Picasso’dan “lezzet şöleni”ne

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- 83 eseriyle Picasso, İzmir’e geliyor!

Arkas Sanat Merkezi, 18 Eylül 2019 – 05 Ocak 2020 tarihleri arasında 20. yüzyılın en büyük ressamlarından Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapacak. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki önemli kurumların yer aldığı “Picasso-Méditerranée” projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi temsil edecek.
Kübizm akımının öncüsü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun sahne sanatlarına yönelik çalışmalarını kapsayan, küratöryel bir kurguyla oluşturulan Picasso & Gösteri Sanatı sergisinde; Picasso’nun sanat yaşamını derinden etkileyen gösteri dünyasının kapılarının aralanması amaçlanıyor. Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da yer alacak.
Ayrıntılı bilgiler dunya.com/ehlikeyf’te…

- Adana’da “Büyük Akdeniz Şöleni”

“Büyük Akdeniz Şöleni” temasıyla 4 – 6 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Adana mutfağını Akdeniz ülkeleriyle buluşturacak. Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek festival ile Akdeniz ülkelerinden ve konuk ülke Güney Kore’den uluslararası isimlerin yanı sıra, Gaziantep ve Hatay’ın konuk şehir olarak katılımıyla üç gün boyunca Adana’da bir gastronomi şöleni yaşatılması hedefleniyor.
“Büyük Akdeniz Şöleni” temasıyla, Adana’nın yerel mutfak değerlerini, Akdeniz ülkelerinin mutfaklarıyla buluşturmaya hazırlanan 3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali ile Adana yerel gastronomik değerlerini Türkiye ve dünya çapında tanıtmak ve Adana turizmini geliştirmek amaçlanıyor.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- İspanyol şeften lezzetlerimizle füzyon mutfağı

The House Hotel Karaköy, teras katındaki Kasa Lokanta & Bar’da konuklara, Michelin yıldızlı İspanyol şef Jaume Puigdengolas’ın Türk gastronomi lezzetleriyle oluşturduğu füzyon mutfağı özel menüsü sunuluyor. Şef Jaume, mutfağı ile ilgil şunları söylüyor:

“Günümüzdeki lezzet füzyonu, seyahat deneyimleri ve yemek pişirme stillerinin çeşitliliği ile farklı bir boyuta taşındı. Bu, beni çok heyecanlandırıyor. Her tabakta yemek pişirme tutkumu sergilemeyi seviyorum. Aslında ben sadece bir şefim fakat yarattığım ve tattığım yemekleri, geniş ailem ve arkadaşlarımın dışında daha büyük bir kitleyle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
Detaylar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- Sabancı Vakfı’ndan hibe ve yarışma; Müzesi’nden film gösterisi

Sabancı Vakfı’nın çağrısı üzerine başvuru yaparak bu yıl Hibe Programları kapsamında destek almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşları belli oldu. Kadın, genç ve engelli bireylerin sorunlarına çözüm üreten sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Sabancı Vakfı, bu yıl 8 projeye toplam 1.4 milyon TL hibe verecek.

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın 2019 yılı başvuruları başladı. “Kısa Film Uzun Etki” sloganı ile gerçekleştirilen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki teması “Dijital Yalnızlık”.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin, açık hava sineması geleneğini yaşatmak amacıyla Boğaz manzaralı terasında gerçekleştireceği “Müzede Suare” film programı, 16 Temmuz’dan itibaren Hollywood tarihinin farklı dönemlerinden yıldız oyuncuların başrolünde olduğu sinema klasikleriyle sinemaseverleri karşılıyor.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- “Yemek ve Kültür”de yaz esintisi

Yemek ve Kültür dergisinin 56. yaz sayısında Enis Batur, sofranın mizahına kimlerin girdiğini Şaner Şahin’in Sofra Mizahı adlı kitabına atıfta bulunarak anlatırken Türk mutfak kültürünün serinletici, rahatlatıcı içeceklerinden biri olan limonatayı tarihsel süreci içinde Özge Samancı kaleme aldı. 16. yüzyılda İstanbul halkı neyle besleniyordu, gıdalar nereden tedarik ediliyordu, temel besinler neydi? Frédéric Hitzel’in yazısı tüm bu soruları yanıtlıyor.
Derginin içeriği için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

Uğur Yücel’in stand up gösterisi “Azınlıkta Kaldık” ile 20 yıl aradan sonra sahnelere geri döneceğini; Cirque du Soleil’in 21 Ağustos’taki “Bazzar” şovunu; Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin Gülsin Onay konseri ile başladığını; Cenk Girginol’un bir kez daha Gourmand Ödülü aldığını biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar