Kıymetlilerde paladyum başı çekti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta kritik direnç seviyesi olan 1240 dolar/ons'u kırarak yüzünü yukarı dönen altın, haftanın ilk yarısında emtia bağlantılı hisselerle birlikte yükselişe geçti. Beklenen hamleyi Avrupa Merkez Bankası'nın beyanatıyla yapan altın, ABD'nin pozitif istihdam verilerinin güdümünde satış yiyerek 1270 dolar/ons'tan geri döndü. Doların elini güçlendirmesiyle altın, haftayı kırmızıda kapatırken, gümüş yüzde 4, platin yüzde 2 kazandırdı. En çok sevindiren kıymetli, yüzde 5.35 ile paladyum oldu. 

Haftaya 1234 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, ilk günü 10 dolarlık bantta piyasadaki havayı koklayarak dalgalı seyirle geçirdi. Altın, salı günü euro/dolar paritesiyle birlikte atağa geçti. Özellikle Avrupa seansında ilk hamlesini yapan altın, 1230 dolar/ons’tan 1245 dolar/ons’a kadar uzandı. Avrupa piyasalarında, emtia bağlantılı hisselerle birlikte genel olarak kağıtlara alım geldi. ABD tarafında konut başlangıçları, yüzde 8.8 kadar düşerek beklentilerden daha fazla kayıpla hayal kırıklığı yaratırken, inşaat izinlerinde de bir senenin en kötü seviyesi rapor edildi. Fed tarafında, erken faiz artışı istemeyen üyeler için sevindirici olan durum, altının da ikinci bir hamle ile 1256 dolar/ons’u aşmasını sağladı. Hafta ortasında yeni bir hamle için hazırlanan altın, ABD’nin 2. el konut satışlarının bu kez beklentilerden çok daha fazla gelmesiyle 10 dolardan fazla satış yedi. Diğer yandan, ham petrol fiyatlarında güçlü bir sıçrama ile 42.51 dolar/varil kaydedildi. Perşembe günü Uluslararası Enerji Biriminden yapılan açıklamada 2016’da OPEC üyesi olmayan oluşumlardaki üretimin en düşük seviyede olabileceği belirtildi; böylece üretim fazlasıyla bozulan piyasa dengesine de yardımcı olunacaktır. Ham petrol ile birlikte altın da perşembe gününe çok hızlı başladı. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasına dair toplantısı öncesinde, faizlerin değişmeyeceğine dair beklentilerin satın alınmasıyla altın son 5 haftanın en iyi fiyatını 1270.40 dolar/ons'la kaydetti ama maalesef bu kritik seviyeden geri dönmek zorunda kaldı. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı gerçekleşti. Piyasa oyuncularının beklentileri faizleri değiştirmemesi yönünde olduğundan, Euro hızla 1.1392 seviyesinde kendine yer etmişti. Ancak Başkan Draghi, gelecek aylarda daha fazla teşvik politikasının eli kulağında olduğunun ipuçlarını verdi. Böylece dolara ivme kazandıran gelişme, bölge parasının ve altının gün içindeki kazancının hızla erimesine neden oldu. Diğer yandan ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları, 1973’ten bu yana ki en düşük başvuru rakamını kaydederken, altın aldığı bu darbeyle birlikte tekrar 1250 dolar/ons’un altına sarktı. Cuma günü doların baskısıyla kan kaybetmeye devam eden altın haftayı 1232.54 dolar/ons'tan ekside kapatırken diğer kıymetliler kazançlarıyla yatırımcılarını sevindirdiler.

Altın, geçtiğimiz haftada kısa vadede işlem yapmayı tercih eden yatırımcılarını mutlu etmekten öteye gidemedi diyebiliriz. diğer kıymetlilere ve yükselen ham petrol fiyatlarına ve hatta kazançlı bir hafta geçiren temel metal fiyatlarına rağmen geldiği seviyeyi koruyamayan altın yine alım için uygun seviyelerde. Portföye eklenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018