Merkez Bankası 2019 para ve kur politikası raporunu açıklardı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Merkez Bankası'nın dün yayınlanan 2019 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu'nda, 2018 yılında alınan kararlar ile gelecek yıl yapılacak toplantılar ve yayımlanacak raporlarla ilgili bilgi verildi. Raporda, döviz kurunun iktisadi temellerden kopması halinde ilave sıkılaştırma kararları alınacağı belirtildi.

Merkez Bankası dün 2019 yılı Para ve Kur Politikası Raporu'nu açıklayarak sitesine koydu. Raporda 2018 yılında finans piyasaları ve döviz kurunda görülen aşırı oynaklıklar nedeniyle yıl içerisinde alınan kararlar sıralanarak, sıkı para politikasının süreceği belirtiyor. Hükümetle varılan mutabakata uyumlu olarak yüzde 5 enflasyona kademeli olarak yaklaştırılacak para politikası oluşturulacağının altı çiziliyor. Enflasyonda hedeften şaşma konusunda hesap verilebilirlik ilkesine bağlı olarak hükümete açık mektup yazılacağı açıklanıyor.

Raporda, Para Politikası Kurulu’nun yıl içinde 8 kez toplanacağı, 4 kez Enflasyon Raporu, her ay da Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlayacakları bilgisine de yer veriliyor. Raporda, kur hedefinin bulunmadığı bilgisi yer alırken, aşırı oynaklığın risk oluşturması, iktisadi temellerden kopması durumunda buna kayıtsız kalınmayacağı belirtilerek, para politikasındaki duruşun değiştirilerek gerekli tepkinin gösterileceği açıklanıyor.

Raporda, bankanın iletişim politikasına yeni vurgu yapılarak, “Enflasyonla bütüncül mücadele” için çaba harcanacağı söyleniyor. Enflasyondaki katılığı ve oynaklığı azaltacak yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bunun fiyat istikrarına ve toplumsal refaha önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor.

2018 yılında 16 milyar liralık Hazine DİBS ve kira sertifikasından açık piyasa işlemleri büyüklüğünün 18.5 milyar liraya çıkarıldığı bilgisine yer verilen raporda, vadesi geldiğinde 2.6 milyar liralık DİBS-kira sertifikalarının yerine de alım yapılacağı açıklanıyor.

Raporda, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarının döviz ihtiyaçlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası tarafından karşılanacağı açıklanırken, döviz repo piyasasından, bankalara 50 milyar dolarlık limit ile bir hafta ve bir ay döviz likiditesi verilmeye devam edileceği de belirtiliyor.
Para ve Kur Politikası Raporu'nda, ayrıca küresel para politikaları gelişmeleri ve uluslararası ticaret savaşlarının gelişmekte olan ülkelerde risklere arttırdığının altı çiziliyor. Merkez Bankası'nın para piyasalarını dengeleyici olmayı, istikrar için gerekirse kurun iktisadi temellerden kopmaması için ilave sıkılaştırmalar yapacağı bilgisine de yer veriliyor. Maliye ve Hazine Bakanlığı da Merkez Bankası'nın ardından dün gerçekleştirilen i Finans İstikrar ve Kalkınma Toplantısı'nda da sıkı para politikasının sürdürüleceğini açıkladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar