PAGDER Sektör Danışma Kurulu’nu topluyor

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

2019 yılında 50. yılını kutlayacak olan Türkiye’nin ilk sivil toplum örgütlerinden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), Plastik ve kauçuk sektörünün duayen isimlerden oluşan Danışma Kurulu’nu, 5-8 Aralık 2018 günlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmekte olan “İstanbul Plast Eurasia”nın toplantı salonunda bugün topluyor. Açılışı dün gerçekleştirilen fuarı danışma kurulu toplantısı sonrası gezme olanağını bulacağım.

Yurt içinde ve yurt dışında yüksek değere sahip olan ve aynı zamanda Avrupa’nın her yıl düzenlenen en büyük plastik endüstrisi fuarı olan “İstanbul Plast Eurasia” ya 1100’ün üzerinde nitelikli katılımcıyı ve 60 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi bir araya getirme hedeflenmiş.

Bu yılın Mayıs ayında PAGDER Başkanlığı’na seçilen Selçuk Gülsün Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun. Tisan Mühendislik Plastikleri AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmekte olan Selçuk Gülsün sivil toplum hayatı içerisinde İKMİB, PLASFED, EVFED ve PAOSB gibi organizasyonlarda da görevleri devam ediyor. PAGDER’i yakından tanıyan ve çalışmalarını izleyen kişi olarak başkan Gülsün’e davetli olarak katılacağım Danışma Kurulu toplantısı ile ilgili sorular yönelttim.

Bu sene Danışma Kurulu toplantısına kimlerin iştirak edeceğini sorduğumda oldukça sürpriz isimlerin katılımının beklendiğini öğrendim. En başta her dönemde danışma kuruluna sektör duayenlerinin yanı sıra özel konuklar çağrılıyor.

Bu dönemde de Aslı Şafak PAGDER Danışma Kurulu’nun özel konuğu olacak ve tüm kurula hitaben bir konuşma gerçekleştirecek. Başarılı bir gazeteci, televizyoncu ve ekonomist olan Şafak’ın Türkiye’nin en büyük sanayilerinden biri için tavsiyelerde bulunacak olması oldukça değerli.

Türkiye sanayinin birbirinden değerli isimleri bir araya geliyor

Selçuk Gülsün, geçen dönemden farklı olarak TİM Başkanı İsmail Gülle’nin ‘Danışma Kurulu Toplantısı’na iştirak edeceğini bildiriyor. İsmail Gülle, Büyükekşi’den zorlu bir görev devraldı ve ihracatçının yeni patronu oldu.

Yılsonu 170 milyar dolarlık hedefi aşacağımız müjdesini veriyor.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Erdal Bahçıvan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen, İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ve İKMİB Başkanı Adil Pelister, Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun (PLASFED) Başkanı Hüseyin Semerci, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Kauçuk Derneği Başkanı Nurhan Kaya, Danışma Kurulu’nun birbirinden değerli katılımcıları arasında yer alıyor.

Gülsün, her yeni çalışma dönemine başlarken danışma kurulunu topladıklarını ifade ederken; yönetim kurulunun önümüzdeki üç yıl boyunca hangi konuları odağına alması gerektiği danışma kurulunun tavsiyelerine belirlenmektedir diyor. Plastik sektörünün birçok paydaş kurum ve kuruluşla dayanışma içinde olduğunu belirten Gülsün, Danışma Kurulu’nda sivil toplum liderleri olduğu kadar akademisyenlerin de bulunduğunu sözlerine ekliyor.

Danışma Kurulu üyelerinin her biri fark yaratan insanlar

Gülsün, Danışma Kurulu’nun her bir üyesinin fark yaratan insanlardan oluştuğunu belirtiyor.

Türkiye sanayi için gerek kendi işletmelerinde gerekse sivil toplum tarafında somut ve sürdürülebilir değişimler meydana getirerek ve yenilikçi çözümler üreterek temayüz etmiş isimlerin bir araya gelmesi oldukça değerli diyen Gülsün, önümüzdeki üç yılın stratejilerini danışma kurulunun tavsiyelerine göre oluşturmalıyız görüşünü vurguluyor.

Gülsün, Danışma Kurulu’nun tavsiyelerine bağlı olarak sektörün reel sorunlarını ele alan projeler hayata geçireceklerini ifade ediyor. Seçildikleri dönemde dört ana eksende plastik sektörü için projeler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Gülsün;

1. Hammaddede dışa bağımlılığımızı azaltacak petrokimya yatırımlarına,

2. Şehir içine sıkışmış ya da dağınık alanlarda üretim yapan sektörün kümelenme çalışmalarını hızlandırılarak, modern üretim üslerine kavuşturulmasına,

3. Kamuoyu nezdinde plastik sektörüne ilişkin doğru algı yönetimine,

4. Nihai hedefte sektör ticaretinin geliştirilmesine yönelik projeleri,

lâyıkıyla yürütebilmek için herkesin desteğini beklediklerini söylerken Danışma Kurulu’nu bu bağlamda da çok önemsiyoruz sözleriyle sohbetimizi sonlandırdı.
Bu ön bilgilerden sonra sektörün ve ekonominin değerlendirileceği "Danışma Kurulu "toplantısının sektöre ve ülkemiz ekonomisine yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar