genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanlığına Simona Kaslowski, başkan yardımcılıklarına Murat Özyeğin, Mehmet Tara ve Bahadır Balkır seçildiler. TÜSİAD’ın bu genç yönetim takımına yeni görevlerinde başarılar dilerim.


***

Anadolu basınının yetiştirdiği önemli gazeteci ve gazetemizin uzun süre yazarı olan sevgili dostum Mahmut Sabah'ın ölüm haberini aldım. Kendisine Tanrı’dan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar