Önümüzdeki haftaya merkez bankaları damga vuracak

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Haftaya Fed, ECB, BoE gibi majör merkez bankaları toplantı kararlarını açıklayacak iken, küresel piyasalar yoğun bir gündem ile karşı karşıya. Bunun yanı sıra TCMB’nin merakla beklenen faiz kararı yurtiçi piyasalarda ekstra hareketliliğe neden olacaktır.

İçeride bu hafta açıklanan verilere göre Kasım’da yıllık enflasyon yüzde 12,98 ile son 14 yılın zirvesine yükseldi. TL’deki değer kaybı, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Aralık’tan başlamak üzere 2018’in ilk çeyreğinde geçen yılki yüksek enflasyon nedeniyle baz etkisi ve nispeten zayıflayan talep nedeniyle fiyatlar genel düzeyinde yıllık bazda düşüş bekliyoruz. Ancak Eylül’ün ilk haftasından itibaren TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki artışın maliyet yönlü baskısı, enflasyonda geri çekilmenin sınırlı olmasını sağlayabilir. Son 14 yılın zirvesinde olması ve önümüzdeki dönemde enflasyonda yukarı yönlü risklerin devamı nedeniyle verinin açıklanması sonrasında TCMB’den faiz artırım beklentileri artarken, TL ve TL varlıklar toparlanma gösterdi. Yükselen enflasyona karşı genel itibariyle piyasanın olumsuz tepki vermesi beklenirken, TCMB’ye yönelik tahminlerin önceden satın alınması ile piyasanın tersi bir reaksiyon gösterdiğini görüyoruz. Buna paralel hafta başından beri TL dolar karşısında GOÜ para birimlerine görece yaklaşık yüzde 3,5 daha iyi performans sergiledi. Böylece Eylül ortasından bu yana TL’de GOÜ para birimlerine kıyasla ek baskı yüzde 8,5 civarına gerilemiş oldu. USD/TL’de 3,90 direncinin altında kısa vadeli görünüm zayıf kalmaya devam edecek. 3,85’in aşağı yönde kırılması halinde USD/TL 3,82 desteğine doğru geri çekilebilir.

Perşembe günü TCMB’nin, halihazırda bankalara fonlamanın tamamını yüzde 12,25 faiz oranından sağladığı geç likidite penceresinde 100-150 baz puanlık artırım gerçekleştirmesini bekliyoruz. TCMB enflasyonla mücadele kapsamında bu adımla birlikte daha yüksek oran ile TL’nin maliyetini artırmış olacak. TCMB’nin kararlarının bir gün öncesinde ise Fed’in faiz artırımı gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak Fed’e yönelik faiz artırım beklentilerinin haftalardır fiyatlanması nedeniyle, bu yöndeki kararın piyasa etkisi sınırlı kalabilir. Dolayısıyla da piyasalar 2017’de iki artırım gerçekleştiren Fed’in kararından ziyade, 2018 yılı için nasıl bir patika çizeceğine odaklanıyor olacak. Yurtiçi varlıklar ise TCMB’nin toplantısına kadar GOÜ varlıklarına görece olumlu performansını sürdürebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019