'Mayıs’ta sat ve git' gerçekleşecek mi?

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Küresel büyüme beklentileri yukarı yönlü bir seyir izlerken, piyasalar büyük ölçüde bu gelişmenin etkisiyle geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana yükseliş eğilimi gösteriyor. Artan risk alma iştahı ile MSCI GOÜ Endeksi Haziran 2015’ten beri en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Referandum sonrası yukarı yönlü trend içinde hareket eden ve yurtdışı borsalardaki olumlu havaya paralel yükselişini sürdüren BIST 100 Endeksi ise 96 bin ile tarihi zirve seviyelerini ileri taşıdı. Endekste kısa vadeli görünüm güçlü iken, 94.500 desteğinin üzerinde yön yukarı gözüküyor. Ancak gelişmekte olan ülke varlıklarında devam eden risk alma iştahının önümüzdeki dönemde seyri, TL ve TL varlıkların görünümü açısından önemli olacak.

Küresel piyasalarda yaz aylarında tatil sezonu etkisiyle yılın diğer aylarına kıyasla işlem hacimleri daha düşük seviyelerde gerçekleşir. Yaz aylarının öncesinde ise fon yöneticileri çoğunlukla pozisyonlarını kapatma eğilimi gösterirken, Mayıs ayı yılın en kötü performans sergileyen ayı olarak öne çıkar. Böylece “Mayıs’ta sat ve git” (Sell in May and go away) eğiliminin yıllar itibariyle bakıldığında gerçekleştiğini görürüz. BIST 100 Endeksi’nde 2000 yılından bu yana son 17 yıllık dönemin 13’ünde (yüzde 76) Mayıs ayları satış baskısı altında geçti.  Özellikle de 2010-2012 döneminde Mayıs aylarında arka arkaya düşerken, ortalama olarak yüzde 8 oranında değer kaybetti. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında endeks yüzde 8,8 oranında değer kaybederken, ilerleyen aylarda Haziran yüzde 1,3, Temmuz yüzde 1,8 oranında düşüş gösterdi.

Sonuç olarak; geçtiğimiz yılın sonundan bu yana yüksek risk alma iştahı ile yukarı yönlü trendde hareket eden gelişmekte olan ülke piyasalarında bu olumlu performans nedeniyle “Sell in May and go away” eğiliminin bu yıl gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önemli olacak. Bu yaklaşımla Fed’in Haziran ayına dair faiz artırım beklentilerinin de etkisiyle yatırım fonlarının bu ay pozisyonlarını kapama eğilimi ile kârlarını realize etmesine karşı temkinli olunmalı. Olası bu durumda gelişmekte olan ülke varlıklarına paralel TL ve TL varlıklarda satış baskısı görülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019