Marka ve patates cipsi

Semih YALMAN
Semih YALMAN BUGÜN MARKANIZA BİR BAKIN semih.yalman@dunya.com

Nasıl yani? Mobil operatörlerden sonra şimdide patates cipsi marka savaşları başladı.
Öncelikle yazık bu akıtılan paralara demek istiyorum. Çok faydalı ürün yelpazeleri ile gelişmekte olan ve anne babaları tarafından düzgün beslenmeye teşvik edilen bir gençliğe ne kadar zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba? Bu işin toplumsal zarar bilançosu sonraları ortaya çıkacak. Ülkede olmayan obezite, olup zaten kalp damar cerrahlarının uğraştığı damar tıkanıklıkları, kolesterol sorunları ve ekran (TV/bilgisayar) karşısını açık havaya tercih ederek görüntü bağımlılığı, içe kapanışlar vb... Bunlar kimin işine yarar TV ve internet üzerinden reklam satanların bir de obezite gibi sorunları TV programı haline getiren yapımcı ve kanalların. Bravo doğrusu ülkemizdeki gençliğe çok faydası dokunacak bu güzel ilanların.
Konunun bir başka tarafı marka süreçleri yönetimi. Reklam bütçeleri ülkemizde artıyor ki bu savaşların başoyuncuları yabancı manken ya da dizi oyuncuları. Son transferler Pamela Anderson ve Megan Fox sayesinde cipsin yanında birde seks sattırır olgusunun işlenişi... Yani marka yapılanması, stratejisi vb. konuları bir kenara bırakın arkadaşlar; "koyun Pamela'yı mal satar" diyor bu iletişimi kurgulayan ustalar. Aman ne güzel zaten medyada çok içerikli entelektüel konuları işlemekten sıkılmıştı bari onlara da malzeme olsun... Zaten sürekli bulvar gazeteciliği yapan yayın organlarına bu yönde daha fazla malzeme yaratarak ilan etkisini ve tanıtım oranlarını arttırmak stratejinin uzantısı. Yani bir anda destekçi sayısı artıyor: paparazziler, muhabirler, ayrılan sütun cm'ler ...
Bu sayede ülkemizin %52'sinin 30 yaşın altında verisini bir varlığa dönüştüren de cipsçiler oluyor. Bu verilere herkes başta STK'lar baka dursun patates cipsçiler bu oranlarda yatan potansiyeli kullanıyor.
Sonuç: kızınızın, oğlunuzun çorap çekmecelerinden Doritos da çıkar, Ruffles, Patos da. Siz de anne baba olarak sebze, meyve diye konuşup durursunuz, sosyal sorumluk projeleri işleyen kurumlar biz neden haber olmuyoruz diye veryansın ederler, diğer yanda da markalaşma kuyruğuna girmiş yetişen gençliğe bir dolu fayda sağlayacak marka bu bütçeler acaba ne zaman acaba bizde olacak da medyada bizi yazacak diye iç çekip uğraşmayı sürdürür.
Çok derin entelektüel katma değerlerinden dolayı bu ilanları yapanları ve verenleri kutluyorum. Ayrıca Campaign Türkiye'deki mail adresime bu reklamları mail kampanyaları olarak, yazayım diye basın bülteni olarak atanlara da teşekkür ediyorum.
Diziler ülkesi, mankenler ülkesi, yarışma programları ülkesi, mobil operatörler ülkesi, futbol ülkesi Türkiye'miz iletişim arenasına hoş geldiniz patates cipsçiler.
Bugün hangi patates cipsi yediğinize, kazandığınız yağ oranlarına ve promosyonlara bir bakın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Marka ve arayışlar 11 Mayıs 2012
Marka ve sorumluluk 04 Mayıs 2012
Marka ve sosyal girişim 27 Nisan 2012
Marka ve kalite 20 Nisan 2012
Marka ve Fast-Fashion 13 Nisan 2012
Marka ve öncelikler 23 Mart 2012
Marka ve saygı 01 Mart 2012