Kültür sanatta sörf!

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Ekim ayı ile birlikte kültür, sanat, gastronomi etkinliklerinin ivmesi hızla artıyor, önümüzdeki haftaların programları açıklanmaya başlandı… Zaman zaman yaptığım gibi Odak’ı bu etkinlikler arasında sörf yapmaya ayırmak istiyorum…

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Tiyatro Festivali, 13-26 Kasım tarihleri arasında, zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İlk kez 1989 yılında gerçekleştirilen, yerli ve yabancı tiyatro, dans ve performans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali, 2002 yılından beri iki yılda bir mayıs ayında düzenleniyordu. Festival bu sene yıllık seyrine geri dönüyor ve iki hafta boyunca ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumları izleyiciler ile buluşturuyor. 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 6, Türkiye’den 13 olmak üzere 19 tiyatro dans ve performans topluluğunun 55 gösterinin yanı sıra yan etkinlikler programında bulunan okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilerek.

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, bu yıl 27. yaşını kutluyor. Geçmişten günümüze Cecil Taylor, Archie Shepp, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Jimmy Smith, Enrico Rava, John Scofield & Joe Lovano, Manu Katché, David Sanborn gibi caz dünyasının saygın isimlerini izleyici ile buluşturan Festival, 3-19 Kasım tarihlerinde şehri cazın farklı renkleriyle kucaklayacak.

Pera Palace Hotel Jumeirah 3. Kara Hafta İstanbul Festivali’ni DenizBank ana sponsorluğunda 16-18 Kasım tarihlerinde düzenliyor. Önceki yıllarda Agatha Christie’nin doğumunun 125. yılı ve yazar Georges Simenon şerefine gerçekleştirilen Kara Hafta İstanbul Festivali’nin bu yılki teması 1955 yılında otelde konaklayan ve yarattığı MI6 ajanı James Bond karakteriyle bir fenomen haline gelen Britanyalı yazar Ian Fleming olacak. Bandırma Belediyesi tarafından 2-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Bandırma Kitap Günleri, “Kitaba Yolculuk” etkinliğiyle İstanbul’dan başlayacak. 2 Ekim Pazartesi günü saat 12;30’da İstanbul Yenikapı’dan hareket edecek deniz otobüsünde yazarlar Ahmet Ümit, Mario Levi, Osman Balcıgil ve Murat Güloğlu yolculara kitaplarını dağıtacak, söyleşiler yapacak ve onlardan gelecek soruları yanıtlayacak...

Sirha İstanbul, restoran, otel ve yiyecek içecek sektörünü 16-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde bir araya getirecek…

1897 yılından bu yana her yıl farklı ülkelerin ev sahipliği yaptığı Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Kongre kapsamında arıcı ekonomisi, arı sağlığı, arı biyolojisi, teknoloji ve kalitesi, kırsal kalkınma için arıcılık ve bu yıl ilki düzenlenecek olan Kıtalar Konuşuyor başlıkları altında etkinlikler gerçekleştirilecek. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından satın alınarak restore edilen ATSO Kaleiçi Evi, “Luigi Mayer Gravürleriyle Komşumuz Likya” ve Şeyma Candan’ın “Hayallerde Kalan Kaleiçi” sergileriyle açıldı.

Bu yıl dördüncüsü yapılacak olan “Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” ulusal ve uluslararası konuklarının katılımıyla 27- 30 Eylül tarihlerinde Konya Meram Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak... İDSO DenizBank Konserleri yeni sezonunun açılış konseri, 3 Ekim Salı akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde. Konseri, Berlin Filarmoni Orkestrası’nda görev yapan İsrailli orkestra şefi ve keman sanatçısı Guy Braunstein yönetecek. İDSO, ayrıca viyola sanatçısı Amihai Grosz’a da eşlik edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar