Madenler, kapanma teklikesi altında

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com


BÖLGEDEKİ FİRMALARA YÜZDE 25 YERLİ ÜRÜN KULLANMA ŞARTI GETİRİLMEZSE, 5 BİN İŞÇİNİN İŞSİZ KALACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR.

Zonguldak'ın ekonomisi madenciliğe ve sanayiye dayanır. İl sınırları içinde zengin kömür yatakları bulunur. Kömür yatakları Ereğli'nin doğusunda Köseağzı yakınından başlar, Kozlu, Zonguldak, Kilimli arasında büyük damarlar halinde bulunur. Bu bölgedeki kömürün enerjisi bol, kalitesi üstün ve dünyanın en iyi cins taşkömürleri arasında yer alır. Bunlara dayalı demir - çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayi, ekonominin belkemiğidir.

Maden kömürü bakımından Türkiye'nin en zengin ili olan Zonguldak, bir nevi işçi şehridir. Faal nüfusun yüzde 15'i ve 50 bine yakın kişi maden çıkarma işlerinde çalışır. Ancak böyle giderse kömür madeninde çalışan işçiler, işsiz kalacak.

Yanı başlarında Erdemir, Kardemir, Çates, Eren Holding var ama maden sahipleri 'Biz kömürümüzü satamıyoruz' diyorlar. Madenciler bu günlerde işçi çıkarmamak için ellerinden geleni yapıyorlar ama 'İşcileri çıkarmak zorundayız' diyorlar. 2009 yılında açıklanan Teşvik Paketi'nden, Türkiye'nin Avrupa Kömür Çelik Topluluğu'na attığı imza nedeniyle yararlanamayan Zonguldak, bu yıl açıklanan Yeni Teşvik Paketi - 3. Bölge'den umutluydu. Ne yazık ki Zonguldak, taşkömürü ve demir - çelik konusunda yeni teşvik paketinden de umduğunu bulamadı.... Teşvik Yasası'ndan hiç faydalanamadıklarını belirten madenciler, 'Erdemir, Kardemir, Çates, Eren Holding gibi büyük firmalar var, neden bizim kömürümüzü almıyorlar? Mağdur durumdayız. Bizler kömürümüzü satamazsak, işçi çıkarmak zorunda kalacağız' diyorlar. Eğer bu acı gerçekle karşılaşırsak, 5 bin maden işçisinin işsiz kalacağı öngörülüyor.

Burada iş, ismi belirtilen bu firmalara düşüyor. Yanı başınızda dünyanın en kaliteli maden ocakları varken neden kömür yurtdışından getiriliyor? Neden madenciler işçi çıkarmak zorunda bırakılıyor? Maden firmaları sadece kömürlerini değerinde satabilmek istiyor. Büyük firmaların ürün verirken dahi teminat istemesi, madencileri diğer aracı kuruluşlara itiyor ve bu durum onları zor durumda bırakıyor.

Buna çözüm olarak ölgedeki firmalara yüzde 25 yerli ürün kullanma şartı getirilmeli. Yoksa hem yatırımcının  hemde devletin zararı olur, ocaklar bir bir kapanmaya başlar.
Zonguldak'ta kömür artıkları ile çalışan Çatalağzı Termik Santrali var. Üretilen elektrik enerjisi Marmara ile Batı ve İç Anadolu'ya veriliyor. Enerjimiz kesilmesin, maden firmaları mağdur edilmesin. Zonguldak ve çevresindeki fabrikalar en az yüzde 25 yerli ürünümüz olan kömürü kullansınlar ki ne maden firmaları ne de madenci işcilerimiz işsiz kalsın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar