Nazire Dedeman Çağatay, bireysel silahlanmaya karşı bir çığlıktı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Hafta başında Umut Vakfı’nın kurucu başkanı Nazire Dedeman Çağatay hayatını kaybetti. Kendisi 1993 yılında 17 yaşındaki oğlu Umut’un tabanca kurşunuyla ölmesi üzerine kurucu başkanı olarak görev aldığı Umut Vakfında 26 yıl bireysel silahlanmaya karşı barışa yönelik çalışmalar yaptı. Bireysel silahlanmanın önüne set çekmeye uğraştı. Rahmetle anıyorum.

Hafta başında Umut Vakfı kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay’ın geçirdiği açık kalp ameliyatı sonrası 70 yaşında hayatını kaybettiği haberiyle karşılaştım. Kendisiyle bir kez çok az yolculu İstanbul Çanakkale uçağında karşılaşıp çok kısa sohbet etmiştim. Genç bedeni üzerinde bembeyaz saçlı ve hüzünlü bir yüzü vardı. Bireysel silahlanmaya karşı Umut Vakfı’nın kurucusu olduğunu söylemişti.

Sonra öğrendim ki 1993 yılında 45 yaşındayken 17 yaşındaki oğlu Umut bir kaza kurşunu olduğu iddiasıyla öldürülmüş, zanlı 38 gün hapis sonrası serbest kalarak yurt dışına gitmişti. Dedeman ve Önal aileleri genç yaşta kaybettikleri çocukları Berna, Umut, Onur ve Önder anısına 1993 yılında bireysel silahlanmayı önleme ve barış amacını taşıyan Umut Vakfı'nı kurarak, kurucu başkanlığına Nazire Dedeman Çağatay’ı getirmişler.

Vakıf bireysel silahlanmaya karşı sürekli çalışmalar yapıp, her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma günlerinde raporlar yayınlayıp paneller düzenleyerek bireysel silahlanmaya engel olmaya çalışmış. Nazire Dedeman da bu çalışmaların en aktif üyesi olarak “silahlanmaya karşı bir çığlık” olarak toplumun bilinçlenmesine yardımcı olmaya çalışmış.

Onun Bireysel Silahsızlanma günlerinde yaptığı Umut Vakfı'nın sitesinde yer alan konuşmalarında verdiği bilgiler, bireysel silahlanmanın her yıl trafik canavarından fazla can aldığını ortaya koyuyor.
Bu bilgilerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim:

0-Türkiye bireysel silahlanma konusunda 178 ülke içerisinde 14. sırada bulunuyor. Son on yılda ateşli silahlanma hızla artıyor. Artış yüzde 83.

0-Her yıl trafik kazalarında 4.500 kişi ölürken, onun kadar hatta daha fazla ölüm bireysel silahlarla öldürme olayları olarak gerçekleşiyor.

0-Türkiye’de 2.5 milyon ruhsatlı silaha karşı 17 milyon ruhsatsız silahla, bireysel silahlanmanın 20 milyon olduğu tahmin ediliyor.

0-Makine Kimya enstitüsü Kurumu 2014 yılında 17 bin 205 yerli üretim, 11 bin 672 ithal olmak üzere 28 bin 877 tabanca sattı. MKEK’nun beş yıldaki tabanca satışı 115 bin 290 oldu.

Oğlu Umut’un bir tabanca kurşunu ile ölmesinin ardından Umut Vakfı’nın kurucu başkanı olarak çalışmaya başlayan Nazire Dedeman Çağatay, 26 yıl boyunca bireysel silahlanmaya ve onun yarattığı olumsuz sonuçlara karşı set oluşturmaya çalıştı, bireysel silahlanmaya karşı yaşamı bir çığlık oldu. Kendisini rahmetle anarken, yakınlarına ve Umut Vakfı çalışanlarına başsağlığı diliyorum. Umut Vakfı'nın bireysel silahlanmaya karşı onun anısına hürmetle daha şevkle çalışacağını, uğraş vereceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar