Sanayi kenti Kocaeli'den…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TOSYÖV, öncülüğünde Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) ev sahipliğinde düzenlenen "KOBİ'lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları" konulu panel, geçen hafta perşembe günü KSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kocaeli şehrimizle ilgili ekonomi ve sanayisine yönelik KSO Başkanı’nın konuşmasından ve odanın verilerinden derlediğim bilgilerden sonra toplantıda aldığım notlarımı sizlere aktarmak istiyorum.

- Kocaeli sanayi ve ticaret yönüyle İstanbul ve Bursa’dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü en büyük kenti…

- Kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağlarının merkezinde bulunması kentin sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi olarak gelişmesinde etken olmuştur. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi’nde 35 liman ve iskele bulunmakta.

- İlde 14 adet organize sanayi bölgesi, 3 adet teknopark ve 2 adet serbest bölge bulunmakta. Bu OSB’lerin büyük bir kısmı ihtisaslaşmış. Örneğin, TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas OSB, Kimyacılar OSB, Makine OSB, Plastikçiler OSB, Kömürcüler OSB.

- Türkiye’nin bilişim merkezi olması hedeflenen ve İlin dördüncü ve en büyük teknoparkı olan Bilişim Vadisi Muallimköy’de bulunmaktadır. Yakında ilk etabının faaliyete geçeceği Bilişim Vadisi, Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji tabanlı büyümesinde yeni merkez olacaktır.

- Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük araştırma merkezi: TÜBİTAK MAM ve Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı, Gebze OSB Teknoparkı ve TÜBİTAK MARTEK ile kolaylıkla ulaşabilirler.

- Ülkemizdeki Ar-Ge Merkezi olan toplam 961 adet şirketin, 113 Ar-Ge Merkezi ile 14 Tasarım Merkezi faaliyetlerini Kocaeli’nde sürdürmekte.

- Odaya kayıtlı 2 bin 500’ün üzerindeki firmanın 274’ü yabancı sermayeli. Yabancı sermayeli firmalar arasında Alman, Hollanda, Amerika, Fransa, Güney Kore, İtalya firmaları öne çıkmakta.

Dünyanın marka firmaları; Ford, Hyundai, Honda, Anadolu-Isuzu, Siemens, Türk Pirelli, Good Year, Brisa, Bridgestone, Bosch gibi firmalar Kocaeli’nde üretim yapmaktalar.

- Türkiye’nin en büyük 500 firmasının da 82’si Kocaeli’nde faaliyet göstermekte. İlk 1000 büyük işletme içerisinde ise 131 Kocaeli firması yer almaktadır.

- Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ'ın İzmit rafinerisi ve büyük işletmelerinin yüzde 13’ünü Kocaeli firmalarının oluşturması, imalat sanayi ve vergi oranlarıyla da örtüşmektedir.
Türkiye dış ticaretinin yüzde 18,1’i Kocaeli’nden gerçekleşmekte.

İhracatın dinamosu otomotiv sektörü

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, Kocaeli'nin 2017'de 12 milyar 550 milyon 563 bin dolar olan dış satımı, 2018'de yüzde 12.5 artışla 14 milyar 128 milyon 478 bin dolara ulaşmış.

İhracatının yüzde 48'ine denk gelen 6 milyar 780 milyon 298 bin dolarla otomotiv sektörü ilk sırada.

İkinci sırada, 3 milyar 629 milyon 795 bin dolarla kimyevi madde ve mamulleri, 835 milyon 718 bin dolarla çelik sektörü üçüncü sırada yer alırken, bunu 821 milyon 976 bin dolarla demir ve demir dışı metaller, 561 milyon 217 bin dolarla elektrik-elektronik, 474 milyon 187 bin dolarla iklimlendirme endüstrisi takip ediyor.

KSO ve TİM verilerinden edindiğim bilgilerden sonra özellikle genç girişimcilerin ve KOBİ’lerin yoğun ilgi gösterdikleri toplantıya dönersek, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, ve Denizbank Genel Md. Yard. Murat Kulaksız’ın yaptıkları açılış konuşmasının ardından oturum başkanlığını yaptığım panelde katılımcılara kuruluşlardan gelen uzmanlar kendi alanlarında katılımcılara bilgiler sundular..

Programın soru cevap bölümünde tüm katılımcıların ortak sorunları finansmana erişimlerdeki sorunları, Eximbank, KGF destekli kredilerde karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Uzmanlar kendilerine yöneltilen sorun ve sıkıntılara birebir cevap vererek çözümler üretmeleri katılımcılarca alkışlandı.

Konuşulanları özetlemek gerekirse;

“- Firmalar ihracatlarını arttırabilme amacıyla yeni pazarlara yöneliyorlar
- KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı olumlu bulunuyor.
- StartUp desteklerinde teminat sıkıntısı yaşanıyor.
- Bankaların Eximbank limitleri ya da kotaları ihracatçı firmaların sıkıntıya girmesine neden oluyor.
- Bankalar yeni krediler konusunda KOBİ’leri zorluyorlar.
- Kamu tahsilatında süreler uzaması finansman sorununu doğuruyor.
- KOBİ’lerin alacaklarının zamanında ödenmesi, onlar için en önemli ve en ucuz destek olarak görülüyor.
- KOBİ’lerin en büyük sıkıntısı nakit açığı.
- Finansmana erişimde büyük sıkıntı var.
- Yüksek kredi faizleri, canımızı yakıyor.
- KOBİ'lere yönelik "Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimatları Tebliği" olumlu bulunuyor.
- Tahsilat sorununa vade açısından düzenlenme getirilmeli.
- KGF destekli yeni KOBİ destek kredilerini olumlu bulmaktalar.
- Dile getirilenler özetle bunlardı…

KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik bu yararlı toplantıyı düzenleyen TOSYÖV’e, KSO’ya ve destek verenlere ve panelistlere teşekkürler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar