Risk iştahı altını baskılıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Trump’ın seçimlere hile karıştırdığı gerekçesiyle başlatılan yargı süreciyle birlikte altının güç kazancıyla başladığı geçtiğimiz haftada, kıymetli maden 1200 dolar/onsun üzerinde tutunma çabasıyla haftalık seansı tamamladı. Hafta içinde zaman zaman 1200 dolar/onsun altına inen kıymetli maden, seans sonunda 1201.41 dolar/onstan dengelenerek önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0.3 kayıpla seansı tamamladı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 2, platin yüzde 0.6 değer kaybetti. Haftanın tek kazananı ise yüzde 4.7 değer artışıyla paladyum oldu.

Kıymetli maden geçtiğimiz haftaya 1205.99 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Haftanın ilk gününde ABD ile Meksika arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalanırken, Kanada’ya da anlaşmaya katılma çağrısında bulunuldu. ABD’nin NAFTA’dan çekilmesi ticaret savaşlarının ilk adımı sayılırken, pazartesi gün ki yapılan anlaşma piyasalarca bir bakıma ticaret savaşlarından geri adım olarak algılandı. Aynı zamanda Başkan Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çin’le süren diyalog kurma çabasının devam ettiğine, anlaşmazlığın eninde sonunda çözüleceğine vurgu yaptı. Salı gününde dolar endeksinde kısmi geri çekilme altın fiyatlarına pozitif yansırken, kıymetli maden 1214.36 dolar/onsla son iki haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak aynı gün içinde ABD’de açıklanan Tüketici Güven endeksi 133.4 seviyesine yükselmesi ve 2001 yılından beri en yüksek seviye olarak kaydedilmesini ardından, altın satış baskısına maruz kaldı. Bu veri sonrası ABD ekonomisi adına oluşan olumlu hava altın fiyatlarını baskılamasının yanı sıra, piyasalardaki risk iştahını arttırdı ve ABD hisse senedi piyasaları rekor seviyeler kaydetti. Hafta ortasını sakin seyirle geçiren kıymetli maden, Perşembe gününde haftanın en önemli verisi ABD açıklanan kişisel gelir ve harcamalar rakamlarının açıklanmasıyla, altın hareketli bir günü geride bıraktı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan rapora göre, kişisel harcamalar temmuz ayında yüzde 0.4 artış göstererek, kişisel gelir ise yüzde 0.4 artışla beklentilere paralel açıklandı. Bu artış enflasyon yönünde olumlu sinyaller verirken altın fiyatlarını baskı altına aldı. Hali hazırda satış yönünde hareket içerisinde olan kıymetli maden, bu veri sonrası daha da ivmelenerek aşağı yönlü hareket etti. Bu süreçte kıymetli maden 1196.40 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Sarı metal hafta boyunca 1200 dolar/onsun üzerinde tutunma çabası haftanın son gününde de sürdürürken, seans sonunda kıymetli maden 1201.41 dolar/onsla seansı tamamladı.

Bugünlerde ABD hisse senedi piyasalarındaki rekor seviyeleri test edilmesi piyasalardaki risk iştahının arttığının en temel parametresi olarak önümüzde dururken, altının dolar/ons fiyatının aşağı seyretmesi kaçınılmaz oluyor. Altın geçtiğimiz haftayı 1200 dolar/onsun üzerinde tamamlamayı başardı ancak bu seviyede kalıcılık sağlamakta zorlandığını gördüğümüz bir haftayı geride bıraktık. Psikolojik sınır olma özelliği de taşıyan 1200 dolar/ons seviyesi, altın için oldukça kritik, altının yukarı yönlü seyrine dönebilmesi için 1210-1215 dolar/ons bandında biraz vakit geçirmesi gerekli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar