Porsuk’un perforeli balıkları 20 yaşında

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

“Eskişehir Uluslararası Film Festivali 20. yaşını görkemli bir programla kutlamaya hazırlanıyor.” Demek 20 yıl geçti! Gönderilen basın bülteninin başlığını okuyunca eskilere gittim. Eskişehir Film Festivali, daha ilk günlerinden itibaren serpilip büyümesine tanık olduğum etkinliklerden birisi…

Neredeyse kaçırmadan izlediğim, bana (artık yapılmayan) Uluslararası Müzik Festivali ile birlikte Eskişehir’i sevdiren, özleten bir etkinlikti. İlk 8 senesi “Anadolu Üniversitesi Uluslararası Sinema Günleri” ismiyle gerçekleştirmişti… Yalnız öğretim üyeleri değil, öğrenciler de hiçbir ücret almaksızın gönüllü olarak çalışmışlardı… Hayalleri, etkinliği uluslararası bir Sinema Festivali’ne dönüştürmekti… Sinema TV Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülseren Güçhan, o zamanlar araştırma görevlisi olan E. Gizem Uğurlu, yardımcı doçent olan Serhat Serter’i ve Alper Altunay’ın yoğun gayretlerini gayet iyi anımsıyorum…

9. yılda dilekler gerçekleşmiş, Uluslararası Eskişehir Film Festivali’ne dönüşmüştü. Afişini hiç unutmuyorum, perforeli (filmlerin kenarında bulunan yan yana, eşit aralıklarla ve eşit genişlikler ile açılmış delikler) balıklar çok hoşuma gitmişti… Eskişehir’in simgelerindendi Porsuk Çayı. Festival de öyle olacaktı… Üstelik, ben içinden nehir geçen kentleri hep sevmiştim, hele o sularda bu kez perforeli balıklar yüzüyorsa!

Anadolu Üniversitesi’nin bağrından başlayıp tüm kente yayılan festivalin 20. yaşından çocuğunun doğumgününü kutlayacak olan bir baba gibi mutlu oldum… Bülteni okumaya başladım:

“T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ile Anadolu Üniversitesi ve İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Eskişehir Uluslararası Film Festivali, bu yıl 20. kez 16-24 Kasım tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşuyor.

Anadolu Üniversitesi’nin 60., İletişim Bilimleri Fakültesi’nin de 40. kuruluş yılı sebebiyle bu yıldan itibaren kasım ayında gerçekleşecek olan festival, sinema tarihinin klasik başyapıtlarını, dünyanın önde gelen festivallerinde gösterilmiş ve ödüle layık görülmüş yılın en başarılı filmlerini Eskişehirli sinemaseverlerin ve üniversite öğrencilerinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.”

En son, 9. festivale gitmişim… Son 11 yılını bilmiyorum… O sürede haberleri dahi gelmedi… Dün gönderilen basın bültenini görünce bu nedenle de sevindim… Ne güzel, ara verilmeden sürdürülmüş ve 20. yılına ulaşmış… Etkinliğin sürdürülebilmesi için akademik kariyerlerini durdurmayı bile göze alan üniversite öğretim üyelerinin, sinemaya gönül vermiş öğrencilerin büyük imecesi ile başlayan festivalin yıldönümü için gönderilen bülten şöyle sürüyor:
“Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metraj film festivali olan Eskişehir

Uluslararası Film Festivali 20. yılında da çizgisini koruyarak seyircisiyle buluşacak. Festival bu yıl da sinemaseverlere ve üniversite öğrencilerine gösterimi yapılan filmlerin yönetmenlerinin ve usta sinemacıların içinde bulunduğu söyleşilerin, atölye çalışmalarının ve sinema derslerinin yer aldığı zengin bir program sunacak.

Sinemaseverleri birçok sürprizin beklediği festivalde, Türk sinemasına daha derinlikli ve kalıcı katkılar yapma hedefi güdülürken, genç sinemacıları cesaretlendirecek yenilikler de bu yıl hayata geçirilecek. Festival, yeni filmleri ve yönetmenleri keşfetmek, filmlerin yaratıcıları ile buluşturmak, sinema üzerine düşündürmek, ve tartıştırmanın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerine ve genç sinemacılara da ulaşmayı hedefliyor.

Programına yenilikler ekleyerek, bu yıl sayısı artan filmler, konuklar ve söyleşiler ve zengin programıyla 20. kez yolculuğunu sürdürecek olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali'nin merakla beklenen tüm yenilikleri ve sürprizleri kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacak.”

Dilerim “Porsuk’un perforeli balıkları” daha uzun yıllar yüzer, festival nice nice yaşlara ulaşır…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar