Merkez’in 2018 yılı üçüncü enflasyon raporu uyarılar içeriyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye’de en iyi veri setine sahip ve iyi uzmanları olan Merkez Bankası'nın Başkanı Murat Çetinkaya. 2018 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıklarken uyarılarda bulundu. Çetinkaya. içinde bulunulan durumu, “Zor bir dönemdeyiz. Beklentiler bozuldu. Beklentileri çıpalama gücü azalıyor” diye tanımladı. Sorunlara çözüm için, “Maliye politikaları enflasyonla mücadeleye odaklanmalı. Maliye ve para politikaları eş güdüm içersinde ılımlı büyümeye destek verecek bir kombinasyon içersinde olmalı. Eşgüdümün kalıcı hale gelmesi açısından Orta Vadeli Program da önemli” uyarısında bulundu.

Petrol fiyatları, gıda fiyatları ve ithal fiyatlar tahminlerini yukarı yönlü revize etmek zorunda kaldıklarını, bunun yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 8.4’ten 13.4’e yükseltmelerine neden olduğunu, 2019 tahminlerini ise 9.3’e yükselttiklerini, 2020 tahminlerinin yüde 6.7 olduğunu, orta vadede enflasyonun yüzde 5 ile istikrara kavuşacağının öngörüldüğünü belirtirken bu konuda şu bilgileri verdi:

-2018 yılı için ortalama petrol fiyatı tahminimiz 68 dolardı, 73 dolara revize ettik. 2019'un 65 dolarlık tahminini de 73 dolara yükselttik.

- Gıda enflasyonu 2018 tahminini yüzde 7’den yüzde 13’e çıkardık.

- İthal fiyatı tahminini de yüzde 4.8’den 6.3’e devize ettik. Enflasyon tahminimiz yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası 13.4 olmak üzere 12.5 ile 14.3 aralığında öngörülmektedir.

- Petrol fiyatlarının varsayımdan yukarı olması enflasyon tahminimizi 2.3, gıda varsayımımızın yukarı yönlü seyretmesi 1.4 ve ÖTV artışı sonucunda alkollü içecek fiyatları 0.1 puan artırmamıza neden oldu.

Çetinkaya, hükümet ve ilgili paydaşlarla düzenli temas halinde olduklarını, geçmiş aylarda faiz kararlarını 500 baz puan sıkılaştırmayla gerçekleştirdiklerini söyledi. Ciddi bir sıkılaştırma yaptıklarını, risk senaryolarını değerlendirerek karar aldıklarını, orta vadeli duruşlarının çok net olduğunu, sıkı politikalarını uzun süre koruyacaklarını, her yıl olduğu gibi bu yıl da OVP’ye katkı sağlayacaklarını açıkladı.

Çetinkaya, kurumsal firmaların döviz borçları konusunda çalışma yaptıklarını, bugün itibariyle veri toplama aşamasında olduklarını, bir düzenleme ihtiyacı olursa koordineli bir şekilde yapacaklarını da açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları, zor bir dönemden geçildiğini, kendi önlemleri yanında eşgüdüm içersinde hükümet ve ilgili kurumlarla sorunun çözümü için çalışmalar yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. İlgili kurumların ve piyasaların uyarılarını dikkate almaları gereğinin altını çiziyor.

Birinci sayfa özeti:Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2018 yılı üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminini 8.4’ten 13.4’e çıkarırken, buna petrol fiyatları, gıda fiyatları ve ithalat fiyatları tahminlerinin üzerine çıkılmasının neden olduğunu belirtti. Hükümet ve ilgili kurumlarla eşgüdüm içersinde çalışılması gerektiğini önerirken, uyarılarını da dile getirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar