Piyasaların gözü Çin-ABD görüşmesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Bir yandan FED’in faiz artırma konusundaki kararlılığı diğer yandan Petrol fiyatlarındaki sert düşüş hisse senetleri piyasalarını baskılarken, altın da bu süreçte yatırımcısına güvenli liman olma isteği içerisinde hareketini sürdürüyor. Kıymetli maden son üç haftanın en yüksek seviyesini kaydettiği haftanın sonunda 1223,08 dolar/ons seviyesinden dengelenerek önceki haftaya kıyasla yatay seyirde seansı tamamladı. Diğer kıymetli madenlere baktığımız zaman gümüş yüzde 1, platin yüzde 0,7 değer kaybederken, haftanın en sert düşüşü yüzde 5’lik kayıpla paladyum yaşadı.

Altın 1222,62 dolar/ons seviyesinden başladığı haftanın ilk gününde ABD tahvillerindeki 3,05 seviyesine kadar geri çekilme ve hisse senetlerindeki satış dalgası altını pozitif yönde etkiledi ve alışla haftaya başladı. Hisse senetleri piyasalarındaki baskı Salı gününde de devam ederken, altına diğer taftan destek ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. FED’in faiz artışındaki kararlı duruş Başkan Trump’tan bir kez daha eleştirerek faizin düşürüldüğünü görmek istediğini dile getirdi. Başkanın bu eleştirisi kıymetli madene olumlu yansımışken, ABD seansında açıklanan Dayanıklı mal siparişlerindeki verisindeki zayıflıkla daha da güçlendi. Dayanıklı Mal siparişlerinde yüzde 2.2 azalış beklentisine karşın, yüzde 4.4’lük azalma dolar endeksini aşağı çekerken, altına pozitif yansıdı. Pozitif hareket neticesinde 1230 dolar/onsun üzerini test eden sarı maden, son 3 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Perşembe günü şükran günü olması dolayısıyla veri akışının sınırlı olduğu günde, Başkan Trump’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama piyasalarca takip edildi. ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada Çin’in uygulanan tarifeler dolayısıyla ticaret savaşlarıyla ilgili sorunları çözmek için bir an önce anlaşmaya varmak istediğini ifade etti. Başkanın açıklaması ay sonunda gerçekleşecek olan Çin-ABD görüşmesi öncesi ticaret savaşlarının sonlandırılması açısından piyasalarda beklenti yaratmış oldu. Haftanın son gününde piyasalar ABD’de açıklanan imalat sektörü Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisini takip etti. Ekim ayında 55,4 olarak açıklanan veri 55,8 beklentisinin altında kalsa da, veri sektördeki genişlemeye işaret ediyor olması açısından olumlu algılandı. Altın ise bu veri sonrası yatay seyir izlerken haftalık seansı 1223,08 dolar/onsla tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yerinde saymış oldu.

Bu hafta Arjantin’de gerçekleşmesi beklenen G-20 zirvesinin en merak edilen konusu Donald Trump - Xİ Jinping görüşmesi olacak. Görüşme öncesi tarafların verdiği mesajlar umut verici, ancak iki ülkede kendi menfaatini düşünerek atacakları adımlar ticaret savaşları sürecine yeni yön verecek. Altın yatırımcısı ise bu süreci yakından takip ederek, yeni pozisyonlarını belirleyecektir. Teknik olarak baktığımız zaman son haftada 1220-1230 dolar/ons bandında sıkışıp kaldığını gördüğümüz sarı maden haftayı 1223,08 dolar/onstan kapattı. Kıymetli madenin yukarılı seyrine sürdürebilmesi için 1225 dolar/onsun üzerinde kalıcılık sağlayarak buralardan yukarı yönlü hareketini izleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar