KOBİ’ler, mobil teknolojinin avantajlarını göz ardı etmemeli

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Dijital bir dünyada yaşadığımızı artık herkes kabul ediyor. Aynı zamanda giderek daha fazla mobilleşen bir dünyada yaşıyoruz. Mobil internet kullanımı artmaya devam ediyor ve Ekim 2016’da resmi olarak masaüstü internet kullanımını geride bıraktı. 2019 yılında mobil trafiğin, toplam web trafiğinin yüzde 79’unu oluşturması bekleniyor. Bu da web sitenizde geçirilen zamanın yalnızca yüzde 20’si masaüstünde geçirilecek demek.

Bunlara ek olarak, geçtiğimiz ay GfK ve Digital Talk’un yaptığı araştırma, Türkiye’deki insanların yüzde 60’ının akıllı telefonlarının hayatlarının önemli bir parçası olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Hatta her iki insandan biri, uyurken bile telefonlarını kendilerine yakın tuttuklarını söylüyor. Tüm bunlar, internetin cebimizde taşıdığımız bir şeye dönüştüğünü gösteriyor. KOBİ’ler açısından ise bu, kusursuz çalışan bir mobil web sitesine sahip olmalarının çok daha önemli olduğu anlamına geliyor.

GoDaddy’nin KOBİ ve Dijital Pazarlama Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Justin Tsai’ye göre her küçük işletme sahibinin mobil teknolojiler ve web siteleri hakkında bilmesi gerekenler şöyle:

Mobil teknoloji “gelecek” değil, “şimdi” demek

Bugün modern küçük işletme sahiplerinin kullanımına sunulan mobil teknolojiler insanı hayrete düşürüyor. Evinizde, en sevdiğiniz koltuğunuzda oturup televizyonda favori dizinizin son bölümünü izlerken telefonunuz üzerinden sanal bir dükkân kurabilirsiniz. Ürünlerinizin fotoğraflarını çekip, kolaylıkla yükleyerek reklam arası sonrasında faaliyete hazır hale gelebilirsiniz!

Küçük işletme sahipleri, mobil web sitesi kurulumunda esneklik istiyor

Mobil öncelikli web sitesi kurulumu, kullanıcılara daha fazla esneklik sağlıyor. Mobil cihazlarda kusursuz performans göstermeleri için tasarlanan araçları kullanmak içerik ekleme, resim yükleme, performans ve sipariş takibi gibi işlemlerin kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.

Mobil web sitesi kurmak artık çok zor değil

Bir zamanlar küçük işletmelerin bir web sitesi kurmak için web tasarımcılarıyla çalışmaları gerekiyordu ancak bu günler artık geride kaldı. Mobil odaklı web sitesi kurulum araçları sayesinde küçük işletmeler artık kendi profesyonel web sitelerini kendileri kurabiliyor. Hatta web sitelerini mobil cihazları üzerinden kuranların siteyi bir gün içerisinde yayına alabilme ihtimali çok daha yüksek.

Sanal tarama ve satın alma yükselişte

Online alışveriş, yeni norm haline geldi. Geçmişte, insanlar almayı düşündükleri ürünler hakkında arkadaşlarına danışıyordu ancak bugün tüketicilerin yüzde 80’i satın alma yapmadan önce ürünlere internet üzerinden göz atıyor. Mobil ticaret gelirleri 2016 yılında 170 milyar Dolar seviyesindeydi ve 2019’da 694 Dolara ulaşması bekleniyor. Bu da insanların daha çok online alışverişi ve hatta telefonlarından alışveriş yapmayı tercih ettiğinin bir kanıtı.

Web sitenizin ‘responsive’ tasarıma sahip olduğundan emin olun

İnternette ürün araması yapan insanların yüzde 34’ü arama sonuçlarında en üstte yer alan bağlantıya tıklıyor. Google’ın web sitenizi sıralarken mobil uyumlu olmasını üçüncü en önemli kriter olarak kabul ettiğini göz önünde bulundurursak, ‘responsive’ olmayan bir web siteniz olması sıralamalarda geride kalmanıza yol açabilir. Tüm küçük işletme sahiplerinin web sitelerinin her cihazda iyi görünüp, görünmediğini kontrol etmesi gerekiyor.

Herkesin erişebileceği, mobil uyumlu bir web siteniz olması önemli

Mobil teknoloji, küçük işletme web siteleri için çıtayı yükseltti. Gittikçe daha fazla girişimci ve tüketici işlerini mobil telefonları üzerinden yapmak istiyor. Mobil odaklı bir ‘kendin yap’ web sitesi kurucu ile ‘responsive’ bir web sitesi kurmak artık hızlı ve uygun maliyetli. İşte, internetin demokratikleşmesi bu anlama geliyor. Artık insanların mobil telefonlarını kullanarak, bir saatten kısa sürede modern bir web sitesi kurma gücü var.

Gittikçe daha da mobilleşen dünyamızda küçük işletmeler daha hızlı ve verimli bir şekilde mobilleşmek için mobil odaklı web sitesi kurulum araçlarından faydalanabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar