Paraya ihtiyacın olmayacak!

Dünya'yı haber kaynağınız olarak eklemek için tıklayın!

İlk okuduğumda başlık biraz ürpertiyor, ön­ce emin olamadım, çünkü büyük çoğunluğu para kazanmak için çalışan bir dünyada yaşı­yoruz. Parayı ne için kazandığımız ikinci sı­rada geliyor. Bu hafta bu başlığı bir hayal olsa nasıl olabileceğini anlatan bir konuğumuz var, hem de yakından tanıdığınız biri; Elon Musk.

Mars’ta şehir kurmak, insan beynine çip yerleştirmek, sürücüsüz araçlar, insansı ro­botlar… Elon ortalığı karıştırıp, aklımızla oy­namayı seviyor. İşin tuhaf yanı, dediklerini yaptığı için ciddiye almama şansımız da yok. Bizzat kendim, istemsizce her söylediğini okuyor ve kendimi ikna edene kadar üzerine düşünüyorum.

Sermaye sahipleri dikkate almamaya çalış­tı, asıl ilgilenecek kesim yani günlük hayatın normal insanları ise bu habere erişimde ben­ce zayıf kaldı. Haber şöyle;

“Yakın gelecekte çalışmak zorunda kalma­yacağız. Hatta paraya bile ihtiyacımız olma­yabilir.”

Musk bu sözü, Kasım 2025’te Washing­ton’daki US & Saudi Investment Forum’da önümüzdeki 10–20 yıl içinde çalışmanın zo­runlu olmaktan çıkabileceğini söyledi. Ona göre yapay zekâ ve robotlar üretimin büyük bölümünü üstlenecek. İnsanlar para kazan­mak zorunda oldukları için değil, isterlerse çalışacaklar.

Ardından daha da iddialı bir cümle kurdu: “Para önemini kaybedecek.”

Aynı dönemde *People by WTF* söyleşisin­de ise düşüncesini daha açık ifade etti: “Bence para bir kavram olarak ortadan kalkacak.”

Musk’ın hesabı aslında basit.

Robotlar fabrikalarda, tarlalarda, depolar­da ve inşaatlarda çalışacak. Yapay zekâ yazı­lım geliştirecek, eğitim verecek, tasarım yapa­cak, finansal analiz hazırlayacak. İnsan eme­ğine olan ihtiyaç azalırken üretim maliyetleri de hızla düşecek.

Bugün binlerce lira ödediğimiz bir hizmet belki birkaç liraya alınabilecek. Üretmek bu kadar ucuzlarsa birçok şey de ucuzlayacak. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için hayatlarının büyük bölümünü çalışarak geçir­mesi gerekmeyebilir.

Musk buna “Universal High Income” diyor. Teknolojinin yarattığı bolluk sayesinde insan­ların yalnızca temel ihtiyaçlarını değil, yük­sek bir yaşam standardını da karşılayabildiği bir dünya hayal ediyor.

Hatta işi “Emeklilik için para biriktirmenize gerek kalmayacak” demeye kadar götürüyor.

Ama küçük bir sorun var: Kıtlık

Yapay zekâ her şeyi çoğaltamaz. Robotlar otomobil üretimini ucuzlatabilir. Yapay zekâ eğitimi, yazılımı ve birçok hizmeti neredeyse bedava hale getirebilir.

Ama İstanbul Boğazı’nı büyütemez. Bo­ğaz’daki araziyi, Londra merkezindeki evleri veya sınırlı doğal kaynakları istediğimiz kadar çoğaltamayız.

Kıt olan şey değerli olmaya devam eder. For­bes’un Ağustos 2026’da Musk’ın bu görüşüne getirdiği temel eleştiri de buydu: Teknoloji bolluk yaratabilir ama kıtlığı tamamen orta­dan kaldıramaz.

Bu nedenle belki de gelecekte para ortadan kalkmayacak.

Sadece para verdiğimiz şeyler değişecek.

Eğitim, ulaşım veya bazı sağlık hizmetleri çok ucuzlayabilir. Buna karşılık arazi, ener­ji, doğal kaynaklar ve gerçekten insan zama­nı gerektiren şeyler daha değerli hale gelebilir.

YZ her şeyi ucuzlatırsa bugün para biriktirmek hala mantıklı mı?

Bence evet. Çünkü para biriktirmek aslında gelecekte seçim yapabilme özgürlüğü biriktir­mektir.

Musk haklı çıkarsa ve 20 yıl sonra bugün para ödediğimiz birçok şey neredeyse ücret­siz hale gelirse harika. Birikimlerimizin eskisi kadar önemli olmaması herhalde karşılaşabi­leceğimiz en güzel finansal sorun olur.

Ama ya Musk yanılırsa? Ya yapay zekâ bü­yük bir zenginlik yaratır ama bu zenginlik her­kese eşit dağılmazsa? Bazı işler ortadan kal­karken ev, arazi, enerji gibi kıt şeyler daha da pahalı hale gelirse?

İşte o zaman bugün yaptığımız tasarruf çok daha önemli hale gelir.

Bu yüzden belki de para biriktirmemizin en önemli nedeni gelecekte daha zengin olmak değil.

Geleceğin nasıl bir yer olacağını bilmiyor olmamız.

Musk haklı çıkar ve para gerçekten önemsiz hale gelirse ne âlâ.

Ama o güne kadar hesabı Musk’a göre değil, kendi cüzdanımıza göre yapmakta fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar