Nesnelerin internetinden her şeyin internetine...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Hayatımızdaki nesneler dijitalleşiyor.

Dijital dünya, IoT ve M2M ile dönüşüyor.

IoT ve M2M teknoloji ve uygulamalarının yaygınlaşmasıyla iş ve günlük yaşamı dijital dünyada yaşayacağız. Bir başka ifade ile insanlarımız genciyle yaşlısıyla dijital dünyaya ayak uydurmak zorunda.

Bu süreci yaşayacak biri olarak çeşitli kaynaklardan edindiğim-derlediğim bilgileri kişisel değerlendirmemi de katarak sizlere sunmak istedim. Son birkaç yıldır teknoloji trendleri arasında yerini koruyan nesnelerin İnterneti; İngilizce yaygın bilinen adıyla Internet of Things (IoT), yaşantımızda çok önemli değişimleri öngörüyor..

Kullandığımız tüm cihaz ve eşyaların birbirlerine ve internete bağlanmasını mümkün kılacak olan IoT sayesinde yerden ve zamandan bağımsız biçimde nesneleri yönetmek mümkün olacak.

Sadece kişisel eşyalar değil; otomobiller, su sayaçları, sulama fıskiyeleri ve sokak lambaları için de geçerli olacak.

Pek çok teknolojiyi kullanacak olan nesnelerin İnterneti için ses ve görüntü tanıma, sensör ve yakın saha iletişimi gibi alanlardaki imkânlardan faydalanılacak. Günümüzde internete bağlı akıllı eşyaların hayatımızdaki yerinin artması, dijital pazarlama için de önemli fırsatlar yaratacak.

Makineler arası iletişim (Machine To Machine-M2M), cihazlara takılan özel bir simkart sayesinde, cihazların uzaktan izlenmesini, yönetilmesini ve birbiriyle iletişim kurabilmesini sağlayan bir teknoloji.

Kullanım alanının genişliği ve iş modellerinde yarattığı değişiklikler nedeniyle M2M, hem bireylerin hem de şirketlerin hayatını ciddi biçimde değiştiriyor.

Nesnelerin interneti kullanımı, hızla yaygınlaşmakta

Nesnelerin interneti pazarının 2020 yılına kadar yüzde 50 civarında büyüyeceği ön görülüyor. Yapay zeka kontrollü bir gelecek her ne kadar distopik çağrışımlar yapsa da, şüphesiz insan hayatını kolaylaştırıcı bir çok yeniliği beraberinde getireceği öngörülüyor..

Dünyada neler değişecek?

Üretim sistemlerinin kontrolü kolaylaşacak böylece üretimde verimlilik artacak. Birbiri ile iletişim halinde olan entegre sistemler hata ve risk payı azalacak. Akıllı sistemler ile tasarruf sağlanacak ve buna bağlı olarak maliyetler azalacak, verimlilik artacak. 2017'de nesnelerin interneti pazarı 1.7 milyarlık hacme ulaşacak.

2019'a kadar giyilebilir teknoloji pazarı yüzde 50'den fazla büyüyecek.

2020'de 250 binden fazla uygulama nesnelerin interneti kapsamına girecek.

2020'de ev içi otomasyon ve kontrol sistemleri tüketimin yüzde 35'ini kapsayacak

Nesnelerin interneti sektörünün, perakende, sağlık, üretim ve ulaşım alanlarında yoğun şekilde kullanılacağı öngörülüyor. Bu veriler ışığında baktığımız zaman dijital bir ekosistem oluşturularak kendi kendini idame edebilen bir geleceğe doğru gittiğimizi söylememiz çok da yanlış olmayacak..

BT uzmanlarının dünyada neler değişebileceğine ilişkin öngörüleri özetle bunlar..

Akıllı kentten akıllı evlere

Nesnelerin interneti yaşamımızı giderek kolaylaştıracak. Örneğin günümüzde kentlerin yaşadıkları sorunları çözmeyi ve kentlerde yaşayanların hayat kalitesini artırmayı amaçlayan ‘Akıllı Kent' çözümleri önem kazanmakta ve dünyadaki pek çok şehirde hızla uygulamaya geçirilmektedir.

Biraz daha ayrıntıya girersek, akıllı kent çözümleri temelde kent bilgi sistemi (KBS) ve coğrafya bilgi sistemi (CBS) gibi kentlerin bilgi teknolojileri altyapı sistemlerine bütünleşmiş ve gerçek-zamanlı bilgiye dayalı karar almayı mümkün kılacak şekilde hayata geçirilmektedir.

Akıllı kent çözümleri enerji, su, ulaşım, kentsel hizmetler ve sağlık hizmetleri başlıkları altında incelenebilmektedir. Akıllı kenti gelişmiş bir ‘Kent Bilgi Sistemi'ne sahip, vatandaşların bütün hizmetlerden sabit veya mobil sistemleri ile yararlanabildiği, her alanda bilgi dönüşleri sağlayan bütünleşik bilgi organizasyonu üzerine kurgulanmış kent yapılanmaları olarak tanımlayabiliriz.

Akıllı ev, bağlantılı ev

Nesnelerin internetinden herşeyin internetine doğru bir süreçe geçiyoruz. Her geçen gün hayatımız daha çok dijitalleşiyor ve akıllanıyor. Artık hayatımızdaki her nesneler dijitalleşiyor.

İnternet bağlantılı evler ve cihazlar ile birlikte akıllı evler için geliştirilmiş uygulamalar ile tüketicilere evlerini akıllı telefonlar aracılığı ile yönetme olanağını sunuyor. Zengin içerikli programlar. VOD (Video on Demand) bulut DVR'si, ev güvenliği, ev otomasyonu gibi programları tüketiciler yaşamı kolaylaştıran yaşam standardını yükselten uygulamalar olarak görüyor ve ülkemizde de kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Bunu bir konfor olarak değerlendirirken Hackerlere de evlerimizin kapılarını açacağımızı da unutmamak gerekiyor..

Huzur ve mutluluk dolu nice bayramlar dileğiyle..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar