“Petrokimya yatırımlarını milli bir proje olarak nitelendiriyoruz.”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

2019 yılında 50. yılını kutlayacak olan Türkiye’nin ilk sivil toplum örgütlerinden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) benim de davetliler arasında yer aldığım 37. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleştirdi. 36. Dönem Başkanı Reha Gür, bayrağı Selçuk Gülsün’e devretti. 1974 İzmit doğumlu olan Selçuk Gülsün, finans kökenli bir Başkan.

Tisan Mühendislik Plastikleri AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı ve sivil toplum hayatı içerisinde İKMİB, PLASFED, EVFED ve PAOSB gibi organizasyonlarda da görevleri devam ediyor.

Gülsün: “50. yıla yakışır projelerle geliyoruz”

Yeni Başkan Selçuk Gülsün ile PAGDER ASLAN Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB ) organizasyonun da yaklaşık beş yıldır birlikteyiz. Genel kurul sonrası gerçekleştirdiğimiz sohbetimizde Başkan Selçuk Gülsün, 37. dönemin yarım asırlık bir çınarın devir alındığı bir dönem olması hasebiyle oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle titizlikle hazırlanmış, sektörün reel sorunlarını ele alan projeler hayata geçireceklerini ifade ediyor.

Bu bağlamda, dört ana eksenin plastik sektörü için hayati önem taşıdığını dile getiren Gülsün;

1- Hammaddede dışa bağımlılığımızı azaltacak petrokimya yatırımlarına,

2- Şehir içine sıkışmış ya da dağınık alanlarda üretim yapan sektörün kümelenme çalışmalarını hızlandırılarak, modern üretim üslerine kavuşturulmasına,

3- Kamuoyu nezdinde plastik sektörüne ilişkin doğru algı yönetimine

4- Ve nihai hedefte sektör ticaretinin geliştirilmesine,

yönelik projeleri layıkıyla yürütebilmek için herkesin desteğini beklediklerini söylüyor.

“Dev petrokimya yatırımcıları ile dirsek temasımız devam ediyor”

Son zamanda 36 sektör kuruluşunu bir araya getiren Kimya Sektör Platformu’nun dönem başkanlığını yürüttüklerini ifade eden Gülsün: “Petrokimya yatırımlarını milli bir proje olarak nitelendiriyoruz. Dolayısıyla bu yatırımların kamunun öncülüğünde hayata geçirilmesini önemsiyoruz.

Nitekim, süper teşvikler içinde petrokimya ürünleri üretimine yönelik yatırımlar yer alıyor. Bizler de onların müstakbel müşterisi olarak, yatırımcılar ile temas halindeyiz. Doğru pazar analizlerinin yapılması, yatırımların sürdürülebilirliği için stratejik bir öneme sahip. Bu aşamada elimizi taşın altına koyup, yatırımcılar ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diyor.

“Plastik sanayicinin modern üretim üssü, gelen yüksek taleple genişliyor”

PAGDER- PAOSB'ın 35. dönemde temellerinin atıldığını belirten Gülsün: “37. dönemde PAOSB projemizde müjdeli gelişmeler olacak. İlk etabın altyapısı tamamlanmak üzere ve ikinci etabın satışlarına başladık. Bu proje ile şehir içine sıkışmış, altyapısı yetersiz alanlarda üretim yapmaya çalışan sanayicimize en başta ucuz arsa temin ediyoruz. Elektrik iletimine direkt bağlı olan bölgemizde ayrıca daha ucuz enerjiye ulaşma imkanı sunuyoruz. Satışlarda kuru da sabitledik. Bu projenin yüksek talep görmesi nedeniyle makine ve züccaciye gibi diğer sektörlerimize de genişleme alanlarında yeni organize sanayi bölgeleri inşa edeceğiz” diyor.

“Geri dönüşüm bilinci ve hayvan sevgisi tek projede birleşti”

Sektöre yönelik haksız algı yönetimlerinin hız kesmediğinden söz eden Gülsün: “Yuvaya dönüşen plastikler projemizin yaygınlaşmasına yönelik faaliyetlerimiz 37. dönemde hızla devam edecek. Gerek geri dönüşüm bilincine gerekse hayvan sevgisine odaklanan bu projemiz, sanayicinin gelecek kuşaklara miras bırakmak istediği değerler açısından iyi bir sosyal sorumluluk örneği” diyor.

“Büyük alıcıları sektörün ayağına getireceğiz”

Ticaretimizi artırmak için Ekonomi Bakanlığı'nın eşsiz destekler sunduğundan bahseden Gülsün, yalnızca fuar etkinlikleri ile yetinmemeliyiz diyor. Gülsün: “Bildiğiniz üzere Avrupa’nın da en önemli sektörel fuarlarından biri Plastavrasya Fuarı. Ancak biliyor musunuz ki, resmi kayıtlarda görünen yaklaşık 1.200 katılımcı firmadan yalnızca 390 tanesi üretici. Dolayısıyla otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, küçük ev aletleri vb. daha birçok sanayiye tedarik sağlayan sektör mensuplarımıza daha fazla ticari etkinlik yapmalıyız. Bakanlığımızın Ur-Ge, alım heyeti, ticaret heyeti desteklerinden sanayicimizi daha fazla yararlandıracağız.

Ticaret odamızı ve sanayi odamızı da yanımıza alarak, 2019 yılında sektörümüzde dünyanın en önemli alıcılarını Fransız Abe ve ortağımız Karibu ile birlikte İstanbul’a getireceğiz. Dünyada birçok ülkede gerçekleştirilen bu etkinlik, Türkiye’de ilk defa “Turkishplasticsmeeting” olarak gerçekleştirilecek" diyen PAGDER’in yeni Başkanı Selçuk Gülsün değerlendirmesini ve yeni dönemde yapacaklarını bu sözleriyle anlattı.

Başkan Selçuk Gülsün’e ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar