KOBİ’ler için 2017’nin mobil dijital pazarlama trendleri

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Dijital dünyada yaşıyor olmamızın avantajlarından biri, kişilerin işlerini telefonları üzerinden başlatıp, yönetebilmeleri ve bu sayede mevcut ve potansiyel müşterilerine nerede olurlarsa olsunlar kolaylıkla ulaşabilmeleri. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) son açıklamalarına göre 2017’nin ikinci yarısında Türkiye’deki mobil abone sayısı 76,6 milyona yükseldi. Bu da ülke nüfusunun %96’sının mobilde olduğu ve insanların KOBİ’lerin sunduğu ürün ve hizmetleri mobil üzerinden araştırdığı anlamına geliyor.

Mobil teknolojiler sayesinde bugün KOBİ’lerin globalleşmesi çok daha kolay. Bu teknolojiler, aynı zamanda KOBİ’lerin “hyperlocal” olmasına da yardımcı oluyor. “Hyperlocal,” KOBİ’lerin bir mağazada dolaşırken fiyat karşılaştırması gibi faaliyetler için mobil cihazlarını kontrol eden ve markalarını almaya hazır olan kişilere ulaşabilmesi anlamına geliyor. Bugün sahip olduğumuz büyük verinin yanı sıra uygun maliyetli dijital pazarlama ve reklam çözümleri sayesinde de KOBİ’lerin mesajlarını hedef kitlelerine nokta atışıyla ulaştırmaları mümkün. Ancak bunu yaparken özellikle strateji oluşturma döneminde en güncel mobil trendlerin bilincinde olmaları önemli.

Stealthmade Partners şirketinin yöneticisi Dr. Francine Hardaway’e göre 2017’de mobil reklamcılığı tanımlayan trendler şöyle:

1. Tüketicileri cihazdan cihaza takip edin

Retargeting (tekrar hedefleme), çok dikkatli yapılmalı çünkü mobil söz konusu olduğunda güvenlikle ilgili çok fazla endişe var. Ürün ve/veya hizmetlerinize ilgi göstermiş olan, küçük bir grubu hedefleyin ve onları reklam bombardımanına tutmamaya özen gösterin. Bazılarını müşteriye dönüştürmenizin ardından onları gruplara ayırın, ilgi alanlarını öğrenin ve her gruba onlara uygun, onlara özel mesajlara sahip reklamlar gösterin.

2. Reklamlar, her zaman dönüşümle sonlanmayabilir

Konu marka bilinirliği ve akılda kalıcılık olunca mobil reklamların verimli olduğu kanıtlanmış durumda. Ancak şunu unutmamalısınız ki yüksek erişim ve etkileşim bir o kadar da satış getirecek diye bir kural yok. Yine de dijital pazarlama çalışmalarınızı satışa dönüştürebilmek için odaklanabileceğiniz birkaç nokta var: reklamlarınız için kaliteli metin yazdığınızdan emin olun, sosyal medyadan faydalanın, odağınızı daraltarak belirli bir kitleyi hedefleyin, e-posta pazarlamaya bir şans verin ve ilginç eylem çağrıları kullanın.

3. Mobil ticaret hâlâ büyüyor

Güncel araştırmalar, mobil arama hacimlerinin yüksek olduğunu ancak yüklü alışverişlerin hâlen masaüstünden yapıldığını gösteriyor. Mobil ticareti artırmak için atmanız gereken ilk adım hedef kitlenizi çok iyi tanımak. Müşterilerinize kulak verin ve geribildirimleri doğrultusunda aksiyon alın. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden onlarla iletişimde kalmaya devam edin.

4. Coğrafi sınırlama (geofencing) hâlâ etkili bir yöntem

Unutmayın ki eğer bir mahallede hizmet veren küçük bir işletme iseniz coğrafi olarak sınırlanan bilgilerin yanı sıra Google AdWords ve harita reklamları sizin için verimli olabilir. Geofencing, reklam hedeflerken belirli bir bölgedeki tüketicileri seçmek anlamına geliyor ve bu özelliği hem Google, hem de Facebook destekliyor. Tüketiciler, “yakınımdaki kuru temizlemeciler” veya “yakınımdaki kahveciler” gibi aramalar yapıyor.

5. Mobil ölçümlemenin çok güvenilir olmadığını unutmayın

Tüketici deneyimleri, mobil telefonlar ve tabletler arasında olduğu gibi farklı türde mobil telefonlar arasında bile farklılık gösteriyor. Mobilde reklam veren pek çok işletme için elde ettikleri sonuçların tutarsız olmasının nedeni de bu. Dolayısıyla, “click to call” (tıkla ara) reklamlarını tercih edebilir veya bir video arkadaşlarla da paylaşılıyorsa etkileşim başı ücret şeklinde ölçümleme yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki mobil video söz konusu olduğunda görünürlüğü ve etkileşimi verecek ölçümlemelerinin geliştirilme sürecinin henüz başlarındayız.

6. Mobil ve masaüstü hâlen farklı şekilde kullanılıyor

Mobil ve masaüstü kullanımının arasındaki temel fark şöyle: masaüstü, bazı şeyleri planlamak için kullanılırken, mobil gerçek zamanlı, fevri aksiyonların platformu. Mobil üzerinden gerçek zamanlı kararlar alan kişileri müşteriye çevirmek için lokasyon verileri ve hava durumu verilerini birlikte kullanarak alışveriş kalıplarını, yaşam tarzı verilerini ve demografik bilgileri görebilirsiniz. Aynı zamanda arama verileri ve lokasyon verilerini birlikte kullanarak en doğru mesajın ne olacağını belirleyebilirsiniz.

İşletmelerin yalnızca mesajları konusunda değil, elde edebildikleri veriyi nasıl kullandıkları konusunda da yaratıcı olması gereken bir dönemdeyiz. Bu yazıda bahsettiğimiz trendleri aklınızın bir köşesinde tutarak, hedef kitlenizi tanıyarak, onların alışkanlıklarını öğrenerek ve onlara kişisel mesajlarla ulaşarak dijital pazarlama stratejiniz ile başarı elde edebilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar