Merkez’den iyimser enflasyon tahminler, Güven endeksinde erozyon

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dün iki ekonomik veri açıklandı. Merkez Bankasının yayınladığı 2019 yılının ilk enflasyon raporu enflasyon beklentilerinde az da olsa bir iyimserlik içeriyor. TÜİK’in açıkladığı Ekonomik Güven endeksii rakamları ise güvende erozyonu ortaya koyuyor.

Merkez Bankası dün yayınladığı 2019 yılının ilk enflasyon raporunda 2019,2020 enflasyon beklentilerini aşağıya çekti. Başkan Çetinkaya, sıkı para politikası duruşunun ikna edici düşüşün, kalıcı düşüş eğilimi ortaya çıkışına kadar süreceğini açıkladı. Dün TÜİK’in yayınladığı Ekonomi Güven endeksi sonuçları ise güvende erozyon olduğunu ortaya koyuyor.

Merkez Bankası raporunda 2019 yılı için daha önce 15.2’lik enflasyon tahmini 0.6 puan aşağıya çekilerek 14.6’ya, 2020 tahmini de 9.3’ten 1.1 puan aşağı çekilerek 8.2’ye indirildi. 2021 tahmini de yüzde 5.4 olarak ortaya kondu.

Tahminin dayandığı temel senaryo veriler ise raporda, 2019 petrol fiyatlarının düşmeye devam ederek 63 dolara kadar gerileyeceği, ithalat fiyatlarının gerilemesi ve vergi indirimleri ile zayıf iç talebin enflasyonu baskılamayı sürdüreceği konularına yer veriliyor. Ayrıca, sıkı para politikasının süreceği, gerekirse yeni sıklaştırıcı önlemler alınacağı, ihracat ve turizminden büyümeye katkının devamı gibi bilgilere de yer veriliyor. Çetinkaya’nın açıklamasında küresel risk iştahında ilave bozulma beklenmediği ve ülke risk priminde son dönemde gözlenen iyileşmenin ılımlı şekilde devam edeceğine inandığı bilgisine de yer verildi.

Çetinkaya, bir soruyu yanıtlarken ise, yaş sebze meyve fiyatlarının enflasyona yukarı doğru risk oluşturduğunu, başta hal yasası olmak üzere, tedarik zincirinin rasyonel ve rekabetçi yönde yapılandırılması yönünde arayışları olduğunu, bu yönde alınacak kararların fiyat oynaklığını azaltacağını umduklarını söyledi.

Merkez Barkasının 2019 yılının ilk raporunun iyimserlik içeren tablosu böyle.

TÜİK tarafından dün açıklanan Ekonomik Güven endeksi ise Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.3,Aralık ayına göre yüzde 4.2 gerileyerek 78.5’a geriledi. Bilindiği gibi güven endeksinin 100’ün üzerinde seyretmesi olumluluğu, altında seyretmesi olumsuzluğu ifade ediyor.

Dün açıklanan diğer 5 endeksin tümünde de yılılık bazda düşüş görülayor. Aylık olarak ise sadece inşaat güven endeksi 2.5 puan artış gösterirken diğer güven endeksleri düşüyor.

Dün açıklanan güven endekslerinden Tetici güven endeksi aylık 0.9 yıllık 10.1, Reel kesem Güven andeksi aylık 2.4 yıllık 13.9, Hizmet sektörü Güven endeksi aylık 4, yıllık 12.9, Parakende güven endeksi ise aylık 4 yıllık 12.9 gerileme göstermiş. Aylık artış gösteren inşaat sektörü güven endeks ise yıllık 34.8 gerilemiş.

Bu veriler güvende önemli erozyon yaşandığını ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar