Kıymetli madenlerin tamamı kırmızıda

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Piyasalar geçtiğimiz hafta ABD ara seçimleri ve FED’in Kasım ayı toplantısı dolayısıyla hareketli bir haftayı geride bırakırken, altın da bu hareketlilikten nasip aldı. Sarı maden 1230 dolar/onsun üzerinde başladığı haftalık seansta son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1209,76 dolar/onsa kadar geri çekilerek yüzde 1.8 kayıp yaşadı. Diğer kıymetli madenlere baktığımız zaman gümüş 14.15 dolar/ons seviyesiyle son iki ayın en düşük seviyesini kaydederken haftalık bazda yüzde 4 kaybı hanesine yazdı. Platin ise yüzde 2 kayıp yaşarken, haftayı en az hasarla atlatan yüzde 0,2’lik kayıpla paladyum oldu.

ABD’de ara seçimlerin yapılacağı kritik haftaya girilirken altın da 1232,88 dolar/ons seviyesinden haftalık seansa başladı. Pazartesi günü Çin’de açıklanan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi beklentileri karşılamamasının yanı sıra son 1 yılın en düşük seviyesini kaydetti. Çin ekonomik verilerinde ticaret savaşlarının etkisini görülmeye başlanması Çin Yuan’ın negatif fiyatlarken doları güçlendirdi ve bu süreçte altını satıcılı seyre sevk etti. Salı günü ABD ara seçimlerinin başlamasıyla piyasalar pozisyonlarını altından yana seçmeyi tercih ederken, kıymetli madenin pozitif fiyatlanmasını izledik. Bu süreçte 1236,28 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesi kaydedildi. Çarşamba günü ABD seçimlerinin tamamlanmasıyla piyasalardaki belirsizlik bir nebzede olsa ortadan kalkarken, altın da seçim sonuçlarıyla yön bulmaya çalıştığı bir seansı geride bıraktı. Sonuçlara göre Cumhuriyetçiler temsilciler meclisindeki gücünü kaybetmesine rağmen, senatodaki gücünü artırması Başkan Donald Trump’ı mutlu etti ve seçim sonucunu büyük bir başarı olarak nitelendirdi.Ara seçimlerinin tamamlanmasıyla altın tarafında başlayan satıcılı seyir Perşembe gününde de kritik Kasım ayı FOMC toplantısı sonrasında da devam etti. Beklenen toplantı sonrası FED beklentiler doğrultusunda faiz artırmama kararı verirken, toplantı sonrası yapılan açıklamalar takip edildi.

Açıklama metninde kademeli faiz artırımlarının süreceği vurgulanırken, ekonomik görünümün bir risk barındırmadığına metinde yer verildi. Seçim sonrası negatif seyir içerisinde hareket eden sarı maden FED’in kısmen şahin sayılacak açıklamalarıyla satıcılı seyrini sürdürdü.

Haftanın son gününde ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Ekim ayı Üretici Fiyat Endeksi açıklandı. ÜFE Ekim’de yüzde 0.6 artış göstererek yıllık da yüzde 2.6 beklentisini aşarak yüzde 2.9’a yükseldi. Pazartesi açıklanacak olan TÜFE verisi öncesi olumlu sinyaller veren ÜFE altın fiyatlarını baskı altına aldı ve 1209,76 dolar/onsla haftayı yüzde 1.8 kayıpla tamamlanmasına neden oldu.

Altın uzun süredir tutunmaya çalıştığı 1235 dolar/onsun üzerinde bir kez daha tutunamayarak 1210 dolar/onsun altına kadar çekildiği bir haftayı geride bıraktı. FED’in faiz artırımına devam edeceği mesajı ve ABD ara seçim belirsizliğinin ortadan kalkması altını satıcılı yöne sevk ederken üstüne bir de ÜFE’deki artış altındaki satışı daha da derinleştirdi. Bundan sonraki süreçte Pazartesi günü açıklanacak olan TÜFE verisi piyasalarca takip edilecekken, altın açısından teknik olarak 1205 dolar/onsun üzerinde tutunması oldukça kritik. Olası bir 1205 dolar/onsun altın çekilmesi durumunda 1185 dolar/ons seviyesi tekrardan test edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar