Keban’a bağlamak

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır’da halk arasında kaçak elektrik kullanımının adı bu: Keban’a bağlamak. Son günlerde tek gündemimizde bu aslında. Belki bu kadar gündemimiz olmayacaktı ama şiddetli geçen kış ve soğuk havalar beraberinde kaçak kullanımı da artırdı. Elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesi ile birlikte kaçağın önüne geçmek için mücadeleye başlayan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ nasıl bir çözümler bulacak merak ediliyor. Kaçak kullanıcılara göre tek suçlu dağıtım işini alan Dicle Elektrik. Şirket yetkililerinin karşılaştıkları direnişte duydukları ilk cümleler “almasaydınız” oluyor. Kaçak elektrik kullanımının yüzde 80’ler civarında olduğu iddia ediliyor. Kaçak kullanım nedeni ile trafolar çöküyor, yanıyor, patlıyor. Bu da sürekli elektrik kesintilerine yol açıyor. Dürüst tüketici de kaçak kullanım nedeni ile mağdur oluyor.

Çözüm noktasında bence şöyle bir yöneteme başvurulmalı. Her abone tahmini aylık tüketimini peşin satın almalı. Bir nevi kontör gibi. Benim evimin yaz veya kış tüketimi belli sonuçta. Hesapta olmayan tüketimlerimi de göz önüne alıp elektriğimi peşin alırsam, kaçak kullanım yapanların faturalarını da ödemek zorunda kalmam. Herkes kullanabileceği kadar elektriği satın alır, yetmezse yine gidip yükleme yapar. Böyle bir teknoloji veya yöntem var mıdır, bilmiyorum. Ama artık özellikle şu kış aylarında faturasını düzenli ödeyen bir tüketici olarak hizmet almayı istiyorum.  Sadece bu makalenin yazılması sırasında bile üç kez elektrikler gidip geldi. Gün içerisinde sıklıkla ve çoğu zaman uzun süreli kesintiler de yaşayabiliyoruz. Havaların soğuk olması nedeni ile çok uzun süre çalışamayan kombiler ve sular donuyor. 

Gelecek günlerde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, kaçakların yani Keban’a bağlamanın önüne nasıl geçer bilmiyorum. Bir çözüm bulunmazsa hem onlar bu işten zarar edecek hem biz dürüst tüketiciler “Keban’a Bağlayanlar”ın paralarını ödemeye devam edeceğiz.
HHH

Acısı tatlısı ile bir şeyler yapma gayreti içinde olduğumuz Elazığ’da görevimi Malatya temsilciğine devrettim. Hem Malatya’ya hem de Elazığ’a yeni başlayan arkadaşımız Gamze Erden’e yeni görevinde başarılar dilerim. Elazığ’da her zaman destekleri ve dostlukları ile yanımda olan ve manevi bir güç olarak daima varlıklarını hissettiğim dostlarımı büyüklerimi anmak isterim.  Arslanlı Alçı Yönetim Kurulu Üyesi Asilhan Arslan, Alacakaya Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Arslan, Mavigöl Otel ve Hazar Baba Kayak merkezi işletmecisi Taner Durmuş, Akdağ Bentetik ve Akdağ Mermer’in sahibi Muhammed Akdağ , Erhan Plastik’in Sahibi Mehmet Güleç , Çetinkayalar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, Romer Mermer’in sahibi İbrahim Solmaz, Fırat Teknokent’in başında çok iyi işlere imza atan Prof .Dr. Erhan Akın’a ve bende yeri her zaman  başka olan  Elazığ İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve sevgili büyüğüm Prof. Dr. Yasemin Açık’a sonsuz teşekkür ederim… Hem Elazığ’ın hem de Türkiye ekonominin yükselmesi için gayret eden, elini taşın altına koyan herkese yürek dolusu teşekkürler…

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar