OSTİM’de Üniversite sanayi işbirliğinin içini dolduracak eğitim adımı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ülkemizin en önemli sanayi bölgelerinden OSTİM’in dergisinin kapağında “Kampüsümüz OSTİM“ başlığıyla üniversite kuracakları haberini görünce OSTİM başkanı Orhan Aydın’la bu konu üzerine bir sohbet yaptım. İlginizi çekeceğini düşünüyorum. 

OSTİM dergisinin kapağında “Kampüsümüz OSTİM” başlığını görünce Ostim Başkanı Orhan Aydın’ı arayıp, konuyla ilgili sohbet ettim. Aydın, amaçlarının çok sözü edilen “üniversite sanayi işbirliğinin içini doldurmak olduğunu belirtip,” İnşallah çıktığımız yolda Allah bizi mahcup etmesin diye var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Kendisine yönelttiğim sorulara içtenlikle ve coşkuyla yanıt verdi:

-Projenin fiziki özellikleri ve büyüklüğü ne kadar?

-Tamamlandığında 160 milyon liralık bir proje olacak. 27 bin metrekarelik alanda üniversite ve teknopark iç içe yer alacak. Ayrıca eğitim bütünlüğümüz içerisinde halen var olan çıraklık okulumuz ve meslek teknik okulda bulunacak. Şu anda idari bürolarımızın kurulma iznini aldık. YÖK’ten bölümlerin açılma iznini bekliyoruz.

-Bu eğitime neden ihtiyaç duydunuz?

- Geleneksel üretim metotları tehdit altında. Eğitimde yeni gerçeklikleri karşılayacak, sorunlara yanıt verecek, dünyadaki iyi örneklerden yararlanacak bir modele ihtiyacımız var. Bu firmaların yönlerini tayin etmelerine de yardımcı olacak bir model. Ülkenin açığı sadece parasal değil, teknoloji açığımız da var. Ar-Ge’ye dayalı çalışmalar gerekiyor. Bu akşamdan sabaha sonuç verecek bir konu değil. Yıllarca çalışmaya ve uygun eğitim altyapısına ihtiyaç var. Sanayinin yeni gerçeklerine cevap verecek, endüstri 4.0, makinelerin birbiri ile uyumu , konuşmaları , yapay zeka gibi konularda bilgi sahibi bireyler yetiştiren bir eğitim modeline soyunmamız gerekiyor. İşe uygun insan yetiştirecek bir eğitim bunun temelinde yer alıyor.

-Bu yıl kaç öğrenciyle kaç fakültede eğitim başlayacak, ulaşmayı amaçladığını büyüklük ne olacak?

-Bu yıl 480 öğrenciyle başlayacağız. Yedi fakültemiz, akademik birimlerimiz, enstitülerimiz, yabancı dil okulumuz olacak. Eğitimin Türkçe olması düşüncesindeydik, sonra İngilizce olması kararını verdik. Bunun için öğrenciler önce dil okuluna gidecekler.

-OSTİM’i kampüs görmek hangi avantajlara yol açacak?

-Öğretim üyelerimizin içeresinde sanayiden bireylerin yer almasını, eğitimin sahada sürmesini sağlayacak. Eğitimini tamamlayanların üniversite sanayi işbirliğinin temelinde yer alan bilgi ve donanıma sahip, iş başında öğrenim görmüş, tasarlayan, yenilikçi, yaratıcı mesleki ve kültürel bilgisi yüksek bireyler olarak yetiştirilmeye çalışılacak. İnsani değerleri özümsemiş, topluma faydalı bireyler olarak yetiştirilecek.

-Amaç OSTİM’e kaliteli eleman yetiştirmek mi?

-Tabii o amacımız var. Ama onunla sınırlı değil. OSTİM’de Savunma Sanayi firmalarına daha bilgili bireyler yetiştireceğiz. Savunma Sanayiindeki gelişmeler, sivil sanayii de geliştirecek. Mezunlar ülkenin farklı bölgelerinde, yurt dışında da çalışacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar