Marka ve bilgi

Semih YALMAN
Semih YALMAN BUGÜN MARKANIZA BİR BAKIN semih.yalman@dunya.com

Bilginin markası olurmu?

BBC, NG, CNN, Wikipedia, Britanica, Meydan Larousse, Google, Wall Street Journal, Time, Vogue, AP, Anadolu Ajansı, TRT, CNBC... Bu sütunun tamamını dolduracak kadar markalaşmış bilgi kaynağı vardır eminim. Bilginin markalaşabilmesi kanımca 4 temel prensip içermekte:

- Kaynağa başvuran kitle hacmi

- Kaynağa erişim

- Kaynağın derinliği, doğruluğu ve güncelliği

- Kaynağın tarafsızlığı

Bu 4 prensip çoğu markanın da değerleri olarak karşımıza çıkmakta. Her geçen gün bu alanda başka marka türemez derken insanoğlunun öğrenme azmi ve iştahı bilginin oluşumu, formatlanması ve paylaşımı konusunda bizlere yeni ufuklar açan markalar karşımıza çıkarıyor:

- Son 10 senede TED Talks organizasyonlarının web bazlı paylaşımı bizlere bireylerin hikaye ve tecrübeleri üzerinden bambaşka ilham, heyecan ve vizyon kazandırırken bilginin paylaşımı konusunda birey ve teknolojinin nasıl iç içe çalışabileceğini göstermekte.

- Youtube bir anda 7'den 77'ye eğlenceden, habere hatta ders materyali şeklinde bile bilgiye farklı format kazandırırken konvansiyonel medyayı birey etkileşimi ve ulaşımı konusunda her geçen gün değişime zorlamaya devam etmekte.

- Twig henüz 1 senelik geçmişine rağmen eğitim destek materyali olarak konumlanmasına rağmen çok yakında sadece çocukların değil büyüklerinde başvuracakları hızlı öğrenme sistemi şeklinde mevcut kullandığımız birçok kaynağın yerini alacağa benzer.

Burada bazı markalar ciddi transformasyon geçirip etkileşim, yaygınlık, teknolojik evrim, hız, öğrenim rahatlığı şeklinde kendilerine bambaşka marifetler kazandırırken bazı markalar hantal yapıları gereği hızlı itibar kaybına uğrayıp sadece kullanılmayan birer tozlu arşive dönüşmek tehlikesi ile karşı karşıya.

TV kanalları, gazete, tematik dergi, radyo gibi bilgi içerikleri ile markalaşmış mecralar hızla ansiklopedi, lügat gibi günümüzde yok olmuş ama zamanında markaları ile insanlığa aydınlık tutmuş kaynakların yanına doğru sürüklenmekteler.

Markalı bilgi kaynaklarının kendilerini yenilemelerinin yanı sıra bu dönemde kullanılır olma yarışları dikkat zamanı kısalan yeni nesil tarafından sürekli zorlu testlere tabi tutulmakta. Bilginin sunumu, görsel ve içeriğinin yanı sıra hızlı anlaşılması faktörünü ortaya koymakta. Hızlı anlaşılma kavramı başlangıçta rölatif gözükse de kullanıcı kitle tarafından fevkalade önemli ve bir anda diğer markaların arasından parlamaya imkân vermekte. Bunun en iyi örnekleri TED, Youtube, Google, FB ve New York Times.

Prodüksiyon, IP, animasyon gibi alanlar mevcut oluşumlar için yarışa dursunlar kapıda yapay zekâ, dokudan oluşmuş bilgisayar vb. açılımlar ortaya çıkmak için sabırsızlıkla bekliyorlar. I Pad'in lansmanı ile tablet bambaşka bir paylaşım altyapısı sağlarken eğitim alma şeklini kökünden değiştirebilecek düşüncelere imkân vermiş durumda. Belki de çok yakın bir gelecekte etrafımızdaki en önemli bilgi markaları olan okullar atıl kalabilme durumu ile karşı karşıya.

Beynin, kalbin daha geniş frekansları algıladığı bir yapıda göz, kulak gibi organların da mevcut kapasite/ kabiliyetlerinin artacağı kaçınılmaz. Bilgi form değiştirme eşiğindeyken mevcut birçok bilgi kaynağı markasının bir an evvel vizyoner yapı değişikliklerine gitmelerinin ivedilik kazanması gerekir diye düşünüyorum.

Ben halen web ile entegre olamamış, erişimi zor, formatını sadece bir mecrada tutan, hantal ve tutucu yapılar ile çalışan, teknolojiyi kullanamayan, "ben zaten yapıyorum" diyen, gençlere hatta çocuklara ulaşamamış markalara şimdiden taziye dileklerimi burada iletiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Marka ve arayışlar 11 Mayıs 2012
Marka ve sorumluluk 04 Mayıs 2012
Marka ve sosyal girişim 27 Nisan 2012
Marka ve kalite 20 Nisan 2012
Marka ve Fast-Fashion 13 Nisan 2012
Marka ve öncelikler 23 Mart 2012
Marka ve patates cipsi 16 Mart 2012