Merkez bankalarının haftası

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Cuma günü açıklanan ABD TÜFE verilerinin beklenenden yüksek çıkmasına rağmen Eylül Federal Fon (FED Funds) fiyatlaması yüzde20, Aralık fiyatlaması ise yüzde 55 civarında gerçekleşti. Bu verilerde bizce dikkat çeken konu yavaş yavaş bir trend halini alan “yapışkan” bir çekirdek TÜFE. Manşet TÜFE’nin "düşük" gözükmesinin önemli sebepleri ise gıda ve enerji, ki bu kalemler yıl sonuna doğru artabilir.

TÜFE gelişmelerini, Dudley, Fischer ve Yellen yani “Fed’in troykası” diye adlandırabileceğimiz isimlerin önceki açıklamalarını ve Kasım ayındaki toplantının seçimlere olan yakınlığını göz önüne aldığımızda, bu Çarşamba bir faiz artırımı olasıgibi görünüyor. Ancak Eylül FED Funds fiyatlaması bu hafta artırıma sadece yüzde 20 civarı ihtimal veriyor. Ayrıca Amerika Merkez Bankası (FED) veya genel olarak merkez bankaları piyasalara kötü bir sürpriz yapmaktan korkuyor. Çarşamba günkü FED toplantısında bu fobiler devam ediyor mu göreceğiz. Neredeyse hiçbir yorumda rastlamadığımız bir olasılık ise FED’in 12,5 baz puanlık bir artışa gitmesi.

Bu hafta merkez bankalarının haftası olacak FED, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yanı sıra  Mısır, Gana, Endonezya, Kenya, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Paraguay, Filipinler ve Güney Afrika merkez bankalarının da faiz kararları var. TCMB’nin PPK toplantısı 22 Eylül’de yani FED FOMC toplantısının ertesi günü. Bizim merkez bankamızın faiz indirimlerine 25 baz puanlık indirim ile devam etmesi şeklindeki piyasa beklentisi makul görünüyor.

Bu haftaki merkez bankaları toplantılarının sonuçlarının kısa vadeli etkileri olacağını düşünüyoruz. Piyasaların özellikle ABD seçimlerinde Trump’ın Clinton ile aradaki farkı azaltması, 2017 Almanya ve Fransa seçimleri ile Ekim ayındaki İtalya referandumu gibi siyasi gelişmelere gittikçe daha fazla odaklanmasını bekleyebiliriz.

Siyaset ile birlikte bir sonraki önemli piyasa temasının, bütçe harcamalarının artırılması ve merkez bankalarının oyun alanlarının gittikçe daralması olarakbeklemeye devam ediyoruz. Bu özellikle uzun vadeli bono faizlerinin yükselme trendine girmesini ve verim eğrilerinin dikleşmesini beraberinde getirebilir.

Ekonomi ve piyasalara biraz daha farklı bakmak ve derinlikli analiz okumak isteyenlere, merkez bankalarının merkez bankası sayılan, Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) son çeyreksel raporunu okumalarını tavsiye ederiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019