Polimetre’nin iddialı ve ilginç yerel seçim araştırması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

31 Mart seçimleri öncesi anket şirketlerinin sonuçlarına inanmama açıklamalarıyla karşılaştık. Polimetre ise iddialı sonuçlar ortaya koydu. Onları özetleyerek size aktardım. On gün sonra ortaya çıkacak sonuçlardan bakalım ne kadarı gerçekleşecek.

Polimetre Siyasi Veri Madenciliği Kurumu'nun 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin iddialı araştırma sonuçları ilgimi çekti. 1 Nisan’da sınavdan geçip geçmediği belli olacak araştırma sonuçlarını sizinle de paylaşmak istedim. Polimetre ODTÜ bir mühendis Mehmet Günal Özker’in yönettiği bir kurum.

51 il ve 30 Büyükşehir’de seçimi hangi partinin kazanacağı tahminleri şöyle:
AKP’nin,14 Büyükşehir, 33 ili kazanacağı hesaplanıyor. Daha önce kendisinde olan illere Bartın, Bitlis, Giresun, Isparta, Karabük, Yalova olarak 6 il katarken, Artvin, Ardahan, Bilecik, illerini kaybedeceği belirtiliyor.

CHP’nin, 10 büyükşehir,9 il kazanacağı hesaplanıyor. İl sayısını Artvin, Ardahan, Bilecik’le 3 artırırken, Giresun, Yalova ile iki eksilteceği belirtiliyor.

HDP’nin 3 büyükşehir, 8 il kazanacağı hesaplanıyor. Kars’la il sayısını bir artıracağı, Bitlis’le bir eksilteceği tahmin ediliyor.

MHP’nin bir büyükşehir, bir il kazanacağı hesaplanıyor. İl sayısını Bartın, Isparta, Karabük ve Kars’ı kaybederek 4 eksilteceği iddia ediliyor.

İYİ Partinin 2 büyükşehir başkanlığı kazanacağı tahmin ediliyor.

30 büyükşehirde 243’ü partili 73’ü bağımsız, bunların 24’ü İstanbul’da olmak üzere 316 adayın yarışacağı belirtiliyor. Cumhur ve Millet İttifakının yanı sıra BTP, DSP, SP, TKP ve VP’nin büyükşehir adaylarının bulunduğu belirtiliyor.

AK Parti'nin Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri , Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon’da rahat kazanacağı tahmin edilirken, Mansur Yavaş’ın önde olduğunun anketlere yansıdığı Ankara’da kazanma olasılığının yüzde 73 olduğu iddia ediliyor.

CHP’nin Adana, Antalya, Aydın, İzmir, Mersin, Muğla, Tekirdağ’da kazanacağı tahmin edilirken, Eskişehir’de yüzde 77, Hatay’da yüzde 65, İstanbul’da yüzde 56 kazanacağı tahmini yapılıyor. İstanbul’da İmamoğlu’nun , Binali Yıldırım’dan önde olduğu iddiasına yer veriliyor.
HDP’nin Diyarbakır, Mardin ve Van’da kazanacağı iddiasına yer veriliyor.İYİ Parti’nin Balıkesir ve Denizli’de kazanma olasılığının yüzde 72’şer olduğu tahminine yer veriliyor. MHP’nin Manisa’da kazanma şansının yüzde 68 olduğu tahmin ediliyor.

Polimetre’nin iddialı olarak ortaya koyduğu 31 Mart seçim sonuçlarıyla ilgili iddialı açıklamaları
böyle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar