Sabancı Vakfı’ndan 2 milyon TL hibe

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Vakıfların, STK’ların çalışmalarına, onlara destek verenlere; kültür, sanat, edebiyat, müzik dünyasında sponsorluklara bu köşede mümkün olduğunca yer vermeye çalışıyorum. Toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak için çalışan kurumlardan birisi de Sabancı Vakfı… Vakfın “Hibe Programları” kapsamında bu yıl destek vereceği projeler belli oldu. Kadın, Genç ve Engellilerin toplumsal sorunlarına çözüm üreten sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini destekleyen Sabancı Vakfı, bu yıl 8 projeye toplam 2 milyon TL hibe verecek. Sabancı Vakfı’nın son 10 yılda hibe desteği verdiği proje sayısı 137’ye, hibe tutarı 16 milyon TL’ye ulaştı.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, “10 yıl önce Türkiye’de bir ilk olan ‘hibe programlarını’ hayata geçirdiğimiz günden bu yana, başarılı işlere imza atan sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği veriyor; bu sayede hem Türkiye’de vakıfçılık anlayışının dönüşümüne hem de sivil toplumun güçlenmesine öncülük ediyoruz. ‘Hibe Programları’mız aracılığıyla, toplumsal sorunlarla mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesinde önemli bir role sahip olan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözümün parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bu sene hibe desteği almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşları ve projeleri “Çocuk Yaşta Evlilikler ile Mücadele” projesiyle Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), “Ne Var Ne Yok?! Eğitici Eğitimi” projesiyle Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Benim Sesim, Benim Toplumum” projesiyle Down Sendromu Derneği, “Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler” projesiyle Köy Okulları Değişim Ağı Derneği, “Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesiyle Mardin Kültür Derneği, “Benim Okulum, Benim Haklarım” projesiyle Sulukule Gönüllüleri Derneği, “Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte Hayatta Birlik” projesiyle Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “Sokağıma Ses, Mahalleme El Veriyorum’’ projesiyle Yuva Derneği olarak belirlendi…

Uluslararası edebiyat etkinliklerini destek almadan gerçekleştirebilmek çok güç. Hele hele konu şiirse… Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali tam 10 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde sürüyor…

Yarın akşama kadar Grand Pera, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi, Goethe Enstitüsü Kütüphanesi, Mephisto Kafe, İnsan Kitabevi, Fatih Pages Kitabevi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Pera Müzesi’ndeki etkinliklerle devam edecek olan Festival’in kurucu direktörü Adnan Özer, festivale bugüne kadar 200'den fazla şairin katıldığını belirterek yeni projelerinden de söz etti. Özer, "Türkiye'nin artık uluslararası platformda en genç kuşağa sunulabilecek çok kuvvetli bir dokümanı var. Bu projenin adı 'İstanbul29'. Türk edebiyatı artık dünyada yeterince tanıtılacak. Bu konuda edebiyatçılarımız adına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çok teşekkür ederim. Bu çalışmalar onların katkılarıyla hazırlandı." diye konuştu.

Ülkemizin tek yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün yedincisinde, edebiyatçılar, kitaplara emek verenler ve okurla kitapları buluşturan tüm paydaşlar Kadir Has Üniversitesi'nde bir araya geldi… Edebiyat Günü, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın ödül törenine de ev sahipliği yaptı. Törende konuşan Proje Başkanı Müren Beykan, dayanışma kavramını, muhtaç olana yardım etmek, büyük bir iyilik yapıp gönenmek olarak düşünen gençlerin azımsanmayacak sayıda olduğuna dikkati çekerek "Birçok öyküde, dayanışma, sadece iyilik yapmak üzerine kurgulanmış, bir o kadarı da dayanışmanın 'elbirliği etmek' gerektirdiğini unutuvermiş" dedi.

Önümüzdeki Odak’larda destekleyici yeni etkinliklerde buluşmak üzere…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar